İran’daki protesto gösterilerinin kaynağı nedir? Öncelikle 2015 Haziran ayında Amerika ile imzalanan Nükleer Silah Anlaşmasından sonra 2016 Ocak ayından itibaren İran’a yapılan ambargo kaldırıldı. Dünya Ekonomisinden İran’a 100 milyar dolarlık bir para ve kredi girdi. Bunu bizzat Bloomberg TV’de Charlie Rose’un programına konuk olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu açıkladı. Öncesinde de 17-25 Aralık 2013’deki operasyonlarda Zarrab’ın İran’a para akıtması önlenecekti. Bunda başarılı oldular. Sonra da Nükleer Anlaşma içinde İran masaya oturtuldu. 18 ayda olay bitti.

ABD neden İran ile bu kadar yakından ilgileniyor? Çünkü Nükleer Füzeleri var ve başta Suudi Arabistan olmak üzere hedefte İsrail vardı. O noktada Malatya da üs kuruldu ve Patriot Füzeleri yerleştirildi. İran İsrail’e füze atarsa yolda o füzeleri Patriotlarla vurarak düşürecekler. Bakın tüm bu olaylar hep birbirini izliyor. Amerika için İsrail’in güvenliği ABD’den önce gelir. Amerika’da siz Tanrıyı eleştirebilirsiniz ama Yahudileri eleştirmezsiniz. Bu söz doğrudur. Çünkü Amerika’yı onlar kurdular ve devleti de 1776 dan beri kontrol ediyorlar.

İran'dan yapılan açıklamada protestoların bittiği bildirilirken, Amerika protestocuları desteklediğini açıkladı. Bu noktada İran’ı karıştıranların arasında ABD’nin parmağı olduğunu bizzat İran Yönetimi açıkladı. Bizce bu olayların birinci nedeni ekonomik olarak İran’ın sıkıntı içinde olduğu ve işsizliğin genç nesilde çok fazla olduğu görülüyor. Genç nüfus geliyor ama iş bulamıyorlar.

Yönetimi elde tutan ve parayı da kontrol eden mollalar ve çevresindekilerin yolsuzlukları halkı rahatsız ediyor. Ambargo sürerken petrol gizlice satılıp parası Zarrab tarafından ülkeye sokulurken de aynı sıkıntılar vardı. 2 yıldır ekonomik ambargo kalkmış iken neden bir rahatlama olmadı ise sorun Mollaların yöneticilerindedir.

Hayat Pahalılığını bahane eden protestocuların büyük bölümünü gençler oluşturuyor. Bu nesil ise 90’larda doğan çocuklar. İnternet sayesinde tüm dünyayı görüyorlar. Onlarda isteklerini yerine getirmek istiyorlar ama işsizler ve paraları yok. O zaman kaybedecek bir şeyleri de yok demektir.

İran petrol üreticisi bir ülke; bu zenginlik sadece bir grubun elinde olursa ve milyonlarca kişi ekonomik olarak fakirlik çekiyorsa, sizin korkmanız gereken kitle bu aç insanlardır. İran da bunu anlamadıkları belli oluyor. Rejim yanlısı kitlelerde sokaklarda gösteriler yaptılar. Sonuçta İran yönetimi reformlar yapmak zorunda. Ekonomide acil tedbirler alacak. Yabancı sermaye gelecek. Protesto edenler "Irak-Suriye ve Yemen’e İran’ın verdiği desteğin azaltılması"nı istiyorlarsa, bu noktada Amerika’nın isteği de dile gelmiş oluyor.

Bu gösteriler sonucunda İran'da yönetim değişmez. İran 2500 Yıllık Pers İmparatorluğu geleneğinden gelen bir devlet düzenine sahip bulunuyor. O düşünceye sahipler. Ama yapılan açıklamada da "devlete isyan edenler Allah’a isyan ediyor" demeyi de akıl ve mantıkla açıklayamazsınız. Din ile de hiç açıklanamaz..

ABD ve İsrail’den gelen açıklamalara dikkat edin hep kendi menfaatleri için konuşuyorlar. Amerika bu yüzden İran’a karşı savaş açamaz, Irak gibi de kolayca işgal edemez. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.