Bekliyordum doğrusu, gündemi değiştirecek bir gelişmeyi. Ancak yurt içinden beklerken tam tersi oldu, yurt dışından, Bay Başkan Trump’tan geldi. ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması kararına imza atan Tramp, hem kendi ülkesinin gündemini değiştirdi hem de bizimkini.
 
Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın itirafları Trump’un canını sıkmaya başlamıştı.
Reza Zarrab’ın çarşaf çarşaf açıklamaları da AKP iktidarının ileri gelenlerini sinirlendirmişti. Ayrıca, Man Adası’nda 1 Sterline şirket kuran Erdoğan’ın yakınlarının 15 milyon doları bulan para transferlerine ilişkin banka dekontlarının CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanması, MİT mensuplarının 2013’te Zarrap konusunda bilgi notu vererek Hükümeti uyarması ve Cumhurbaşkanının Atina’da başlattığı Lozan tartışması  da iktidarın hoşuna gitmeyen gündem maddeleriydi.
 
İşte bütün bu gündem başlıkları, ABD Başkanı Trump’un Kudüs kararından sonra geri planda kaldı. Sokağa dökülen Filistinliler’e İsrail askerlerinin acımasız müdahalesi ve İsrail Başbakanı Netenyahu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik ‘densiz’  açıklamaları, öne çıkan Kudüs gündemini daha da ısıttı.

*** 
Yeri gelmişken Kudüs ile ilgili bir nostalji, bir de bilgi notu aktarmak istiyorum. Nostalji Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan...
 
Gazeteci – tarihçi dostum Murat Bardakçı’nın babası da gazeteci ve tarihçiydi. Ben Tercüman Gazetesi’nin Ankara Bürosunda Muhabir olarak çalışırken merhum İlhan ağabey köşe yazarıydı. Yazılarını evde hazırlar bizzat kendisi getirirdi. Her gelişinde hal-hatır sorar, çay içer, sohbet ederdik.

Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkelerini çok iyi bilen İlhan Ağabeyin Kudüs ile ilgili bir yazısını Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas konuşmasında şöyle aktardı:.
Mescidi Aksa'nın avlusunda, Osmanlı askeri adeta abide misali durmaktadır. Selamlaşmadan sonra bu kişi kendini şöyle tanıtır; ‘20. Kolordu, 36. Tabur, 8. Bölük, 11. Ağır Makineli Tüfek Tabur Komutanı Onbaşı Hasan.’9 Aralık 1917 tarihinden beri oradadır. Kendisi en son ayrılan birliğin geride bıraktığı nöbetçi onbaşı. Iğdırlı olan  bu kahraman görev yerini terk etmemiş, orada beklemiştir. Bu yiğit, komutanının bir sözü üzerine yarım asır orada nöbet bekelmişken, biz koskoca Türk milleti olarak Allah'ın emrine, ecdadın emanetine nasıl sırtımızı dönüp ‘Kudüs'ten bize ne’ diyebiliriz

Bu açıklamaya bir ilave de ben yapayım; 
Merhum Bardakçı’nın sözünü ettiği 9 Aralık’tan sekiz gün sonra, yani 17 Aralık’ta  İngiliz askerleri Kudüs’e girer ve kent Osmanlıdan alınır.  O gün Avusturya’nın Başkenti Viyana’da çanlar çalınarak kutlama yapılırken, orada bulunan ünlü şairimiz Mehmet Akif, bunun nedenini sorar. "İngiliz generali bugün Kudüs'e girdi onu kutluyoruz” cevabını alınca üzülür, yüreği yanar.
17 Aralık 2017 Pazar günü  Kudüs’ün Osmanlı’dan kopartılmasının 100’üncü yıldönümüdür. Küdüs ile ilgili son gelişmeler nedeniyle içimizde başlayan yürek yangını Pazar günü, kentin elimizden gitmesinin 100. yıldönümü nedeniyle de katlanacağı muhakkak.

Gelelim tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Kütahya'da yaptığı açıklamaya. Şöyle diyor İlber hoca:
"Şunu biliniz ki, 80'den tibaren Kudüs resmen İsrail parlamentosunda ebedi başkent olarak ilan edildi. Zaten bütün bakanlığı da oraya taşımış. Devletler diyorlar ki; 'biz büyükelçilikleri taşımıyoruz. Çünkü Birleşmiş Milletler bu kararı tanımıyor..' Tanımazsan tanıma, benim başkentimi sana mı soracağı' diyor. Çoğu Amerikalı, hatta Trump'ın kendi de dahil, bunun ne olduğunu anlayacak adamlar değiller. Kudüs nedir? Kudüs'ün dinler için anlamı nedir, öbür dinler bakımından nedir? Bunu bilecek adamlar değiller. O orada sempati topluyor kendine. Halbuki burada ortalığı karıştırıyor."

***
Tramp’ın kararından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan sert açıklamalar yaparken, diğer yandan doğu-batı demeden birçok ülkenin liderini telefonla arayarak Kudüs konusunu görüştü. Arap Birliği Dışişleri Bakanları  toplantısında da, Çarşamba günkü  İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’inde de tek gündem maddesi "Kudüs.."
 
Şimdi, Hamas’ın öncülüğünde intifadanın doruk yapacağı görünüyor. Böylesi bir ortamda Türkiye’nin ise soğuk kanlı davranması ve tepkisini sağduyuyla hareket ederek göstermesi genel beklenti.
 
Gündemi değiştirmek için Kudüs olayının köpürtülmesi, cami çıkışlarında İsrail’i ve ABD’yi protesto gösterilerinin teşvik edilmesi, kamuoyunda "Man Adası’nın rövanşı" izlenimi yaratan, CHP’li Belediye Başkanlarının görevden alınmasının sürdürülmesi tartışmaları başka boyutlara taşımasından endişe ediliyor. Ayrıca, bu tip tahriklerin, Meclis Genel Kurulu’nda başlayan 2018 yılı bütçesinin görüşmelerini sertleştireceğine ve görmeyi asla istemediğimiz nahoş görüntülerin  tekrarlanmasına yol açacağına dikkat çekiliyor.
 
***
Erdoğan’ın AKP’li bazı Belediye Başkanlarını istifa ettirmesi üzerine başlayan tartışmalar bitmiş değil. 
 
CHP Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin İçişleri Bakanlığı’nca görevden alınmasına Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve partililer sert tepki gösterdi. Hükümetin, aralarında Muğla’nın da bulunduğu CHP’li 6 Belediyeye müfettişler göndermesi bu tepkiyi daha da artırdı.
 
İyi Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili  Aytun Çıray, “Yargı kararı olmadan, seçimle gelmiş olan CHP’li Belediye Başkanı görevden alınırken, devleti ve milleti, milyarlarca lira zarara soktukları iddia edilen AK Partili Belediye Başkanlarının neden soruşturulmadığı merak edilmektedir” diyor.
 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de  aynı konuda değerlendirmesi ve talepleri de var.
 
Şube yönetimi, Ankara Buyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Melih Gökçek’in 1994-2017 yılları arasında kente zararverdiğini’ savunarak, hazırladığı hasar tespit raporunu kamuoyuyla paylaştı. 

Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 485 sayfalık ‘AnKARA Rapor’ isimli kitabı, düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Kitabı şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya sunacaklarını da belirten Candan, “Melih Gökçek 28 Ekim’de gitti, 40. gününde start veriyoruz. Yargı önüne çıkarılması için bir kampanya sürecine başlayacağız. Bu yayını bir başlangıç olarak ele alıp, bütün meslek örgütleri, STK’lar ve muhalefet partilerinin genel başkanlarına elden götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
 
İYİ HAFTALAR
 
remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.