BM Güvenlik Konseyi’nden çıkan kararlar uluslararası toplum için bağlayıcı nitelikte. Genel Kurul’dan çıkan kararlar ise tavsiye niteliğinde. Ama Genel Kurul’da ortaya konulan irade, tarihte bazı siyasi süreçlerin önünü açmayı başardı. İşin ilginç yanı, geçmişte bu yolu açan ülke ABD idi.

Gazeteci Deniz Kilislioğlu’nun, BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamaya ilişkin analizini takdirle karşılarken ve yararlanırken, Doç. Dr. Uğur Güngör’ün bu konudaki kronolojik değerlendirmelerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Doç.Dr Güngör’ün aktardığına göre, tarihte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) tıkanmış tam 12 konu, ABD’nin 1950 yılında açtığı bu yolla BM Genel Kurulu’na taşındı:

Kore krizi sürerken, BMGK’da Sovyet vetosu bir türlü aşılamıyor, uzun müzakerelere rağmen karar alınamıyordu. ABD konuyu BM Genel Kurulu’na taşıdı ve 3 Eylül 1950’da yapılan oylama sonucu, “Barış için birlik kararı” nı çıkarttı. O kararda, “Güvenlik Konseyi daimi üyeleri bir olayda oybirliği sağlayamıyorsa, Genel Kurul, BM üyelerine tavsiyede bulunmak için konuyu gündemine derhal taşır." deniliyordu.

1956 yılında Süveyş krizinde BMGK’da konu Fransa ve İngiltere tarafından veto edildi. Sorun ‘Barış İçin Birlik’ kararına dayanılarak, BM Genel Kurulu'na taşındı. Ayn yıl, Macaristan krizinde de, Sovyetler Birliği’nin vetosu vardı. Aynı yola başvuruldu. 1960'da Kongo, 1971'de Bangladeş, 1980'de Afganistan ile ilgili gibi vetolarında da BM Genel Kurulu inisiyatifleri kullanıldı.

Süveyş krizinde BM Genel Kurulu’nda yapılan özel oturumların sonunda ‘BM acil barış gücü görevlendirilmesi ‘kararı alındı..Macaristan krizinde, ‘bu ülkeye yabancı müdahalesini soruşturma komisyonu’ kuruldu. Kongo krizinde BM operasyonunun önü açıldı. 1980’de Sovyet vetosu yüzünden tıkanan Afganistan krizinde BM Genel Kurulu’ndan “Yabancı güçlerin tamamının ivedilikle çekilmesi” çağrısı çıktı. BM’nin girişimiyle Cenevre’de imzalanan anlaşma ile Sovyet askerlerinin Afganistan’dan çekilme süreci başladı.

***

2017 yılını acısıyla tatlısıyla geride bırakıyor, yeni yılı, 2018’i karşılamaya hazırlanıyoruz. Yılbaşı gecesi eğer dışarıda programımız yoksa, büyüklerimizle, küçüklerimizle, akraba ve dostlarımızla bir araya gelerek , bir önceki yılı değerlendirecek, yeni yıldan beklentilerimizi ve umutlarımızı dile getireceğiz.

Tabii kendi çapımızda da eğleneceğiz.

Bu bir Noel kutlaması değil. Bu aslında batıdan kopya da değil. ‘Yılbaşı kutlaması aslında bir Türk geleneği’... Aynen böyle diyor dünyaca ünlü Sümerolog Profesör İlmiye Çığ:

“Eski Türklerde, gökyüzü tanrısal bir güç olarak kabul edilirdi. Geceyle gündüz kavga halindeydi. 21 Aralık tarihinin ardından günlerin uzamaya başlaması, kutsal kabul edilen güneşin kavgayı kazandığı gün olarak kabul edilir ve bunun için şenlikler düzenlenirdi. Bu kutlamalarda ‘Akçam’ denilen çam dalı kullanılır, o çam dalının altına, Tanrı iyi insanlara iyi şeyler sunduğu için, hediyeler konulurdu. Tanrı gelecek yıl iyi şeyler versin diye de, o çam dalına iyi dilekleri simgeleyen bezler, süsler bağlanırdı. O gün aileler bir araya gelir, yemekler yapılır, yenir, şarkılar söylenip, dans edilirdi.”

Nardugan Bayramı ağacı ve kutlamalar

“Bugün Noel Baba olarak kabul edilen yaşlı adamın, gökyüzü tanrısının kötü kardeşi yeryüzü tanrısı olduğuna inanılır. 22 Aralık’ta onun bile iyi olmaya karar vererek, kapı kapı dolaşıp hediyeler verdiği düşünülürdü. Noel Baba’nın kıyafetleri tıpkı Türk geleneklerindeki kıyafetleri yansıtır. Bu adet, Hunlarla birlikte Avrupa’ya, Hıristiyanlığın yaygınlaşmasıyla birlikte de Hıristiyanlara geçti. Yılbaşı kutlama geleneği, 325 yılında alınan bir kararla Hz. İsa’yı anmak için kullanılmaya başlandı.”

İyi haftalar

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İbrahim Asa 6 yıl önce

Teşekkürler Sayın Yazar. Çok önemli bilgiler almış oldum.