Korona virüs (Covit 19) çok can aldı, almaya da devam ediyor. Bir de yaktığı canlar var. İşçisi-memuru-işvereni, esnafı-çiftçisi-besicisi, öğrencisi-öğretmeni-akademisyeni-sanatçısı, politikacısı; her kesim bu virüsün getirdiği olumsuzluklardan nasibini aldı, daha da alacağa benziyor.

Öngörü sahiplerine göre hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, yeni dünya düzeni, toplumcu ekonomik sistem ve siyasetteki dönüşüm bir çok kesimin ağababalarını önüne katıp süpürerek, silecek.

Korona virüs ‘tedbirsizliği’ affetmediği gibi, kamuoyu da ‘yanlış kararı’ ya da ‘doğru kararın yanlış uygulanmasını’ kabullenmiyor.

10 Nisan 2020 Cuma gününün gecesinde, saat 00.00’a iki saat kala, hafta sonunda (11 Nisan Cumartesi ve 12 Nisan Pazar günü) 31 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağının açıklanması üzerine sokaklarda ve marketlerde yaşanan kargaşa az kalsın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başını yiyordu.

Kamuoyunun tepkisi üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Pazar gecesi ‘istifa ettiğini’ açıklaması içte ve dışta büyük yankı yarattı.

Özellikle iç siyasette, ‘ilk defa bir bakan, yaptığı hatayı kabullenerek istifa ediyor. Bu soylu bir davranıştır’ diye övgüyle karşılandı.

Çünkü Türk siyasi hayatında bakan istifaları çeşitli nedenlere dayanıyor, içlerinde soylu diyebileceğimiz istifa örnekleri ise azınlıkta kalıyordu.

***

Geçmiş dönemlerde, ‘evlilik dışı ilişki’leri olduğu iddiaları üzerine istifa eden eski bakanların isimlerini, ailelerini tekrar üzmemek için yazmıyorum. Aynı konuda haklarında video bant ortaya çıkınca görevlerini bırakan Siyasi Parti yöneticilerinin isimlerini de (FETÖ kumpasına maruz kaldıklarından) tekrarlamıyorum.

Bunları geçtikten sonra, ‘ilginç öyküsü olan eski bakan istifalarını hatırlamaya çalışalım’ istiyorum. İşte onlar ve öyküleri:

-Turgut Özal başbakanlığındaki ANAP hükümetinin Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, ‘rüşvet almak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiaları üzerine Özal‘ın isteği üzerine bakanlığı ve milletvekilliğini bıraktı. Özdağlar Yüce Divan‘da yargılandı ve hüküm giydi. (1985)

-Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, muhafazakar kanadın önde gelenlerinden, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler aleyhinde açıklama yapınca, Başbakan Özal, daha önce bakanlardan topladığı imzalı boş kağıtlardan Akarcalı’ya ait olanını istifa dilekçesi olarak düzenleyip Resmi Gazete’ye gönderdi. Bülent Akarcalı, istifa ettiğini, Ankara Esenboğa Havaalanı’na giderken makam aracındaki radyoda yayınlanan öğle haberlerini dinlerken öğrendi. (Haziran 1988)

-ANAP Hükümetinin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem, ‘Başbakan Özal ile arasında, parlamenter siyasi hayatı değerlendirmede ve hukümet etme anlayışında ciddi fark bulunduğunu’ belirterek istifa etti. Erdem, istifa yazısını Esenboğa Havaalanı’ndan Başbakanlığa göndererek İstanbul’a uçtu. (5 Ocak 1989)

-Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, ABD ziyareti sırasında Başkan George Bush’la yaptığı görüşmeye almadığı Dışişleri Bakanı Ali Bozer, Özal’ı beklemeden Türkiye’ye dönerek istifa etti. (11 Ekim 1990) (Görüşmeye Özel Kalem Müdürü Nabi Şensoy ise katılmıştı)

-Bülent Ecevit Başkanlığı’ndaki üçlü Koalisyon Hükümetinin (MHP’li) Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, ‘sahip oldukları medya gücüyle büyük bir siyasi linç girişiminde bulunan bazı güdümlü güç odakları bulunmaktadır, bunlara fırsat vermemek için istifa ediyorum’ diyerek bakanlığı bıraktı. (Eylül 2001). (Yüce Divan’da yargılanan Koray Aydın hakkında beraat kararı verildi.)

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın çalışan, güvendiği isimlerden biriydi. Başbakanlığı döneminde ‘müsteşarı’ olarak en yakınındaydı. 17-25 Aralık operasyonları sırasında Erdoğan’ın ailesine yönelik ataklarda en kararlı ve sert duruşu o göstermişti. Bu isim Efkan Alâ’ydı. Sürpriz bir şekilde İçişleri Bakanlığı görevinden istifa etti ya da ettirildi. Yerine ise şu anda gündemde olan SÜLEYMAN SOYLU atandı.

***

Süleyman Soylu’nun ‘uygun bulunmayan’ istifasının öyküsüne gelince…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından yaklaşık 48 saat sonra istifa ettiğini açıkladı.

Soylu, istifasını kendi Twitter hesabından duyurdu.

İstifaya giden yoldaki gelişmeler ve istifanın geri çevrilmesi şöyle gelişti:

10 Nisan Cuma

Saat 19.30 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu ile yaptığı toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında yeni vaka ve ölü sayılarını açıkladı.

Gazetecilerin soru sorduğu bölümde Sağlık Bakanı Koca sokağa çıkma yasağının olabileceğine ilişkin herhangi bir mesaj vermedi.

Saat 21.50 Anadolu Ajansı, saat 00.00’dan itibaren başlamak üzere 31 ilde 48 saatlik (Cumartesi ve Pazar günü) sokağa çıkma yasağı kararı alındığını duyurdu.

Saat 22.00 Sokağa çıkma yasağının duyulmasının ardından vatandaşlar marketler, bakkallar, fırınlar, benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı semtlerde izdihamlar yaşanırken, yer yer şiddet olayları da görüldü.

Saat 23.05 İçişleri Bakanlığı, yasağın kapsamını açıklayan genelgesini kendi Twitter hesabından paylaştı.

Saat 23.20 Genelgenin açıklanmasının ardından CNN Türk canlı yayınına telefonla bağlanan İçişleri Bakanı Soylu, korona virüs ile mücadelenin başından beri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla yürütüldüğünü" söyledi.

22.00-23.57 Sabah Gazetesi yazarlarından Hilal Kaplan, Cemil Barlas, Haşmet Babaoğlu gibi isimler, ‘sokağa çıkma yasağının iyi yönetilemediğini’ ima eden tweet'leri farklı saatlerde paylaştı.

12 Nisan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, köşesinde, İçişleri Bakanı Soylu'nun "Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim" dediğini yazdı.

12 Nisan Pazar

Saat 21.24 Süleyman Soylu İçişleri Bakanlığı’ndan istifa ettiğini açıkladı.

Soylu'nun istifasına ilişkin yorum yapan İyi Parti Lideri Meral Akşener, Twitter hesabından "Hatayı ve başarısızlığı kabullenmek, sorumluluğunu üstlenmek olgunluk gerektirir. Sayın Süleyman Soylu'ya göstermiş olduğu olgun davranış nedeniyle teşekkür ediyorum. Aynı olgunluğu başarısızlıklarıyla birer marka haline gelmiş Damat'tan ve Tarım Bakanı'ndan da bekliyorum" diye yazdı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifayı kabul etmediğini, Soylu’nun görevine devam edeceğini açıkladı.

Ertesi gün kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Soylu’nun bakanlık çalışmalarını överek, bu nedenle istifasını kabul etmediğini vurguladı.

A Haber'e konuşan Süleyman Soylu, göreve dönmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu insani boyutta ele alması’, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, kendisini böylesi bir dönemde sorumluluğa davet etmesi’, vatandaşların ‘Cuma gecesi yaşananları bir eksiklik olarak kabullenip samimiyetle bakması’ ve 'şehit çocuklarının mesajlarının'  etkili olduğunu söyledi.

Daha önce de Trabzon’da istifa sinyali veren, ancak Erdoğan tarafından sakinleştirilen Süleyman Soylu’nun bu defaki istifa öyküsü beni ve zannımca büyük bir çoğunluğu hiç mi hiç tatmin etmedi.

Ayrıştıran, muhalefete ait belediyelerin hizmet etmelerinin önünü kesen, hak ve özgürlükleri kısıtlayan, kavga yanlısı politikalarıyla tepki çeken bir bakanın, sonu önceden belli istifasının ne kadar ‘soylu’ bir davranış olduğunu belirlemek için, etraflıca sorgulamak gerekir bence..

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.