Siz haberdar olun diye onlar dışarıda!

İnsanların korona virüsten korunmak için evde kaldığı bu dönemde sağlık çalışanları gibi fedakârca görev yapan bir kesim de basın mensupları.

Kaygıya ve karamsarlığa çok da kapılmadan, alınan tedbirlere uyarak bu günleri de geride bırakacağız elbette.

Çok zor günlerden geçiyoruz.

Korona virüs, sağlığımız başta olmak üzere, işimizi-gücümüzü, neşemizi-huzurumuzu olumsuz etkiliyor. Bu dönemde ister istemez kimi zaman kendi sağlığımızı, kimi zaman sevdiklerimizin sağlığını düşünmek durumunda kalıyoruz.

Bizler evde kalarak kendimizi korurken, sağlık emekçileri gece-gündüz demeden korona virüsle fedakarca mücadele ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Meclis'te sağlık çalışanlarını milletvekillerine alkışlatmasıyla başlayan alkış desteği kısa sürede toplumsal etkinliğe dönüştü. Evlerin pencere ve balkonlarından yapılan alkış etkinliği sağlık çalışanlarına büyük moral ve motivasyon oldu.

Muhabirinden foto muhabirine, haber kameramanından canlı yayın görevlisine varıncaya kadar meslektaşlarımız, halkın haber alabilmesi için çalışmaya devam ediyor. Birçok toplumsal olayda, afette, zor şartta olduğu gibi basın mensupları insanların kaçtığı yere mesleki sorumlulukla koşarak gidiyor. Mesela birçok kişi karantina hastanesi olan (Ankara’daki) Zekai Tahir Burak Hastanesi’nin yanından bile geçmek istemezken, basın mensupları günlerce hastanenin önünde canlı yayın yaparak halkı bilgilendirdi.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği, korona virüse karşı duyarlılık oluşturmak için sosyal medyada ‘Sen evde kal Türkiyem ben haber veririm’ etiketiyle habercilerin görev yerlerinden fotoğraflarını yayınladı.

Büyük çoğunluğun evinde izlediği haber bültenlerinin hazırlanmasında sağlığını, hayatını riske atan basın mensuplarının emeğinin olduğunu kimse unutmamalı. Kimse habersiz kalmasın diye onlar dışarıda...

Bunun nedenle büyük bir alkışı özveriyle çalışan basın mensupları da hak ediyor

Usta kameraman ve yayıncı arkadaşımız Cezmi Sayılgan’ın (mahlası Cezmi abi) kaleme aldığı bu yazıyı küçük bazı düzeltmeler yaparak siz saygıdeğer okuyucularıma aktarmak geldi içimden.

***

Bunun yanı sıra sosyal medyada Korona virüsü ve onunla mücadele konusunda alınan önlemlere ilişkin ilginç yorumlar ile kaynağı net olmayan bazı haberler de yer alıyor. İşte bazı örnekler:

Çin Hükümeti 2 milyon Erken Tanı kiti gönderdi. İlk parti için para talep etmiyor; Atatürk’ün kurduğu Refik Saydam Hıfzısıhha akademisinde üretilip kolera salgını için 1940 yılında Çin’e gönderilen aşılar için.

***

- Korona değildir aslında bu kadar can alan; kıyıya vuran çocuk cesetlerinin sızlayışıdır bu...

- Depremler değildir bu bizi sarsan; çöpten ekmek toplayan annenin yürek acısı, evine ekmek götüremeyip intihar eden babanın kahır gözyaşıdır bu...

- Çekirge istilası değildir bu gelen ; gayrimeşru yoldan doğurulan ve poşete konulup diri diri çöp kutusuna atılan bebeğin feryadıdır bu...

- Bu savaşlar sadece savaş değildir aslında; evinden, yurdundan sürülen, ailesinden koparılan yüzbinlerin iniltisidir bu...

- Afrika'da onbinler açlıktan ölürken Avrupa'da insanların fazla yemekten hastalanmasının tezatıdır ve adaletsizliğidir bu...

- Müslüman olan iki tarafın tekbir getirerek birbirlerini katletmesinin acı karşılığıdır bu...

- Çok su içiyor diye binlerce deveyi katleden sözde medenilerin pisliğinin sonucudur bu...

- Kendi elimizle yakıp yıktığımız, talan ettiğimiz doğanın, evsiz bıraktığımız dilsiz yüzbinlerce aciz hayvanın bedduasıdır bu...

- Heyelanlar, seller, yangınlar değildir sadece üzerimize yağan belalar; Savaşta bütün ailesini kaybeden yetimin ölmeden önce "Sizi ALLAH'a şikayet edeceğim" feryadının ALLAH katında karşılık bulmasıdır bu...

- Hadi toplanın insanlık olarak hepimiz kaybettik. Gidiyoruz...

***

Dünya Sağlık Örgütü yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı için tarih verdi.

BBC'ye konuşan Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Genel Müdürü Mike Ryan, "Koronavirüs aşısının en erken 1 yıla kadar bulunacağını konuşuyoruz" dedi. Ryan "Bu hastalık sadece yaşlıları ilgilendirmiyor. Orta yaşlılara da ciddi zarar veriyor" uyarısında da bulundu.

***

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte: “Salgının kontrolünü kaybettik, en başından Türklerin yaptığı gibi konut satışında peşinatı yüzde 10’a indirmeliydik, çok geç kaldık. Türkler bu metotla virüsü 1 hafta içinde yenecektir” (!)

***

TARIM EDİTÖRÜ: Koronavürüs salgınıyla dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etanolün litresi 75 sentten 2,5 dolara çıktı. Etanolun hammaddesi, şeker pancarından çıkan melas. Demek ki neymiş? Şeker pancarı herhangi bir tarım ürünü değilmiş. Demek ki neymiş? Şeker fabrikaları stratejikmiş.

*

Satılırken alkış tutup "devlete yük bunlar" diyenlere anlatmak çok zor bunları . Bu yaz ithal ettiğimiz tarım ürünlerini corona yüzünden ithal edemezsek tarımın ne kadar önemli olduğunu anlarız inşallah.

(Çarşı her şeye karşı)

*

ABD’Lİ DEV İLAÇ FİRMASI CORANA İÇİN ZEYTİNDE BULUNAN FAVİPİRAVİR MADDESİNDEN İLAÇ YAPIP PATEND ALDI, BALİKESİR’DE ÜNIVERSİTENİN İLGİLİ DALI DA AYNI MADDEYİ BASKA BİR ÜRÜNDEN ELDE EDİP PATENT MÜRACATI YAPTI. BU HABERİ ON GÜN ÖNCE PAYLAŞTIM. ANCAK FACEBOOK HABERİ SİLMİŞ. FAVİPİRAVİR MADDESİNİ DİKKATLE ARAŞTIRIN. (Hüseyin Dere)

***

Bu fotoğrafta da, Türk halkının Korona Virüsü, Almanya’ya (Berlin), ABD’ye (Newyork) ve İtalya’ya (Roma) göre ne kadar hafife aldığına dikkat çekiliyor

*

Belediye’nin ‘Dede Toplama Aracı’

*

Barış Balcı’nın paylaşımı ise, Korona Virüse aldırmayıp evden çıkanlara yönelik daha sert ve etkili bir uyarı:

‘Çankırı - Kastamonu yolundan Ankara istikametine deli gibi tabut sevkiyatı yapılıyor. Bu salgını tek ciddiye alan cenaze işleri müdürlüğü galiba !.

Sana günlerdir bağırıyoruz ey cahil cühela;

Cenaze namazın bile kılınmadan, yıkanıp paklanmadan bunlardan birinin içinde yatmak istemiyorsan eğer EVDE KAL...’

---

EVDE İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.