Türk Halkı Cumhurbaşkanını seçmek için ikinci kez sandık başına gidecek. 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı seçimini bir önceki seçimden daha önemli hale getiren unsur; Anayasa’nın Cumhurbaşkanına tanıdığı yetkilerin tümünü yürürlüğe sokacak olması. Uzun süreli bir geçiş döneminin ardından 5 Kasım 2019’da yapılacak seçimle yürürlüğe girmesi gereken Cumhurbaşkanının ‘Tek Adam’ yetkilerinin hayata geçirilmesi Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla 17 ay öne alındı. Bu nedenle 24 Haziran seçimi hayati önemde görülüyor.

Böylesi önemli bir seçimde, sıkıştırılmış seçim takviminin kıskacında, en az 100 bin imza toplama garabetini ve 140 bin liraya yakın başvuru bedelini göze alan Cumhurbaşkanı adayları ile Siyasi Partilerin gösterdiği adaylar, kolları sıvadı, yollarla düştü. Kendilerine devlet yardımı ve parti yardımı yasaklanan adaylar, yasa gereği vatandaştan bağiş bekliyor, ancak gurur meselesi yaparak bunu sık sık dile getiremiyor. Öyle olunca da iş bize, hepimize düşüyor.

Bu yeni sistemde oy vermenin yanında adayımız için imza vermek, ardından da maddi destekte bulunmak birer vatandaşlık görevi haline gelmiş bulunuyor. Lütfen Cumhurbaşkanı adaylarından en az birine, mümkünse birden fazlasına küçük miktarlarda da olsa bağış yapmayı, demokrasinin güçlenmesi için ihmal etmeyelim. Zira, devletin bütün imkanlarını kullanarak seçim kampanyası yürüten bir adayla, ulaşım ve miting masrafları için dünyanın parasını harcayan 5 aday yarışıyor.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen gene de helal olsun Meral Akşener’e, Muharrem İnce’ye, Temel Karamollaoğlu’na diyorum. Çevrelerindeki sevgi halkalarını her geçen gün genişletiyor, devletin gücünü arkasına alan ‘O’ rakibi ürpertiyorlar.

***

Seçime katılan siyasi partilerin çalışmalarına gelince. Seçim Beyannamesini en erken açıklayan partiler İYİ PARTİ ve HDP oldu.

14 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenen kitlesel toplantıda seçim vaatlerini sıralayan Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, “İlk amacımız insan ve devlet arasındaki uçurumu kaldırmaktır. Devlet hizmet eşitliğini sağlamakla yükümlüdür. OHAL’i, YÖK’ü kaldıracağız. Parlamenter sisteme dönüş için bir geçiş süreci planlamaktayız” dedi. İyi Parti’nin, başta gençler olmak üzere, toplumun çeşitli kesimlerine yönelik iyileştirici vaatleri ile ekonomiyi düze çıkaracak ve demokrasiyi güçlendirecek önlemleri de seçim beyannamesinde ayrıntılı şekilde yer alıyor.

Aynı gün yapılan bir başka toplantıda, hem HDP’nin hem de Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim bildirgesi açıklandı. Demirtaş, seçim bildirgesinde, “Bir Cumhurbaşkanı olarak tek adamlığa son vermeye geliyorum. Bu makama bir çuval yetki ile geleceğim, sürenin sonunda bir ceketle gideceğim” dedi. HDP'nin seçim bildirgesinde de Demirtaş'ın bildirgesindekine benzer ifadeler yer aldı.

Vatan Partisi’nin seçim bildirgesini, Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek, 20 Mayıs’ta, Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı sonrası, düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Perincek, “Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi borç batağına batıran, Cumhuriyetin temel kurumlarının altını oyan, bölgede ve Asya’da güvenilmeyen yöneticidir. Erdoğan yönetimine ancak Perinçek’in önderlik ettiği Millî Hükümet mücadelesiyle son verebiliriz” görüşünü dile getirdi.

AKP, seçim beyannamesini 24 Mayıs Perşembe günü açıklandı. Cumhurbaşkanı adayı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından okunan beyannamede 16 ana başlık yer aldı. Beyannamede ana slogan olarak, "Güçlü Meclis, Güçlü Hükümet, Güçlü Millet" hedeflerine yer verildi. Özgürlük ve güçlü demokrasi, istikrarlı ve güçlü ekonomi vurgusu yapılan beyannamenin açıklandığı Ankara’daki toplantıda "Vakit Türkiye Vaktidir" şarkısı da tanıtıldı.

CHP, seçim bildirgesini 26 Mayıs Cumartesi günü açıkladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı CHP'nin seçim bildirgesinde ekonomi, demokrasi, eğitim, toplumsal barış ve dış politika öncelikli konular olarak sıralandı. Seçim sloganını 'millet için geliyoruz' olarak belirleyen CHP'nin toplantısında, adaylar da tanıtıldı. Ankara’ya gelerek toplantıya katılan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, miting programına bu nedenle bir gün ara verdi.

Aynı gün Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından açıklanan MHP’nin seçim beyannamesinin birinci bölümünde, ‘15 Temmuz darbe girişiminin ardından halk oylamasına giden süreç ile cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekçeleri ve Cumhuriyet ittifakının hedefleri’, ikinci bölümde ise, 'başta af olmak üzere, partinin çeşitli kesimlere yönelik vaatleri' yer alıyor.

27 Mayıs Pazar günü partisinin seçim beyannamesini açıklayan Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu ise, "İnsanların kardeşce yaşadığı bir Türkiye inşaa etmekte kararlıyız" dedi. SP’nin Seçim Beyannamesinde, Şeffaflık ve hesap verebilirlik, vatandaşın bilgisine ulaşamadığı hiçbir ihale, sözleşme olmaması, kutuplaşmaya fırsat verilmemesi, yargı tarafsızlığı sağlanması ve kuvvetler ayrılığının tesis edilmesi’ vaatleri de yer alıyor.

***

Diğer yandan Seçim Takvimi de gün gün işliyor. Yüksek Seçim Kurulu, 8 siyasi parti tarafından verilen Milletvekili Aday Listelerini inceleyerek, HÜDAPAR’ın 85, diğer 7 siyasi partinin 87 seçim çevresinde seçime gireceğine karar verdi. 8 Siyasi Partinin milletvekili adayları ile 68 bağımsız adayın isimlerinin yer aldığı Geçici Aday Listeleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Geçici Aday Listelerine yapılan itirazlar, bunların incelenerek karara bağlanması, Siyasi Partilerin istifa, ölüm, itiraz nedeniyle aday listelerinde meydana gelen eksikleri tamamlamalarının ardından Milletvekili Kesin Aday Listeleri, 30 Mayıs Çarşamba günü yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye ulaştırıldı. Böylece, bu hafta, ‘Milletvekili Aday Listelerinin kesinleştirildiği, birleşik oy pusulalarının basıma verildiği, seçim araç ve gereçlerinin temini ile Sandık Kurullarının oluşturulması konusunda adımlar atıldığı bir hafta’ olma özelliğini taşıyor. Sıkıştırılmış Seçim Takvimi gereği bütün işlemler hızla yapılıyor. Zira, önümüzdeki hafta, yani 7 Haziran Perşembe günü yurt dışında ve Gümrük Kapılarında oy verme işlemi başlayacak.

***

Onuncu KÖY adını taşıyan internet sitesinde yer alan, ‘YENİDEN’ başlıklı yazı insanın içini ısıtıyor, 24 Haziran sonrasına ilişkin umutlandırıyor. Çok beğendim, siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim. Yazı şöyle:

"..Yeniden başlayabilir miyiz? Sarabilir miyiz tüm yaralarımızı? Toprağa düşen ilk yağmurun kokusu gibi içimize çekebilir miyiz 24 Haziran’ı?
Şimdi kocaman umutlar yeşeriyor içimde. Evladımın gözlerinin içine bakıp; çalışırsan yaparsın, sözü doğru, demek istiyorum.

Bileğinin hakkıyla kazanmak, deyimini bu topraklar düşündü, söyledi. Sorular çalınmayacak, sırf bir siyasinin çocuğu diye olur olmadık yerlere atanmayacak insanlar, merak etme. Sen yeter ki çalış! Ne çok özlemişim böyle cümleleri.
Korkma! demek istiyorum. Bu ülkenin ebedi nöbetçileri, Mustafa Kemal'in askerleri izin vermeyecekler ülkenin bölünmesine. Korkma burası senin yurdun! Korkma! bu topraklar özüne dönüyor nihayet. Korkma! yurdunda kal.
Geri gelecek komşuluklar, bitecek ürkekçe birbirimizin yüzüne bakmalar, kızgınlıklar, öfkeler, şüpheler. Yeniden aşure dağıtacağız apartmanda komşulara, hep birlikte kahveler içeceğiz, 40 yıl hatırı olan kahveler.
Başı zora düşenin içi rahat edecek, adalet var bu ülkede adalet, diyecek haksızlıklara.
Çocuklarımız okula güle oynaya gidecek. Herkes eşit eğitim alacak. Tarikat yurtlarında tecavüze uğramayacak yavrularımız. Eğitimden anlamayanlar artık bu ülkede eğitim sistemi dedikleri ucubeleri uygulayamayacaklar.
Kimsenin babası kimsenin babasına parmağını sallayıp korkutamayacak. Babalar, analar işinden olma korkusunu, stresini taşımayacaklar gözlerinde
Çocuklar yeniden umudu görecekler ailelerinde yeşeren.
Ülke ne Doğu-Batı, ne kadın-erkek, ne de senden-benden diye bölünmeyecek. Yeniden eskisi gibi yan yana yürüyeceğiz.

*** 

Geçen yılları soran olursa kabûstu, bitti diyeceğiz. Koyun çayları her şey yeni başlıyor.."

.

İyi Haftalar

remzidilan_48@hotmail,com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.