Türkiye içte ve dışta çok önemli günler yaşıyor. Uyum yasalarını çıkarma yetkisini hükümete devrederek çalışmalarını sona erdiren TBMM, her kesime seçim şekerleri dağıtan Torba Yasa'yı çıkarmayı da ihmal etmedi.

Buna karşın daralan ekonomi, yükselişi durdurulamayan dolar ve avro ile fiyat artışları vatandaşı özellikle Ramazan ayında zora sokuyor. Mensubu oldukları Siyasi Partilerden yasa gereği yardım alamayan Cumhurbaşkanı adaylarından bazılarının (Cumhurbaşkanlığı makamının imkanlarını kullanan Erdoğan hariç) propaganda masraflarını karşılama konusunda sıkıntı çekmeye başlamaları da seçim sürecinin bir başka yüzünü ortaya koyuyor.

Devlet Bahçeli’nin ‘af’ isteği ve iktidar çevrelerinin canlandırmaya çalıştığı ‘Açılım süreci’ Cumhuriyet ittifakını oluşturan AKP ile MHP ilişkilerini olumsuz etkilerken; ‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İyi Parti, SP ve DP’nin, seçim çalışmalarındaki performansı ise dikkat çekiyor.

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’ya Amerika’da verilen 32 ay ceza (beklenenden az olması nedeniyle) iktidar çevrelerini içten içe sevindiriyor. Bu konuda dışa dönük tepki vermeleri ise Kudüs tepkisine benzetiliyor; söylem var, eylem yok…

Kudüs'ün başkent yapılması ve İsrail askerlerinin göstericilere yönelik katliamı üzerine Yenikapı mitinginde İsrail ve ABD’ye yüklenen Erdoğan’ın, umduğu kalabalığı meydanda görememesi nedeniyle sorumluları azarladığı konuşuluyor. Erdoğan’ın ayrıca, böylesi bir mitingde yanına Bahçeli dışındaki hiçbir lideri çekememesinin, dış politika konusunda iktidar ile muhalefet arasındaki uçurumu gözler önüne serdiğine işaret ediliyor.

***

Genel durumu kısaca böyle özetledikten sonra seçim sürecine gelecek olursak:

Cumhurbaşkanı adaylarının Birleşik Oy Pusulası'ndaki yerleri belirlendi. YSK’da çekilen kur’a sonucu Muharrem İnce birinci, Meral Akşener ikinci, Recep Tayyip Erdoğan üçüncü, Selahattin Demirtaş dördüncü, Temel Karamollaoğlu beşinci, Doğu Perincek ise altıncı sıraya yerleşti.

Bu gelişmenin ardından sıra Siyasi Partilerin Milletvekili adaylarını belirleme çalışmalarına gelmişti. Partilerin yönetimleri hummalı bir faaliyet içine girdi.

Siyasi Partilere, milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim etmeleri için 21 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar süre tanınması nedeniyle en yoğun çalışma Pazar günü yapıldı. Aday adayları da o gün uykusuz bir gece geçirdi.

***

20 Mayıs Pazar günü ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu’nda, seçime katılacak ittifaklar ve diğer Siyasi Partilerin Birleşik Oy Pusulalarındaki yerlerini belirlemek üzere de kur’a çekimi de yapıldı. Kur’a sonucu, Birleşik Oy Pusulası’nın ilk sırasında ‘Cumhur İttifakı’, son sırasında ise (altıncı sıra) ‘Millet İttifakı’ yer aldı. HÜDA PAR’ın ikinci, Vatan Partisi’nin üçüncü, HDP’nin dördüncü, BTP’nin ise beşinci sırada yarışa katılmaları kesinleşti.

YSK Başkanı Sadi Güven, kura çekimi öncesinde yaptığı açıklamada, 24 Haziran'da yapılacak seçimle ilgili bilgi verdi.

Yurt içinde 56 milyon 329 bin 38, yurt dışında ise 3 milyon 47 bin 409 olmak üzere toplam 59 milyon 376 bin 447 seçmenin bulunduğunu belirten Güven, yurt içindeki tahmini sandık sayısının 180 bin 874 olduğunu söyledi. Güven, yurt dışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacağını, ayrıca yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların 36 gümrük kapısından oy kullanabileceğini de kaydetti.

***

Bu arada, Milletvekili Aday Listesini ilk açıklayan MHP oldu. MHP yetkilileri, hazırlanan aday listesini 18 Mayıs Cuma günü YSK’ya teslim etti. Bahçelinin partisinde; Oktay Vural, Mehmet Parsak, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Mehmet Günal ve Oktay Öztürk’ü listeye alınmadı. Ekmeleddin İhsanoğlu, Şefkat Çetin, Atila Kaya, Oğuz Tor Ve Zihni Açba ise aday olmadı.

CHP’de, 20 Mayıs Pazar günü akşam saatlerinde toplanan Parti Meclisi, sunulan listeyi inceledi ve yeni gün başlamadan onayladı. Saat 23’e doğru açıklanan liste dudak uçuklattı. Liste, aday yapılmayanlar bakımından da, yeni adaylar bakımından da sürprizler içeriyordu. Geçirdiği kısmi felç nedeniyle Ankara’da GATA Rehabilitasyon Merkezi’nde tedai gören eski Genel Başkan Deniz Baykal ile tutuklu olan Enis Berberoğlu’nun yeniden aday gösterilmeleri beklenen bir gelişmeydi. Sendikacı Kâni Beko, Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve birçok yeni ismin aday gösterilmeleri sürpriz olarak değerlendirildi. Milletvekilleri Mustafa Balbay, Barış Yarkadaş, Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Şeker, Şenal Sarıhan, Haluk Pekşen, Zeynep Altıok, Musa Çam, Hilmi Yarayıcı, Niyazi Nefi Kara, Elif Doğan Türkmen ve Hüsnü Bozkurt’un aday yapılmamaları ise hayretle karşılandı. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin yakın çalışma arkadaşı olan ve sayıları 10’u geçen milletvekiline aday listesinde yer verilmemesi de farklı yorumlara neden oldu.

AKP listelerinde önemli bir yenilenmenin gözlenmesinin yanı sıra gençler ve ünlü isimler dikkat çekti. Yeni olan ve ilk defa seçime giren İyi Parti listelerinde de haliyle yeni isimlerin büyük çoğunluğu teşkil ettiği görüldü.

***

Öte yandan, geçen haftanın önemli gelişmelerinden biri de, Cumhurbaşkanı adayı ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katıldığı, Halk TV’de canlı olarak yayınlanan ‘Halk Arenası’ programı oldu. Duayen gazeteci-ve televizyon programcısı Uğur Dündar’ın hazırlayıp sunduğu program izlenme rekoru kırarken, Akşener’in Türkiye ve dünya meselelerine ilişkin açıklamaları takdirle karşılandı.

Gazeteci-yazar Murat İDE, Yeniçağ’daki köşesinde programı ve gazetecilik mesleğini özetle şöyle değerlendirdi:

“İyi bilirim, her dönem bin denge arasında savruluruz..

Patronun dengeleri.. Siyasetin dengeleri.. Binadaki dengeler..

Sanırsın "GAZETECİLİK" değil yaptığımız, rotatifler yerine, bildiğin denge aleti üzerinde yürürüz..

Birkaç ay önce yine seslenmiştim meslektaşlarıma..

Dedim ki;

-Evet dengeler bizim gerçeğimiz.. Ama asıl gerçeğimiz "GAZETECİLİK"

Önerim ısrarla şuydu; "Gazetecilikte ısrar edin"

Çünkü; işinizle ilgili, ekmeğinizle ilgili tedirginliğinizi ortadan kaldıracak gerçek budur.. Yerinizi, gazetecilikten taviz vererek değil, denge rüzgarlarında savrularak değil, gazetecilikte ısrar ederek korursunuz..

**

Medyanın son 15 gününe bir bakın.. Birebir sohbetlerde, telefon konuşmalarında, yazılarımla bu gerçeği anlatmaya çalıştığım ne çok meslektaşım, yeni medya düzeninin sillesini yedi..

Hepsi için içim buruk.. Hem gidenler için hem de gelenler için..

Çok değil 15 yıl evvel, öyle ya da böyle, gazeteciliğinizin kalibresi belirlerdi, gelenleri, gidenleri..

Şimdi, iktidarın dizayn ettiği dengeler, yeni medya düzeninin bitmez iştahı belirliyor, gelenleri, gidenleri..

**

Bakın, gazetecilikte ısrar eden meslektaşlarım yerinde duruyor.. Ama bu gerçeği göremeyen meslektaşlarım, hem de talimatlarını yerine getirdikleri gücün kıyımına uğradı..

Ne acı.. Dostlarım adına acı, mesleğim adına acı..

Gazetecilikte ısrar etmeyip, patronun ihtiyaçları uğruna kalem oynatmak işe yaramıyor..

Sonuçta kendi gerçeğin ve ihtiyaçlarınla orta yerde kalıyorsun.. Bu düzenin gerçeği de bu..

Çocuğun okul parası.. Kira.. Ay sonunu getirebilmek için elde kağıt kalem hesaplar..

Senin gerçeğin de bu..

Ve kırgınım ama en az senin kadar yanıyor yüreğim, sevgili meslektaşım..

**

Bunlar kitaplarda yazmıyor.. Hayat öğretiyor.. Gazetecilikte ısrar eden, gazeteci kalıyor..

Hele de böyle zamanlarda..

Ne yaparsanız yapın, size gazetecilik yaptırmayanların dengelerine göre pozisyon aldıkça, mesleğinizden uzaklaşıyorsunuz..

Farkında da değilsiniz üstelik..

**

Gözleri vardır görmezler!

Bir televizyon programı; Uğur Dündar'la Halk Arenası..

Ekonomik şartlardan dolayı toplamda 50 kişinin çalıştığı bir kanal; Halk TV..

Önceki akşam yine bir Halk Arenası gecesiydi.. Konuk, Meral Akşener..

Program sırasında gelen binlerce mesajı geçtim..

Ertesi gün gelen izlenme oranlarındaki gerçeği sunayım bilginize;

-Halk TV, prime time denilen 20:00-23:00 saatleri arasında en çok izlenen haber kanalı..

O saatlerde ekranda Uğur Dündar ve konuğu Meral Akşener var..

Halk TV'nin izlenme oranı, 2.07.. CNN Türk+NTV+Habertürk toplamı, 1.7..

Üç büyük haber kanalında da kıymetli programlar vardı şüphesiz..

Ama tablo bu..

Ve bu gerçek gün gibi ortadayken, hala görmeyenler, görmemekte ısrar edenler, yarını göremiyor demektir..

Halk TV'yi, günün en çok izlenen haber kanalı yapan bu gerçeği okuyamayanlar, hayatın gerçeğini okuyamıyor demektir..

Gerçekler de, özellikle okuyamayanlar için, bayağı acıdır be hacı abi.."

***

Bu hafta Siyasi Partilerde milletvekili adaylarını tanıtma ve seçim beyannamelerini açıklama toplantıları yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu da, seçmen listeleri ile milletvekili aday listeleri üzerindeki incelemelerini tamamlayıp her iki listeyi de kesinleştirecek. Önümüzdeki hafta ise siyasi partiler var güçlerini ortaya koyarak seçim propoganda çalışmalarına başlayacak. Centilmence bir yarış sürdürülmesi dileğiyle yazımızı ‘tamam’layalım.

---

İyi Haftalar.

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.