Sevgili Okurlar,

Geçenlerde sizlerle, günümüz Türk Komedi Sineması hakkındaki düşüncelerimi paylaşmıştım. Bugün de sizlere günümüz Dünya Korku Sineması hakkındaki düşüncelerimi anlatmak istiyorum:

Görsel Sanatlarda, izleyiciyi korkutabilmek, Onları ağlatmaktan çok daha zordur. İyi korku filmlerinin ruhu vardır. Senaryolarıyla, kurgularıyla, oyuncularıyla, yönetmenleriyle ve set ekipleriyle sizin yakanıza öyle bir yapışırlar ki filmi yaşıyor olmaktan kendinizi alıkoyamazsınız. Gizem vardır; bir sonraki sahnede sizi neyin ya da nelerin korkutacaklarını, yerinizden hoplatacaklarını bilemediğiniz için heyecanla harmanlanmış derin bir korku yüreğinize işler. Aktörün ya da aktrisin bir bakışı; ustaca kurgulanmış bir gölgenin belirmesi, ışık varyasyonları, bunlarla uyumlu ve seyircinin gözlerini yuvalarından fırlatacak ‘’tadından yenmez’’ müzik, korku filmlerini ölümsüz kılar. Aradan çok yıllar geçer; siz o yaşanası filmleri tekrar tekrar izlersiniz ve dostlarım inanın bana, zerre kadar da sıkılmazsınız ve hiç kuşkunuz olmasın ki aynı korkuyu duyumsarsınız…

Dünya Korku Sineması’nın günümüzdeki durumunu irdelemeye başlamadan önce, gelin 70’li ve 80’li o efsane yıllara dönelim. O ışıltılı yıllarda çekilen mükemmel korku filmlerini izlemek en büyük zevklerimiz arasında yer alırdı. O filmler, sizi korkutabilmek için tabiri caizse ‘’havada parende atılmayan’’ parıltılı filmlerdi. Kesinlikle ruhları vardı; buram buram ustalık kokardı. Bu müstesna filmleri izlediğinizde, çok uzun süre kendinize gelemezdiniz ve kelimenin tam anlamıyla ‘’korkardınız’’. 70’lerin ve 80’lerin korku filmlerinin teknik olanakları şimdikiyle karşılaştırılamayacak düzeydeydi. Dijital teknikler, o yıllarda şimdiki kadar yaygın değildi. Ancak su götürmez bir gerçek vardır ki, teknik olanaklar, belirleyici değil; şekillendirici etkiye sahiptirler ve bir filmin başarılı olmasında ya da olamamasında büyük öneme haiz değildirler. Her filmde olduğu gibi, bir korku filmini başarılı yapan asıl güç, o filmin sanatsal değerler taşıyıp taşımamasıdır. Asıl tartışılması gereken de hiç şüphesiz bu olmalıdır…

Arzu ederseniz, o dönemin gökteki yıldızlar kadar görkemli korku filmlerine bir göz atalım. Bunların her biri, başlı başına birer baş yapıttır ve eleştirmenlerce, günümüzde dahi ‘’Korku Sinemasının’’ en başarılı filmleri arasında gösterilmektedir. Hangileri mi, haydi birlikte bakalım:

1-Şeytan,

2-Omen,

3-Suspiria,

4-Hayvan Mezarlığı,

5-Kuşlar,

6-Elm Sokağı Kabusu,

Ve daha Niceleri…

Sevgili Okurlar, bu filmleri günümüzde ilk kez izleyen kişilerin, bu filmlerden etkilenmemesi ve gerçek anlamda korkmaması olası değildir zira bu filmlerin karakterleri vardır ve sizi esir alırlar…

Şimdiyse, günümüzün birkaç örnek dışında, hiçbir ruha ve karaktere sahip olmayan, olamayan Dünya Korku Sinemasını (!) irdelemeye çalışalım:

Günümüz Sinema Teknolojisi, her alandaki teknolojler gibi, her geçen gün daha çok gelişmektedir.. Aslına bakarsanız, bu faktör, günümüzde çekilen korku filmleri için daha bir itici güç olmalı ve bunun sonucunda da eskisinden çok daha kaliteli korku filmleri yapılabilmelidir. Ancak karşı karşıya kaldığımız tablo ise, ne acıdır ki, olması gerekenle taban tabana zıttır. Çabuk çabuk çekilen, sağlam bir kurguya, filmleri izlerken sizi korkutan titretecek donanıma sahip olmayan oyuncular, yüksek bütçelere ulaşabilen ama korkutamayan korku filmleri (!) günümüzde ne yazık ki canımıza okumaktadır. Pek çoklarının bugün alay ettikleri, Michael Jackson’un ünlü ‘’Thriller’’ müziği eşliğinde izlemiş olduğumuz seksenlerin unutulmaz ‘’Zombi Filmi’’ bile, bugünün hiçbir sanat değeri taşımayan pek çok korku filmini rahatlıkla cebinden çıkartabilmektedir. Günümüz korku filmleri ne hazindir ki, korkutamadığı gibi seyircilerin izlerken sıkıntıdan son nefeslerini vermelerine de (!) yol açmaktadır. Gece faaliyete geçecek ömre bedel hayaletleri (!) görüntülemek için gündüzden evlere yerleştirilen dijital kameralar, gece olunca yatağın üzerindeki çarşafın kıpırdamasını bekleyen kamera başındaki ömre bedel (!) ‘’Hayalet Avcıları’’ falan feşmekan….

Sevgili Okurlar, bu filmler zamanınızı ve paranızı harcamaktan öteye gidemeyen sabun köpüğü filmlerdir…

Zaten ne varsa eskilerde var; haksız mıyım dostlarım ?...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.