Ramazan, Arabi aylardan birinin adıdır. Bu ayda oruç ibadetimizi yerine getiririz. İmsak vakti ile akşam ezanı arasında Allah emrettiği üzre yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durulması, sabır ve şükür duygularının gelişmesi açısından insanı kemale erdirmeye yönelik bir ibadettir.

Ancak, başka canlıları da sabit yere bağlayıp aynı vakitlerde bu ihtiyaçlardan uzak tutup, akşam vaktinde serbest bırakmanın adı da ibadet olur mu? Yani onlarınkine de oruç denir mi? Haşa..

Demek ki, sadece aç ve susuz kalmakla cinsellikten uzak durmak bu ibadeti yerine getirmeye yetmiyor. İnanan bir Müslümanın oruç ibadetinden kasıt bu değildir.

Yılın 365 günü elini, belini, dilini, mideni, cüzdanını haramdan, yalandan, iftiradan, hırsızlıktan, haksızlıktan, zulümden, rüşvetten, içkiden, zinadan,kumardan, ribâ dan, yolsuzluktan, fuhuştan, ırz ve namus ile hak ve hukuk düşmanlığından, israftan, şa’şaadan, küfürden, gıybetten vb. korumaktır. Yani Allah (cc) nun rızası ve emri uğruna yaşamaktır.

Bu vesileyle orucu bozan şeyler başlığında sadece yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak gibi sabit eylemler sayılmamalıdır.

Bir başkasına yapacağınız iftira ile o kişinin hayatı altüst oluyorsa sizin değil orucunuz diğer ibadetlerinizin de zarar görmesi gerektir.

İhtiyacından, yoksulluğundan, zaaflarından faydalanmak adına başkalarının ırzına, kadınına, kızına, çocuğuna musallat olmak, tasaddide bulunmak sizi Allah’ın indinde rezil ve rüsva etmeye yetecektir. Böylesi bir anlayış içinde olanın ne imanı, ne dini, ne anlayışının bir önemi olmayacaktır.

Başkasının maddi ve manevi hakkına riayet etmeksizin kendi çıkarlarınız uğruna zulüm yaparak yaşamanız sizi sadece Müslümanlıktan değil insanlıktan çıkarması gerektir.

Kamunun veya size emanet edilen bir malı zimmetinize geçirmeniz, çalmanız veya rüşvet karşılığında başkalarına peşkeş çektirmeniz verdiğiniz zararın ötesinde sizin insanlık ölçülerinize halel getirmesi gerektir.

Allah’ın emrettiği ve Resulünün yaşadığı kuralların haricindeki bütün eylemler sizi inancınızdan uzaklaştırması demektir.

Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmanız halinde, sizin imanınız tartışılır hale gelmiş demektir.

Kişinin inancı, anlayışı gereği insanca yaşaması her şeyden evvel bir mecburiyettir. Birinin hakkının bittiği yerde bir başkasının hakkının başlayacağı kesindir. Başkasının çocuğuna hak olan bir kadronun herhangi bir şekilde onun elinden alınması ile kendi çocuğuna tahsis eden kişinin yediği ve yedirdiği ekmeğin helal olduğunu iddia edecek kimse var mı?

Sınavlardaki soru çalmaların, torpil ve kayırmaların bir lokma ekmek uğruna yıktığı yuvaların müsebbibi olanlar Allah düşmanı olduklarının farkında değiller mi?

Ramazan: bizlere yaşamımızdaki yanlışları öğretme ile sabır ve şükür duygularının zirveye çıkması açısından önemlidir.

Rabbimizin bizleri af ve mağfiret etmesi için dua ve niyazda bulunmamız için bir fırsattır. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekir.

Yani, bizler oruç tutarak şöyle sesleneceğiz; 

EY ORUÇ TUT BİZİ…..

Bu vesileyle Ramazanınızı tebrik eder, oruç ibadetinizin hayırlara vesile olmasını dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Cemil Erbaş 6 yıl önce

Değerli arkadasim yazi muhteşem olmuş kalemine gönlüne sağlık