Ramazan Ayı harcamaları arttırdı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

2013 ile 2016 yılları arasındaki Ramazan harcamaları diğer Ramazan dönemlerine göre azalış gösterirken, 2017 Ramazan harcamalarının diğer yıllara göre arttığı tespit edildi.

Ajans Press’in Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, geçen yıl Ramazan dönemindeki harcama, önceki dönemlere oranla yüzde 11 arttı. Söz konusu dönemde, büyük marketlerin bulundurdukları çeşit sayısının fazla olması ve yaptıkları promosyonlar ile alışverişçilerin tercihi olurken, indirim marketlerinde harcamanın diğer yıllara göre yükseldiği görüldü.

SOĞUK İÇECEKLERİN SATIŞI ARTTI

ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesinde ramazan ayının medya başlıkları da belli oldu. Gerçekleştirilen medya incelemesinde, bu yıl ramazan ayı şu ana dek 8 bin 831 haber çıkışıyla konuşulurken, medyaya en çok fiyat artışları ilgili haberlerin yansıdığı belirlendi. Özellikle hurma ithalatına 5 yılda 143 milyon dolar harcama yapılması dikkat çekici ayrıntılar arasında yer aldı.2017 Ramazan ayına bakıldığında ise bu artışın diğer dönemlerinde üzerinde olduğu görüldü. Soğuk içeceklerinde satışı daha önceki yıllara oranla artarken, 2017 yılının en fazla artış gösteren içeceği meyve suyu oldu. Böylelikle Ramazan döneminin olmazsa olmazları; çorba, et ve şarküteri, soğuk içecekler ve Türk kahvesi olarak görüldü.

Araştırmaya göre, Ramazan dönemindeki artan harcamanın sebebi olarak sepet değerlerinin artması gösterilirken, hanelerin söz konusu dönemde ortalama 19,5 TL harcama yaptığı saptandı. Bunun yanı sıra Ramazan ayında ortalama bir aya göre yüzde 9 daha büyük sepetler yapıldığı tespit edilirken, alışverişe gitme sıklığında herhangi bir artışa rastlanmadı.

tolga.topcu@ajanspress.com.tr  - 444 7 212 - 1191

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.