Gümrüksüz kuru soğan ithalatının süresi uzatıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kuru soğan ithalatında "sıfır gümrük vergisi" uygulaması 30 Nisan'a kadar uzatıldı.

Konuya ilişkin, İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kuru soğan ithalatında 31 Mart itibarıyla süresi dolan"yüzde sıfır gümrük vergisi" 30 Nisan'a kadar uygulamada kalacak.

Bu uzatma kararı, alınan önlemlere rağmen soğan fiyatlarında dengelenme sağlanamadığı için ihtiyacın ithal soğanla karşılanmaya devam edileceğinin de bir göstergesi olarak yorumlandı.

Geçen yılın zam şampiyonu kuru soğan tekrar yükselişe geçti

TÜİK verilerine göre 2018 yılında fiyatı en fazla artan gıda ürünü olan kuru soğan tanzim satışları ve ithalat gümrük vergilerinin kaldırılmasının etkisiyle mart ayında düşüşe geçmişti. Fakat son günlerde tanzim satışlarda da bulunamayan soğanın raflardaki fiyatının yönünü tekrar yukarı çevirdiği gözleniyor.

Hafta başında mart ayına dair gıda fiyat gelişmelerini paylaşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar depolardaki kuru soğanın bitme noktasına geldiğini açıklamıştı.

Kuru soğan'ın İstanbul hal çıkış fiyatı cuma günü itibariyle en düşük 6 en yüksek 6,5 lira düzeyinde seyretti.

Öte yandan çiftçilerin soğan ekimine yönelmesiyle tohumluk soğan fiyatlarında artışlar yaşandı. İhlas Haber Ajansı'nın konuyla ilgili geçtiği haberde geçen yıl 3-5 lira civarında olan tohumluk soğanın kilogram fiyatının 25 liraya kadar yükseldiği vurgulanıyor. Satıcılar fiyatın 40 liraya kadar çıkmasından endişe ederken bu durumda çiftçilerin soğan ekimi yapmakta zorlanacağını ve seneye rekoltenin daha da düşebileceğini belirtiyor. (Euronews)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.