Enflasyon Ocak ayında yüzde 12,15'e yükseldi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 12,15'e yükseldi. En fazla artış yüzde 42,21 ile alkollü içecekler/tütünlü mamüller ve yüzde 15,11 ile eğitimde yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2020 enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,35; bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 12,15 artış gerçekleşti.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal geçen hafta yılın ilk enflasyon raporunu sunmuş ve  enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söylemişti. TCMB'nin 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 5,4 olarak açıklanmıştı.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz söz konusu verilerle ile ilgili Twitter paylaşımında enflasyonun yılın ilk yarısında yüksek kalmaya devam edeceğini ifade etti:

Mert Yilmaz@bmylz

Ocak ayı enflasyonu TÜFE'de %1,35 olarak açıklandı. Beklentilerden yüksek.
Bu veri ile birlikte yıllık enflasyon TÜFE'de %12,15'e yükseldi.
2020 yılının ilk yarısında enflasyon yüksek kalmaya devam edecek.
Beklenen düşüş gerçekleşirse ancak yılın ikinci yarısında görülecek.

174

10:01 AM - Feb 3, 2020 · İstanbul, Türkiye

Twitter Ads info and privacy

32 people are talking about this

Ekonomist Murat Sağman da sosyal medyada yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın Ocak ayı enflasyon verisinden sonra 19 Şubat'ta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine ara verebileceğini kaydetti:

Murat Sagman@muratsagman

Ocak enflasyon geldi aylık yüzde 1,35 yıllık yüzde 12,15 oldu. Beklenen yüzde 11,84’den yüksek geldi. Şubat enflasyonu da buralarda veya daha yüksek olacak. Bu gelişmelerden sonra 19 şubat’da Merkez Bankası faiz indirimlerine ara verir...

51

10:05 AM - Feb 3, 2020

Twitter Ads info and privacy

See Murat Sagman's other Tweets

Alkollü içeçekler ve eğitimde artış

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana harcama grupları sırasıyla, yüzde 42,21 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 15,11 ile eğitim ve yüzde 15,01 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu ana harcama grupları ise sırasıyla, yüzde 5,66 ile eğlence ve kültür, yüzde 6 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7,51 ile ev eşyası. (DW Türkçe)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.