Denizbank Emirates NBD'ye satıldı; Körfez sermayesi başka hangi Türk bankalarına yatırım yaptı?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sberbank ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD, Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'inin devrinde, toplam bedel konusunda Denizbank'ın 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla sahip olduğu 15,51 milyar TL'lik konsolide özkaynak büyüklüğüne istinaden 15,48 milyar TL bedel üzerinden anlaştı.

Geçen yıldan beri görüşmeleri sürdüren Sberbank ve Emirates NBD tarafından yapılan ve DenizBank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) paylaşılan açıklamayla anlaşmanın tamamlandığı duyuruldu. Açıklamada "devir işleminin düzenleyici kuruluşların onayına tabi olmak koşuluyla 2019 yılının ikinci çeyreğinin sonunda tamamlanması beklenmektedir." denildi.

Körfez sermayesinin Türk bankalara ilgisi

Türkiye'de birçok sektörde yatırımı bulunan Körfez sermayesinin bankalara da ilgisi oldukça yüksek düzeyde.

Körfez ülkelerinden kamu ve özel fonlar 40 yıla yakın bir zamandır Türkiye'de sıfırdan kurarak, ortak olarak ya da doğrudan satın alarak bankacılık faaliyetleri sürdürüyor.

Şu ana kadar 10 olan Arap sermayeli banka sayısı Denizbank satışının tamamlanması ile on bire çıkmış olacak.

Sayıca en fazla yatırım Kuveyt'ten

Kuveyt'ten Türk bankacılık sektörüne ilk yatırım devlet yatırım fonu Kuwait Investment Company'den 1977 yılında geldi. Kuveytliler ağırlıklı olarak Türk ve Libya ortaklığında kurulan sonrasında adı A&T Bank olarak değiştirilen Arap Türk Bankası'nda yüzde 1,62 oranında hisse sahibi oldu.

Kuveyt'in ikinci büyük bankası konumundaki Kuveyt Finans Kurumu ise 1989 yılında Kuveyt Türk Katılım Bankası'nı kurarak yüzde 62,24 ile en büyük hissedarı oldu.

Kuveyt'in en büyük finans kuruluşu National Bank of Kuwait 2008 yılında Turkish Bank'ın yüzde 34,29 hissesini satın alarak ortak oldu.

Son olarak da Burgan Bank 2012 yılında Eurobank Tekfen'in yüzde 99,26 hissesini satın alarak hakim ortak konumuna geldi 2013 yılında da Burgan Bank AŞ olarak ismini değiştirdi.

Körfez Bölgesi'nin en büyüğü Türkiye'de

Körfez Bölgesi'nin aktif büyüklüğü bakımından en büyük bankası Qatar National Bank 2016 yılında NBG Finansbank'ı satın alarak ismini QNB Finansbank olarak değiştirdi.

Commercial Bank of Qatar 2013 yılında Alternatifbank'ın yüzde 70,84'ün satın alarak Türkiye'ye giriş yaptı. Sonrasında da halka açık hisselere çağrıda bulunarak sahiplik oranını yüzde 100'e çıkardı.

Suudi Arabistanlı The National Commercial Bank (NCB) ise 2008 yılında Türk finans sektörüne adımını attı. NCB, Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yüzde 67,03'ünü kontrol ediyor.

Bahreyn en eski yatırımcılardan biri

Bahreyn merkezli Al Baraka Banking Group 1984 yılında Albaraka Türk'ün kuruluşuna öncülük ederek Türkiye'nin en eski faizsiz bankalarından biri oldu.

Lübnanlı Bank Audi grubu Odea Bank'ı kurdu

2012 yılında faaliyet izni alan Lübnan merkezli Bank Audi grubu Türkiye'de operasyonlarını Odea Bank ismiyle yürütüyor.

Yatırım bankacılığında da varlar

1985 yılında Bank of Bahrain and Kuwait'in İstanbul şubesi olarak kurulan T-Bank birkaç kez el değiştirmesinin ardından yatırım bankacılığı faaliyetlerine Ürdün merkezli Arab Bank ve Lübnan merkezli Bankmed ortaklığında devam etmekte. (Euronews)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.