Bursa Milletvekili Karabıyık önerge vererek: "basit usul vergi mükelleflerine acilen net asgari ücret kadar destek verilmesini" istedi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergeleriyle, basit usul vergi mükelleflerine verilecek destekleri sordu.

NET ASGARİ ÜCRET KADAR DESTEK VERİLMELİ

Ayrıca, verdiği kanun teklifi ile de salgın krizinden etkilenen basit usul vergi mükelleflerine acilen net asgari ücret kadar destek verilmesini istedi.
Lale Karabıyık, salgın krizinden en çok etkilenenlerden olan berber, terzi, tamirci, minibüs ve dolmuş şoförü, tesisatçı vb gibi işlerle iştigal olan basit usul mükelleflerinin sayısının 783 bin 455 olduğunu söyledi. CHP’li vekil, koronavirüs salgınına karşı alınan karantina önlemleri çerçevesinde, uyulması zorunlu olan kararlar kapsamında iş yerleri kapatılan ya da kısıtlamalar getirilen basit usul mükelleflerinin salgın süresince ayakta kalabilmesi için yeterli desteğin verilmediğine dikkat çekti.

''YETERSİZ DESTEK VERİLİYOR''

Bu grubun içerisinde çok sayıda kadın esnaf da olduğunun altını çizen Karabıyık, “Salgın krizi kadın esnafları da derinden etkiledi; çünkü kadın esnaf ve sanatkarlar çoğunlukla, koronavirüs salgınından ve alınan tedbirlerden en çok etkilenen kadın ve erkek kuaförlüğü, lokantacılık vb. sektörlerde hizmet veriyor. Kadınlara iş ortamı yaratmanın, kadın istidamını arttırmanın, kadın girişimciyi desteklemenin kadınları güçlendirmede ve ülkemizin kalkınmasında önemini dile getirirken; bir yandan kadın esnaflar salgın krizi nedeniyle iş ve gelir kaybı ile mücadele ediyorlar. Salgın krizinden etkilenen vatandaşlara verilen desteklerin ise bu noktada yetersiz olduğunu iş ve gelir kaybı yaşayanlara verilen desteklerin asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

CHP’li Karabıyık, basit usul vergi mükelleflerinin salgın tedbirleri amacıyla uyulması zorunlu olan kararlar kapsamında ara vermek zorunda kaldıkları faaliyetleri nedeniyle yaşadıkları gelir kayıpları için, öngörülen tedbir süresince net asgari ücret tutarında ödeme alması için bir Kanun Teklifi verdi. CHP’li vekil, esnafın salgın krizini işçi çıkarmadan ya da kepenk kapatmadan atlatması için bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı ve verdiği Kanun Teklifinin önemine dikkat çekti.

NE GİBİ DESTEKLER VERİLECEK?

Lale Karabıyık, basit usul vergi mükelleflerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdığı soru önergeleriyle de, uyulması zorunlu olan kararlar kapsamında iş yerleri kapatılan ya da kısıtlamalar getirilen basit usul mükelleflerine, salgın krizi süresince verilecek destekleri sordu.

Karabıyık’ın Bakan Selçuk ve Bakan Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinin gerekçe ve soruları ise şöyle:
“Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından ekonomik ve sosyal açıdan ciddi sorunlar yarattı. Bu salgın, ülkemiz ekonomisini ve finansal piyasaları derinden etkiledi. Pandemi önlemleri çerçevesinde, salgının yayılma hızını yavaşlatmak ve sosyal izolasyonu sağlamak için kapatılan iş yerleri ya da çalışmasına kısıtlamalar getirilen sektörler, büyük bir gelir ve iş kaybı yaşadı.

Asgari ücret düzeyinde gelir elde eden ve salgın krizinden en çok etkilenenlerden olan (Berber, terzi, tamirci, minibüs ve dolmuş şoförü, tesisatçı vb gibi işlerle iştigal olan) basit usul mükellefinin sayıları 783 bin 455 bulunmaktadır.

Kadınların çok sayıda olduğu asgari ücret düzeyinde geliri olan basit usul vergi mükellefleri, salgın krizi nedeniyle yaşadıkları iş ve gelir kaybı nedeniyle destek beklentilerini dile getirmektedir; çünkü basit usul vergi mükellefi olanlar, vergi dairelerine kayıtlı olmaları nedeniyle soysal yardımlardan faydalanamamaktadır.

Bu bağlamda:

Geliri olmayan ve kredi dışında herhangi bir yardımdan yararlanamayan milyonlarca küçük esnafın salgın krizini atlatması için Bakanlığınızca ne gibi bir yol haritası planlanmaktadır?

Basit usul vergi mükelleflerinin 6 ay ötelenen vergi borçlarının affı söz konusu mudur?

Basit usul vergi mükelleflerinin iş yerlerinin kapalı olması sebebiyle kullanılmadıkları elektrik, su, internet, telefon gibi faturalarını ödenmeye devam etmektedir bunların ödenmesi için destek verilecek midir?

Salgın tedbirleri çerçevesinde iş yerlerini kapatan esnafların kira ve stopajları ile ilgili bir düzenleme yapılacak mıdır?

Asgari ücretlilerin iş ve gelir kaybı yaşaması durumunda, ücretsiz izin ödeneği değil, asgari ücret alması, bu salgın krizini atlatmaları için oldukça önemlidir. Bu noktada, 783 bin 455 basit usul mükellefine aylık asgari ücret tutarında ödenek ayrılması gündeminizde midir?

Basit usul mükelleflerine asgari ücret ödemenin aylık maliyeti 1.723.601.000 TL’dir. 200 Milyar olarak açıklanan yardım paketlerinden basit usul mükelleflerine bu bütçe neden ayrılmamaktadır?

Basit usul mükelleflerine bu yardımlar hem kira desteği hem de zorunlu ihtiyaçlarını karşılama desteği olarak verilecek midir?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.