Bankacılık sektörünün temmuz kârı açıklandı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) temmuz ayına ilişkin "Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri" raporu yayımlandı.

Rapora göre, temmuz ayında Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 3 trilyon 828 milyar 821 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2017 sonuna göre 570 milyar 979 milyon lira (yüzde 17,5) arttı.

Bu dönemde, en büyük aktif kalemi olan krediler 2 trilyon 419 milyar 134 milyon lira, menkul değerler 448 milyar 897 milyon lira oldu. Geçen yılın sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 17,5, krediler yüzde 15,3 ve menkul değerler toplamı yüzde 11,8 yükseldi.

Kredilerin takibe dönüşüm oranı, temmuzda yüzde 3,1 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, geçen ay sonu yaptığı açıklamada, kredilerin takibe dönüş orannının yüzde 3 olduğunu ve bunun önümüzdeki dönem bir miktar artmasını beklediklerini dile getirmişti. Aydın, önümüzdeki dönem yaşanacak artışın da bankacılık sektörünün yönetebileceği seviyede olacağını öngördüklerini ifade etmişti.

Sektörün dönem net kârı

Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat temmuzda geçen yılın sonuna göre yüzde 15,1 artarak 1 trilyon 969 milyar 566 milyon lira oldu.

2017 sonuna göre öz kaynak toplamı yüzde 10,8 artarak 397 milyar 915 milyon liraya ulaştı. Temmuz 2018 döneminde sektörün dönem net kârı 33 milyar 554 milyon lira, sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 16,1 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde net kâr 29 milyar TL olmuştu. 

Kaynak: Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.