Ürdün ile İsrail’in gizli ‘İyi İlişkileri’

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail-Ürdün ilişkilerini anlattı.

İsrail kurulduğu 1948 yılında Arap aleminden büyük bir tepki ile karşılanmış, savaşlardan sonra da Sovyet güdümü etkisinde olan birçok Arap ülkesi İsrail’i protesto ederek diplomatik ilişki kurmamıştı.  Mısır 1979’da Ürdün de 1994’te İsrail ile ilk diplomatik ilişkilerini kurmuştu. 

Ancak söz konusu ikili ilişkilerin üstünden yıllar geçmesine rağmen barış ve normalleşme diplomatik düzeyde kalıp, hiçbir zaman halka inmedi. Siyasi gözlemciler bunun iç politikayla  ilgili olduğunu bu ülkelerde İsrail’i protesto etmenin halen politikacılara çabuk yoldan ün ve kredi kazandırdığını belirtiyor. 

Netanyahu pazartesi günü  İsrail meclisi Knesset’te, İsrail-Ürdün ilişkilerinin tartışıldığı bir toplantıda söz aldı ve yukarıdaki gerçeği dile getirdi. Netanyahu, Ticaret, istihbarat ve içme suyu konusunda Ürdün Krallığına İsrail’in yardımcı olduğunu, ancak bunun pek Ürdün kamuoyunda paylaşılmadığını gizli kaldığını  belirtti. 

Netanyahu, Ürdün ile istihbarat konularında da beraber çalıştıklarını ancak daha fazla bu konuda bilgi vermesinin uygun olmayacağını da belirtti. 

İsrail Başbakanı,  Kral II. Abdullah ile İsrail-Ürdün üzerinden Suudi Arabistan’a kadar uzanacak bir demir yolu projesini bile tartıştıklarını açıkladı. 

Netanyahu neden bazı ülkelerle iyi ilişkilerin İsrail istese de şimdilik  ‘gizli normalleşeme’ şeklinde kalması gerektiğini ise şöyle açıkladı: “Demokrasilerle barış yapmak ile totaliter rejimlerle barış yapmak arasında fark vardır. Demokrasilerle barış yapmak daha kolaydır çünkü genel eğilim savaş değil barıştır. Ancak totaliter rejimler ile barış, ancak caydırıcılık gücü sizin elinizdeyse daha kolay olur.  Eğer caydırıcılık yoksa yapılan barış kalıcı olmaz.”

Kaynak: Şalom

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.