Trump'tan tarihe geçecek dengesizlik: "İsrail'in Golan Tepeleri'nde tam egemenliğini tanımanın zamanı geldi"

BURSA ARENA /Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump, 1967 yılından bu yana İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nin geleceğiyle ilgili kritik bir açıklama yaptı.

Geçtiğimiz yıl da Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ederek tartışmalara yol açan Trump, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" dedi.

Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada "52 yıl sonra ABD için İsrail devleti ve bölgesel istikrar için kritik stratejik ve güvenlik önemine sahip Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tam olarak tanıma zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

ABD'nin yayınladığı son yıllık insan hakları raporunda, Golan Tepeleri'ne ilişkin "İsrail işgali altındaki" bölge tanımı "İsrail kontrolü altındaki" bölge olarak değiştirildi.

Tel Aviv yönetimi geçtiğimiz yıl, ABD'den işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ni ‘İsrail toprağı’ olarak tanımasını talep etmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan tepki

Trump'ın bu açıklamasına Türkiye'den tepki gecikmedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail'in Golan Tepeleri'ne yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Uluslararası hukukun, ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına aldığını vurguladı.

"ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail'in, Golan Tepeleri'ne yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir."

Golan Tepeleri'nin tarihi

İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaş'nda Suriye'ye ait tartışmalı bölge Golan Tepeleri'nin büyük bölümünü ele geçirdi. 1981 yılında da bölgenin tamamını ilhak etti.

Uluslararası toplumun İsrail toprağı olarak tanımadığı Golan Tepeleri'nde ülkeler arasında ateşkes çerçevesinde oluşturulan silahsızlandırılmış bölge bulunuyor.

İsrail ve Suriye ise 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan bu yana teknik olarak savaş halinde.

Haber metni: Euronews

Fotoğraf: Reuters

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.