Trump'ın tek taraflı Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıma kararı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden deklarasyonu imzaladı.

İmza töreninde Trump ile yan yana olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "tarihi" olarak değerlendirdiği kararından dolayı ABD Başkanı'na teşekkür etti.

Golan Tepeleri'nin İsrail askerleri tarafından, "Suriye'ye karşı adil meşru müdafaa savaşı sırasında ele geçirildiğini" söyleyen Netanyahu, bölgenin artık daimi olarak İsrail kontrolünde olacağını ifade etti.

Suriye hükümeti ise tanıma kararını kınayarak, "egemenliğine bariz bir saldırı yapıldığını" açıkladı.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.

İşgal sonrası bölgede yaşayan Suriyeli Arap nüfusun çoğu çatışma sırasında kaçmak zorunda kalmış, uluslararası toplum da İsrail'in ilhak kararını tanımamıştı.

İsrail daha sonra Golan Tepeleri'nde Yahudi yerleşimleri inşasına da başlamıştı.

Golan Tepeleri'ndeki İsrail askerleri

Foto: AFP

Image captionGolan Tepeleri'ndeki İsrail askerleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın deklarasyonu imzalamasının ardından Washington'u eleştirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu✔@MevlutCavusoglu

ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek, bölgede gerilimi daha da artıracak.

1.711

19:20 - 25 Mar 2019

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Trump'ın kararını "barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürü" olarak değerlendiren bir Twitter paylaşımı yaptı.

ABD'nin tek taraflı Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıma kararı sonrası dünyadan da tepkiler geliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres adına bir açıklama yapan Sözcü Stephane Dujarric, BM'nin Güvenlik Konseyi kararları ile belirlenmiş olan politikasında değişiklik olmadığını söyledi.

Rusya'dan yapılan açıklamada ise tanıma kararının bölgede yeni bir gerilim dalgası yaratabileceği endişesi dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cuma günü İstanbul'daki İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında yaptığı konuşmada, Trump'ı eleştirmiş ve "yeni bir kriz yaratmakla" suçlamıştı.

Erdoğan, "Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz. Trump'ın Golan Tepeleriyle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir" demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.