Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: "ABD Fırat’ın doğusunda devlet kurmaya çalışıyor"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki müttefikleri üzerinden Fırat’ın doğusundaki toprakları sözde devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalıştığını söyledi. RT France televizyonunun, Paris Match dergisinin ve Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'deki müttefikleri üzerinden Fırat'ın doğusundaki toprakları sözde devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalıştığını belirtti.

Lavrov, “İdlib'in Suriye'deki son sorunlu bölge olduğu konusundaki düşüncenize katılamayacağım. Orada Fırat'ın doğusunda, kesinlikle kabul edilemeyecek şeylerin olup bittiği muazzam büyüklükte topraklar var. ABD bu toprakları Suriyeli müttefikleri, başta Kürtler üzerinden orada bir sözde devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalışıyor. Bu topraklarda, ABD kesinlikle yasal olmayan yollardan bir sözde devlet kurmaya ve orada kendi himayesindeki kişiler için normal yaşam şartları oluşturmak için her şeyi yapıyor” ifadelerini kullandı.

Lavrov, ABD, Fransa ve diğer Batılı devletler güvenilir bir siyasi süreç başlamadıkça sığınmacıların geri dönmesi için gerekli şartları oluşturmak istemediğini kaydetti. ABD ve yerli müttefiklerinin kontrol ettikleri Fırat'ın doğusunda güvenilir bir siyasi sürecin başlaması neden beklenmemeli?" sorusunu soran Lavrov, sözlerine şunları ekledi: “ABD bu topraklarda bir tür yeni devletin prototipini oluşturacak bir alan kurmaya çalışıyor.  Bu ‘Irak Kürt yönetimiyle tekrar tehlikeli bir oyun olacak' . ABD'nin bu bölgedeki durumu, hiç kimsenin rahatlayamaması için sıcak tutmaya çalıştıkları olasılığını dışlamıyorum. Böylesine bulanık sularda elbette ki istedikleri balığı tutmak çok daha kolay. Bu tür şeyler asla iyi sonuçlar getirmez.”

Ayrıca, İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge kurma anlaşmasının geçici olduğunu, çatışmanınsa ancak Suriye halkının ülkenin genelinde iktidarı yeniden kazanmasıyla sona erebileceğini de vurguladı.

Kaynak: Rüdaw / K.Irak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.