Rusya devlet başkanını seçti: Putin’in oyları yüzde 70'in üzerinde

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya’da milyonlarca seçmen, ülkenin devlet başkanını belirlemek için bugün sandık başına gitti.

Kamçatka Yarımadası

© FOTOLİA/ ALEX TİHONOV

Seçimlerde, ülkenin devlet başkanı olan Vladimir Putin'in altı yıllık görev süresinin sona ermesinin ardından göreve gelecek isim belirlenecekti.

Neredeyse 109 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Rusya'nın her bölgesinde yerel saatle 08.00'de açılan sandıklar 20.00'de kapandı.

Oy kullanma işlemleri ilk olarak Rusya'nın uzak doğusunda yer alan Kamçatka ve Çukotka bölgelerinde başladı. Burada sandıklar dün TSİ 23.00'te açıldı.

Sandıklar en sonda Rusya'nın Polonya ile Litvanya arasında bulunan bölgesi Kaliningrad'da TSİ 21.00'de kapandı.

KIRIM'IN RUSYA'YA BAĞLANMASININ YILDÖNÜMÜ

Seçimleri binlerce Rus gözlemcinin yanı sıra, 1.500 uluslararası gözlemci izledi.

Diğer taraftan seçimlerin 18 Mart'ta düzenleniyor olmasının bir önemi var. Zira bu tarih, Kırım'ın, Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etmesi sonrası Rusya'ya bağlanmasının dördüncü yıldönümüne denk geliyor.

SEKİZ ADAY YARIŞIYOR

Rusya'da bundan önceki devlet başkanlığı seçimlerinin yapıldığı 2012'de sadece üç aday yarışmıştı. Bu seçimlere sekiz aday katılıyor.

Bu sekiz aday ise şöyle: Rusya'nın mevcut devlet başkanı olan bağımsız aday Vladimir Putin, Rus sosyetesinin tanınan isimlerinden biri olan liberal kadın aday Kseniya Sobçak, Komünist Parti'nin adayı Pavel Grudinin, milliyetçi çizgideki söylemleri ile bilinen Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy, Rusya Halk Birliği partisinin adayı olan ve milliyetçi çizgisiyle bilinen Sergey Baburin, Komünist Parti'den ayrılan bir grubun kurduğu Rusya'nın Komünistleri isimli partinin adayı olan ve geleneksel bir komünist olarak tanımlanabilecek Maksim Suraykin, ekonomi ve ticaret politikaları ile öne çıkan Büyüme Partisi'nin adayı Boris Titov ve liberal Yabloko Partisi'nin adayı Grigoriy Yavlinskiy.

MUTLAK ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA İKİNCİ TURA GİDİLECEK

Putin destekçilerinin düzenlediği seçim mitingi

© SPUTNİK/ ALEKSEY NİKOLSKİY

RESMİ VERİLERE GÖRE OYLARIN YÜZDE 60'I SAYILDI VE PUTİN % 75,57 OLARAK GÖRÜNÜYOR

Resmi verilere göre oyların yüzde 60’ının sayılmasının ardından Putin’in oranı yüzde 75.57 olarak görünüyor.

Putin’in ardından ikinci sırada yüzde 12.92 oy oranı ile Komünist Parti adayı Pavel Grudinin, üçüncü sırada yüzde 6.19 oy oranı ile Liberal Demokratik Parti lideri Vladimir Jirinovski, dördüncü sıradaysa seçimlerin tek kadın adayı olan Sivil İnisiyatif Partisi adayı Kseniya Sobçak yer alıyor.

Kaynak: Sputnik

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.