Nobel Edebiyat Ödülü Handke ve Tokarczuk’un oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

2019 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'ne Avusturyalı yazar Peter Handke, 2018 Nobel Edebiyat Ödülü'ne ise Polonyalı yazar Olga Tokarczuk layık görüldü. İsveç Akademisi'nden Perşembe günü Stockholm'de yapılan açıklamada, Handke'nin "dili ustalıkla kullandığı güçlü eserlerinde çevreyi ve insan deneyiminin özelliklerini araştırdığı" belirtildi.

Açıklamada, Tokarczuk'un da "ansiklopedik bir tutku içeren anlatım gücünün bir yaşam biçimi olarak sınırlar arasında geçişini sembolize ettiği” kaydedildi.

Akademi'yi sarsan cinsel taciz ve yolsuzluk skandalı nedeniyle geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü verilmemişti. Bu nedenle, Nobel Komitesi bu yıl bir istisna yaparak iki ödül birden verdi.

Yaklaşık 830 bin euro tutarındaki Nobel Edebiyat Ödülü 10 Aralık'ta Stockholm'de düzenlenen törenle sahiplerini bulacak.

1942 doğumlu Avusturyalı yazar Peter Handke'nin Türkçe'ye çevrilen anlatı ve romanları arasında "Solak Kadın", "Kaspar", "Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi" ve "Çocuğun Endişesi" bulunuyor.

Polonyalı yazar Olga Tokarczuk'un ise Türkçe'ye "Koşucular" adlı romanı çevrilmişti.

Nobel Edebiyat Ödülü, 2016 yılında da Orhan Pamuk'a verilmişti. (DW)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.