Mısır, İskenderiye Sinagogunu restore ederek açtı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Mısır’da, 1940 öncesi 80 binden bugün sadece 20 Yahudi kaldı.

Mısır Turizm Bakanı Khaled al Anany geçtiğimiz hafta düzenlenen bir törenle Mısır’ın İskenderiye’deki Elyahu Hanavi Sinagogunu yaklaşık 25 yabancı diplomatın da hazır bulunduğu bir törenle açtı. 

Yüzyıl evvel İskenderiye’deki  zengin Yahudi kültürünün odak noktası olan tarihi sinagogdaki törende sadece üç Yahudi vardı.

Sinagogun tamirat tadilat projesi iki yıl sürdü ve yaklaşık olarak dört milyon dolara mal oldu.  Sinagogda hepsi tarihi olan 50 Tevrat parşömeni ve bazıları 15. yüzyıldan kalma büyük bir Yahudi din kitapları koleksiyonu bulunuyor.

İskenderiye sinagogunun açılış haberini makalelerine konu yapan  İngiltere’nin The Times gazetesi, Mısır’ın yakın Yahudi tarihinin acı olaylarını örtbas etmekle suçlandı.

Gazetenin, “Yahudiler 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Mısır’ı terk etti” ifadesini nedenini söylenmeden kullanması eleştirilere neden oldu. İngiltere’de basını takip eden UK Media Watch kurumu, The Times dergisi hakkında rapor hazırladı ve ulusal basın kurumlarına şikayette bulunacağını belirtti. 

İsrail basını ise, sinagogun restore edilmesinin arkasındaki sebebi,  geçmişle bir yüzleşmeden öte son yıllarda terör yüzünden zor durumda olan Mısır turizmini bir canlandırma girişimi olarak açıkladı. (Kaynak: Şalom)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.