Mısır Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek öldü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Arap haber ajansları ile gazetelerinin duyurduğu habere göre Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mubarek 91 yaşında öldü.

Mısır'ı 30 yıl yönettikten sonra Arap baharı olarak adlandırılan protestolardan sonra 2011 yılında cumhurbaşkanlığından indirilmişti.

Devrik cumhurbaşkanı 2017 yılına kadar süren tutukluluğunun ardından serbest bırakılmıştı.

HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?

Mısır'da 18 gün süren protesto gösterilerinin ardından bugün görevinden istifa eden ve 1981 yılından beri Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Muhammed Hüsnü Said Mübarek 4 Mayıs 1928'de Menufiya'daki Kafr El Meselha'da doğdu.

Hüsnü Mübarek  kimdir?
Liseden sonra Kahire'deki Mısır Askeri Akademisi'ni (1949) bitiren ve 1950'de Hava Kuvvetleri'ne pilot olarak katılan Mübarek, Sovyetler Birliği'nde ileri uçuş ve bombardıman teknikleri konusunda öğrenim gördü.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Hüsnü Mübarek, Mısır Hava Kuvvetleri'nde çeşitli görevler üstlendikten sonra 1966-69 arasında Hava Akademisi komutanlığını yürüttü ve 1972'de Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından hava kuvvetleri komutanlığına getirildi.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Ekim 1973'te İsrail'le yapılan Yom Kippur Savaşı'nın ilk günlerinde Mısır Hava Kuvvetleri'nin elde ettiği başarılarda önemli rol oynayan Mübarek, ertesi yıl mareşal oldu.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Mübarek, Nisan 1975'te devlet başkanı yardımcılığına atanmasının ardından Fas, Cezayir ve Moritanya arasında Batı Sahra'nın (İspanyol Sahrası) geleceğiyle ilgili anlaşmazlıkta arabuluculuk yaptı.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
6 Ekim 1981'de Enver Sedat'ın bir suikast sonucunda öldürülmesi üzerine Devlet Başkanı olan Hüsnü Mübarek, Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye çalıştı ve 1982'de Lübnan'ı işgal eden İsrail'le yakınlaşma politikasından uzaklaştı.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Mübarek, Enver Sedat'ın öldürülmesinde sonra 6 kez suikast girişimine maruz kaldı ve sonuncusu 1995'te Afrika zirvesine katılmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya vardığı sırada düzenlendi.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Hüsnü Mübarek, 1987'de 6 yıllık ikinci bir dönem için, oyların yüzde 97'sini alarak devlet başkanlığına yeniden seçildi ve 1989'da Enver Sedat döneminde İsrail'le yaptığı barış antlaşması yüzünden Arap Birliği'nden çıkarılan ülkesi tekrar örgüte kabul edildi, merkezi de Kahire'ye taşındı.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
1990-91'deki Körfez krizi ve onu izleyen Körfez Savaşı sırasında Arap ülkeleri, İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında aracılık görevini üstlenen Mübarek, Suudi Arabistan'ın, uluslararası kuvvetlerin desteğine başvuru kararının desteklenmesinde öteki Arap ülkelerine öncülük etti.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Enver Sedat'a yapılan suikastın ardından cumhurbaşkanlığı görevinin yanısıra Ulusal Demokratik Parti'nin liderliğine de seçilen Mübarek, 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan ve muhalefetin katılımının kısıtlandığı seçimlerde arka arkaya dört kez göreve seçildi.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Oğlu Cemal Mübarek'i yerine geçirmeye hazırlanan Hüsnü Mübarek, 1981'de ilan edilen sıkıyönetim ile elde ettiği olağanüstü yetkileri muhalif sesleri bastırmak için kullandı.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
1950'den beri Kahire'deki Amerikan Üniversitesi mezunu, yarı İngiliz Suzanne Sabet ile evli olan Hüsnü Mübarek'in Alaa ve Cemal isimli iki oğlu bulunuyor.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Sigara ya da içki içmeyen Mübarek, güne sabah saat 6'da spor salonunda başlamasıyla ve sağlıklı bir yaşam sürmeye özen göstermesiyle biliniyor.
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Hüsnü Mübarek  kimdir?
Hüsnü Mübarek  kimdir?


(Hibya Haber Ajansı ve Sabah)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.