KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Kıbrıs müzakereleri için görüştü.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 3 saat görüştü. KKTC Cumhurbaşkanlığında yer alan görüşmeye Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı AB ve Siyasi İşler Danışmanı Erhan Erçin, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani, Müzakere Heyeti Üyesi Sertaç Güven ile BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da katıldı. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakereler konusunda gelecek haftaların belirleyici olacağını söyledi ve müzakerelerin gidişatına ve adanın kaderinin, adanın yeniden birleştirilip birleştirilmeyeceğine, gelecek haftalarda karar verileceğini söyledi. “Adanın birleşmesini istiyor muyuz? Sonuca varmak için gerekeni yapmaya hazır mıyız” şeklindeki büyük soruyu sorma vaktinin geldiğini dile getiren Eide, güvenle alakalı konular ve somut fikir ayrılıklarına rağmen Kıbrıs sorununu çözmenin mümkün olduğunu söyledi. Espen Barth Eide, basın toplantısında uzun ve önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Müzakere süreciyle ilgili zor günler yaşandığını ve doğrudan müzakerelerden değil dıştan kaynaklanan sorunlar yaşandığını, Enosis plebisitinin anılması oylamasının ciddi problem oluşturduğunu, bunun üstesinden gelmenin yollarını aradıklarını aktardı. Liderlerin henüz çözümlenmemiş ve aylardır masada duran konularda daha hızlı bir uzlaşma sağlayacağını, yeni bir metodoloji konusunda da istekli olduğunu ifade eden Eide, Cenevre sonrasında bir dizi görüşme gerçekleştirildiğini ancak önemli bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Eide, şimdi yapıcı bir şekilde müzakereler başladığında, zamanın nasıl organize edilebileceği ve temel konular üzerinden geçip, aralarındaki bağlantının ele alınabileceğiyle ilgili yeni fikirler üzerinde durduklarını söyledi.

Krizlerde ya her şey iyice kopacak ya da krizi fırsata dönüştürecek şekilde çalışılabileceğini anlatan Eide, her iki liderin de ikincisini istediğini düşündüğünü kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.