Kerkük'te Türkmenlerin ve Kürtlerin arazileri Araplara veriliyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kerkük Vali Vekili Rekan Said’in, Kürt ve Türkmenlere ait arazileri Baas partisi döneminde Kerkük’e yerleştirilen Araplara devretmek için yasal işlem başlattığı belirtildi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Rekan Said, Kürt ve Türkmenlere ait bir milyar 300 milyon dönümlük araziyi yasak bölge olarak ilan etti.

Rekan Said, Bağdat’taki bazı bakanlıkların desteğiyle Kürt ve Türkmenlerin arazilerini Baas partisi döneminde Kerkük’e yerleştirilen Araplara devretmek için yasal prosedür hazırlıkları yapıyor.

Rûdaw’a konuşan Hesar köyünde oturan Kardo Kadir, “Baas Partisi bizi Erbil’e gönderdiği zaman arazilerimizi Araplara verdi. 2003 yılında 140. Madde kapsamında arazilerimize geri döndük. Şimdi yeni bir prosedürle arazilerimizi Araplaştırma politikaları çerçevesinde daha önce Kerküke’e getirilen Araplara vermek istiyorlar” dedi.

Kürt ve Türkmenlere ait 5 ilçe ve 21 beldeden oluşan bir milyar 300 milyon dönüm arazi, Şıvan nahiyesi ile Kerkük’ün güneyindeki Dakuk ilçesi arasında bulunuyor.

Kerküklü Lokman Ali, “Kerkük’e geldiğimiz günden beri topraklarımızı işliyoruz. Geçmiş dönemdeki gibi yapmak istiyorlar. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden arazilerimizi elimizden almamaları için destek olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kerkük İl Meclisi Ahmed Askeri ise, Kerkük Valisi’nin kararlarının Baas dönemiyle ilgili olduğunu söyledi.

Rûdaw’ın eline ulaşan belgelere göre, Rekan Said, Bağdat’a bir yazı yazarak askeri ve petrol bölgesi olmayan tarım arazilerini yasak bölge olarak ilan ettiğini bildirdi.

Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen üyeleri alınan karara karşı çıktı.

Arazi sahiplerine söz konusu bölgeleri boşaltmaları için 6 aylı süre verildi.

Kaynak: Rüdaw / K.Irak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.