Kaliforniya'daki yangınlarda ölü sayısı 31'e yükseldi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde süren yangınlar sonucu en az 31 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yangının etkilediği bölgelerden olan Butte County'nin şerifi Kory Honea, Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Bugün 14 cesede daha ulaşıldı ve böylece toplam ölü sayısı 23'e ulaştı" dedi. Ancak yanıgında en az 25 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma biriminin yaptığı açıklamaya göre, yangın sonucu yaklaşık 40 bin 500 hektarlık alan kül oldu. Yangının etki alanında yaşayan 52 bini aşkın kişi için tahliye kararı çıkarıldı. Paradise kentinde bulunan 6 bin 700 bina yangından zarar gördü. Söz konusu binalar arasında bir hastane ve bir benzinci de bulunuyor. Yangından Los Angeles kentinin de etkilendiği belirtildi.

Waldbrände Kalifornien Thousand Oaks Weinberg (Reuters/E. Thayer)

Thousand Oaks, Kaliforniya

Eyaletin iki farklı bölgesinde çıkan yangınlara müdahale eden itfaiye güçleri, yangını hala kontrol altına alabilmiş değil. Hafta sonu hüküm sürmesi beklenen güçlü rüzgâr ve diğer hava koşulları nedeniyle alevlerin kısa süre içinde kontrol altına alınması umudu da az.

Trump'tan "fonları keseriz" tehdidi

Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesini anma etkinliklerine katılmak üzere Fransa'da bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ın yangınlarla ilgili açıklaması tepki çekti.

Donald J. Trump✔@realDonaldTrump

There is no reason for these massive, deadly and costly forest fires in California except that forest management is so poor. Billions of dollars are given each year, with so many lives lost, all because of gross mismanagement of the forests. Remedy now, or no more Fed payments!

117K

10:08 AM - Nov 10, 2018

Twitter Ads info and privacy

Twitter üzerinden paylaştığı mesajda Trump, "Orman yönetiminin çok zayıf olması dışında Kaliforniya'da bu büyük, ölümcül ve maliyetli orman yangınlarının meydana gelmesi için ortada bir neden yok. Her yıl milyarlarca dolar veriliyor ancak bunca kişi yaşamını yitiriyor ve bu tamamen ormanların yanlış ve berbat biçimde yönetilmesi yüzünden. Hemen çare bulun, yoksa size başka federal ödeme yok!" dedi.

Kaliforniya Profesyonel İtfaiyesi yöneticisi Brian Rice, Trump'ın tavrını sert bir dille eleştirdi. Rice, Trump'ın açıklamasının "bilgisiz, zamansız ve yangından zarar görenlere karşı saygısızca" olduğunu söyledi.

Donald J. Trump✔@realDonaldTrump

These California fires are expanding very, very quickly (in some cases 80-100 acres a minute). If people don’t evacuate quickly, they risk being overtaken by the fire. Please listen to evacuation orders from State and local officials!

78.6K

12:20 AM - Nov 11, 2018

Twitter Ads info and privacy

Daha sonra attığı tweette ise Trump, yangınların "çok ama çok hızlı bir biçimde yayıldığını" belirterek vatandaşlara tahliye emirlerine uymaları çağrısında bulundu.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şakir 5 yıl önce

Hep bizde mi çıkacak, biraz da onlar yansın. fakat halkına üzüldüm, yazık olmuş.