İsrail’de kimlik siyaseti devletin başını böldü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Seçimlere hazırlanan İsrail’de Başbakan Netanyahu ile Devlet Başkanı Rivlin, Ulus Devlet Yasası konusunda karşı karşıya geldi. Netanyahu’nun “İsrail sadece Yahudilerin devletidir” şeklindeki sözlerine Rivlin, “İsrail’de ikinci sınıf vatandaş yoktur” yanıtını verdi.

Nasıl gündem oldu?

İsrail seçimlerinde Netanyahu’nun en yakın rakibi olarak gösterilen Benny Gantz’ın hükümet kurabilmek için Arap partilerle koalisyona girebileceği iddiası üzerine Kültür Bakanı Miri Regev, bir televizyon programında bu ihtimali İsrail için ‘tehdit’ olarak nitelendirdi. Bunun üzerine İsrailli manken ve oyuncu Rotem Sela, Bakan Regev’in sözlerine tepki göstererek, “Sandık başına gidince Yahudiler ve Araplar hepimiz eşit olacağız. İsrail Meclisi’nde Yahudiler de Yahudi olmayanlar da temsil edilecek” dedi. 

Netanyahu ve Rivlin karşı karşıya

Başbakan Netanyahu sosyal medya üzerinden Sela’ya yanıt vererek, “Sevgili Rotem, önemli bir düzeltme: İsrail tüm vatandaşlarının devleti değildir. Meclisten geçirdiğimiz Yahudi Ulus Devlet Yasasına göre, İsrail sadece Yahudilerin ulus devletidir” ifadelerine yer verdi.

Devlet Başkanı Rivlin ise bir konuşmasında bu ifadeye tepki olarak, “İsrail Devleti’nin tam anlamıyla Yahudi ve demokratik bir devlet olduğuna inanlar, tüm vatandaşların İsrail’de eşit haklara sahip olduğunu hatırlamalılar. Bu ülkede birinci sınıf, ikinci sınıf seçmen yoktur” dedi.

​​​​​​​Kaynak: Şalom

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.