İsrail’de Etiyopya kökenli Yahudiler isyanda

BURSA ARENA / Haber Merkezi

19 yaşındaki Etiyopyalı bir gencin, bir sokak kavgasına müdahale eden görevde olmayan bir polis memuru tarafından öldürülmesinden sonra, İsrail’in birçok kentinde Etiyopya kökenli Yahudiler sokaklara döküldü.

Salomon Tekah adlı genci vurarak öldüren polis tutuklanarak ev hapsine alındı. Olay hakkında soruşturma açılırken yetkililer şiddet içeren protesto eylemlerine tolerans gösterilmeyeceğini belirtti.

Gösterilere şiddet karışması, hem sokaktaki ilgisiz kişilerin hem de protestocuların yaralanması polisi alarma geçirdi.

Polis ile olan çatışmada en az 40 kişinin yaralandığı, 50 kişinin de tutuklandığı gelen haberler arasında.

Protestocular ana yolları ve otoyolları keserek polise Molotof kokteylleri atınca polis protestocuları dağıtmak için operasyon yaptı. Protestocular sokaktan geçen kişilere de saldırdı ve park halindeki arabaları yaktı.

Çarşamba günü protestocuların arasına yanlışlıkla giren bir arabanın şoförü linç edilmekten son anda polis müdahalesi ile kurtulurken arabası yakıldı. Arabaya saldıran ve ön camı kıran protestocu tutuklandı.

İsrail basını yolları kapatan, arabaları yakan Etiyopyalılara polis ve kamu görevlilerinin yıllardır önyargı ile yaklaştığını yazıyor. Yedioth Aharonot’ta yer alan yorumlarda Etiyopya kökenli Yahudilere polisin sokakta defalarca kimlik sorduğu, eğer pahalı bir araba kullanıyorlarsa arabanın çalıntı olup olmadığı konusunda araştırma yaptığı, çeşitli vesilelerle taciz ettiği belirtiliyor. (Kaynak: Şalom)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.