İsrail'de üç boyutlu yazıcıdan insan kalbi yapıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İsrailli bilim insanları bir hastanın hücrelerini kullanarak üç boyutlu yazıcıyla insan kalbi yaptı. Bu tekniğin, kalp hastalığı tedavileri ve organ nakli bekleyen hastalar için umut olabileceği belirtiliyor.

Tel Aviv Üniversitesi Moleküler Hücre Biyolojisi ve Biyoteknoloji Fakültesi'nden Prof. Tal Dvir, "Yazıcıyla ilk kez hücreleri, damarları, karıncık ve odacıkları olan tam bir kalp üretildi" dedi.

Araştırmanın sonuçları bilim dergisi Advance Science'ta yayımlandı.

Araştırma kapsamında karın bölgesindeki organları çevreleyen yağ dokularının biyopsisi yapıldı. Dokulardaki hücreler, diğer bileşenlerden; yani hücre dışı matris bağ doku hücrelerinden ayrıldı.

Bu hücreler yeniden programlanarak kalp hücresi işlevi görecek kök hücrelere dönüştürüldü. Matris, yazıcının "mürekkebi" olarak kullanılan kişiselleştirilmiş hidrojel görevi yapacak şekilde işlendi. (BBC)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.