İspanya'da cezaevindeki Katalan siyasetçiler, milletvekili mazbatalarını aldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İspanya'da geçen ay yapılan seçimlerde meclise girmeye hak kazanan cezaevindeki 5 ayrılıkçı Katalan siyasetçi, geçici tahliyelerinin ardından milletvekili mazbatalarını aldı.

Sivil polislerin etrafında etten duvar ördüğü milletvekilleri, Ulusal Meclis binasına getirilerek burada yemin ettirildi.

Yemin törenine bağımsızlık yanlısı Katalan ve Bask partilerine mensup milletvekilleri de katıldı.

İspanya Yüksek Mahkemesi, aralarında Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull ve Jordi Sanchez ile Senato'ya seçilen Raul Romeva'nın da bulunduğu Katalan siyasetçilerin geçici tahliyelerinin ardından mazbatalarını almaları ve salı günkü oturuma katılmalarına hükmetmişti.

Katalan milletvekilleri daha sonra kaldıkları cezaevine yeniden dönmek zorunda.

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Oriol Junqueras, destekçilerine, kendilerine oy verdikleri için teşekkür etti.

View image on TwitterView image on Twitter

Junqueras iletisinde, "Bugün oylarınız sayesinde cezaevinden çıkabildik." ifadelerini kullandı.

Ancak 5 Katalan parlamenter, Madrid dışındaki hücrelerine dönmeden karar vermek durumunda.

Ya koltuklarını bir arkadaşlarına devredip milletvekilliğinden çekilecek ya da kritik birçok oylamada el kaldıramayacaklar.

Katalonya'daki süreç

Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapılan bağımsızlık referandumu ve 27 Ekim 2017'de Katalonya Parlamentosunda kabul edilen tek taraflı bağımsızlık deklarasyonu İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından geçersiz sayıldı.

Bağımsızlık ilanı sonrası eski Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Carles Puigdemont ve altı Katalan siyasetçi İspanya dışına kaçmak zorunda kaldı.

Madrid'de Yüksek Mahkeme'de görülen davada, 12 Katalan siyasetçi, bölgenin İspanya'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinde üstlendikleri rollerden dolayı yargılanıyor.

Savcılık, "devlete karşı isyan" ve "kamu kaynaklarının kötüye kullanılması" suçlamalarıyla sanıklardan her birine 25'er yıl hapis cezası istiyor. (Euronews)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.