İran ve Irak’tan ortak dolar kararı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak, Tahran ve Bağdat'ın karşılıklı olarak ticarette dolar kullanmama kararı aldığını açıkladı.

Yahya İshak, İran basınına yaptığı açıklamada "İran ve Irak arasındaki ticari işlemlerden dolar çıkarıldı. Ticari işlemlerin avro, riyal ve Irak dinarıyla gerçekleştiriliyor" dedi. İran'ın Irak'a petrol dışı ürün ticaretinin yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu belirten İshak, buna rağmen bankalar arasında yapılan para transferinin oldukça düşük olduğunu ifade etti.   

Bankacılık sorunlarının çözülmesinin İran ekonomisinin temel önceliklerinden olduğunu kaydeden İshak, sözlerine şunları ekledi: “İki ülke arasında ortak bir banka kurulması gerekiyor ancak bu konuda hala engeller var. İran'ın ihracat yaptığı ülkelerin başında Çin ve Irak geliyor. İran’ın Çin'e yaptığı ihracatın önemli bir kısmını petrol ve petrokimya ürünleri oluşturuyor. Irak'a ise domates salçasından yapı malzemelerine kadar yüksek istihdam sağlayan ürünler ihraç ediliyor."

ABD yönetimi, 7 Ağustos'ta İran'ın ABD dolarına erişimini de engelleyen tek taraflı yaptırım paketini uygulamaya başlamıştı.     

Irak hükümet sözcüsü Saad el-Hadisi, Bağdat yönetiminin ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yaptırımlara uymak zorunda olduğunu açıklamıştı.    

Kaynak: Rüdaw / K.Irak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.