Irak Hükümeti; "PKK'nın Kerkük'e taşınması savaş ilanıdır !.."


BURSA ARENA / Haber Merkezi

Irak hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Kerkük'e terör örgütü PKK'lıları getirdiğini açıklayarak, bunun bir savaş ilanı olduğunu duyurdu.

Irak Milli Güvenlik Konseyi (MGK), Kerkük'te resmi güvenlik mekanizması dışında silahlı grupların bulunmaması uyarısı yaparak, terör örgütü PKK'nın Kerkük'teki varlığının, savaş ilanı olduğunu duyurdu.

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden, bugün Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında Bağdat'ta toplanan MGK'de alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

"SAVAŞ İLANIDIR!"

Açıklamada, “Kerkük'te resmi güvenlik mekanizmasının dışında silahlı grupların bulunması konusunda uyarıyoruz. Kerkük'te hüküm süren partilerin (KYB ve KDP) PKK'yı şehre getirmesine sessiz kalınamaz. Bu diğer Iraklılara (Kürtler dışındaki halklara) ve nizami güvenlik güçlerine savaş ilanıdır.” ifadelerine yer verildi. 

Gayrimeşru referandumu gerçekleştirenlerin, Kürt vatandaşların referandumun riskli sonuçlarını görmesini engellemek için farklı gerekçelerle askeri yığınak yaptığı belirtilen açıklamada, "Gerçekte ise bu (referandum) Kürt halkı değil, IKBY'de hegemonyasını sağlayan belirli tarafın çıkarınadır.” vurgusu yapıldı.  

"IRAK'I KANLI ÇATIŞMALARA GÖTÜRÜR"

IKBY'ye bağlı güçlerin, bölge sınırları dışında riski tırmandırma ve provokasyon eyleminde bulunduğu, bunun amacının ise etnik temelli devlet kurmak için ülkeyi iç savaşa sürüklemek olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

“IKBY silahlı güçleri tehdit oluşturuyor. Kürt bölgeleri dışındaki vatandaşları göç ettiriyor ve sığınmacıların evlerine geri dönmesini engelliyor. Bu da ülkenin demografisini değiştirme çabasıdır ve Irak'ı kanlı çatışmalara götürür.” 

Açıklamada ayrıca, MGK'nin, tartışmalı bölgelerin, federal güçler ve bunun emri altındaki yerel hükümet güçleri tarafından yönetileceğini vurguladığı aktarıldı.

IKBY'DEN CEVAP GELDİ

Bu açıklamaya IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin medya danışmanı Vahal Ali'den yanıt gecikmedi. Sputnik'te yer alan habere göre Bağdat'ın suçlamalarını reddeden yetkili "Bu doğru değil. Kerkük'te PKK yok sadece Peşmerge var" dedi.

IKBY yönetimi bugün Irak hükümetinin tartışmalı bağımsızlık referandumun iptal edilmesi talebini reddetmişti. Irak referandum iptalini müzakerelerin ön şartı olarak koşuyor. Barzani ve diğer Kürt liderler Dukan'da biraraya gelerek krizi ele almış, Bağdat'a 'barışçı çözüm' önerilerini yinelemişti.

Barzani ve Kürt yetkililer askeri tehditleri reddettiklerini belirterek olası bir saldırıda kendilerini savunacaklarını duyurmuştu.

SINIR KAPISI BİLMECESİ

 Irak Dışişleri Bakanlığı ise hükümetin talebi üzerine, İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile sınır kapılarını kapattığını duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Ahmet Mahcub yaptığı yazılı açıklamada, "İran, merkezi yönetimin talebi üzerine IKBY ile sınır kapılarını kapattı." ifadelerini kullandı.

Mahcub, hükümetin bu talebinin, IKBY'nin gayrimeşru referandumundan dolayı, ülkenin birliği ve egemenliğini korumak, ülkedeki sınır kapılarıyla havalimanlarının kontrolünü sağlamak konusunda attığı adımların devamı olduğunu bildirdi.

İRAN YALANLAMIŞTI

Pervizhan Sınır Kapısı Müdürü Ali Tevfik bugün yaptığı açıklamada, İran tarafının bu sabah Irak'ın Süleymaniye kentine açılan sınır kapısını kapattığını belirtirken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, IKBY ile olan sınır kapılarının kapanmadığını açıklamıştı. kaynak:timetürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.