İngiltere'den Rusya ve İran'a İdlib çağrısı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt, ülkesinin, Rusya ile Suriye rejiminin İdlib'teki askeri operasyonundan son derece kaygılı olduğunu söyledi.

İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası'nda milletvekillerinin İdlib ile ilgili sorularını yanıtlayan Alistair Burt, “Rusya ve Suriye rejiminin İdlib'e ve mücavir alana sığınan yaklaşık 3 milyon sivilin hayatını riske atan askeri operasyonundan son derece kaygılıyız” dedi.

Ülkesinin Türkiye ve BM’nin İdlib'de bir katliamı önlemeye dönük diplomatik girişimlerini desteklediğini belirten Burt, İngiliz makamlarının Türk muhatapları ile temasta olduğunu belirtti.

“Rusya ve İran'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta Tahran zirvesinde yinelediği ateşkes çağrısını reddetmesi son derece üzücü” diyen Burt, sözlerine şunları ekledi: "Rusya ve İran, İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde aynı gün başkalarının yaptığı benzer çağrıları da reddetti. Onları(Rusya ve İran) yeniden düşünmeye ve insan elinden çıkacak herhangi bir felaketten kaçınma için müzakere edilmiş bir yol bulmaya çağırdık. Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması halinde hızla hareket edecektir. Rusya (Suriye'de) rejimin askeri harekatına yıkıcı destek vermeyi bitirmeli ve bunun yerine gerilimin azalması ve siyasi çözüm için destek vermeli.”

Bu arada İngiliz Parlamentosunun Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat da, İdlib'teki durumun bir krize dönüşmek üzere olduğunu belirterek, İngiliz hükümetini toplu katliamları önlemek için harekete geçmeye çağırdı; Tugendhat; "Harekete geçmemenin sonuçları korkunç olabilir" diyen Tugendhat, "Suriye halkı açıkça gösteriyor ki eyleme geçmemenin bedeli, en az dış müdahalede bulunmak kadar korkunç olabilir" dedi.

Kaynak: Rüdaw / K.Irak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.