İngiltere'de Başbakan Theresa May'in yerine kim geçecek?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İngiltere Başbakanı Theresa May'in istifasının ardından, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri kim olacak? Kulisler hareketli, liderlik yarışına 13 adayın katılması bekleniyor.

Thatcher’dan sonra ikinci "Demir Lady" olmak umuduyla başladığı görevini, gözyaşları ile noktaladı.

İngiltere Başbakanı Theresa MayBrexit için 3 yıl süren çabadan sonra "teslim oldu" ve 7 Haziran’da hem başbakanlık hem de parti liderliği görevinden istifaedeceğini açıkladı.

O açıklamanın ardından İngiliz gazeteleri, "Ağlayan Lady", "Ağlatan utanç", "Göz yaşları ile son buldu" manşetleri ile çıktı ve May'in yerine kimin geleceğine dair tahminlere, iddialara yer verdiler.

Buna göre, kulislerde liderlik için adı en fazla geçen isim, Londra Eski Belediye Başkanı ve Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson.

Brexit yanlısı Johnson daha önce liderliğe aday olup olmayacağı sorulduğunda "Elbette aday olacağım" diyerek niyetini belli etmişti.

54 yaşındaki siyasetçi, geçen yıl Theresa May'in Brexit konusunda izlediği çizgiyi protesto ederek Dışişleri Bakanlığından istifa etmişti

Johnson Muhafazakar Parti tabanında sevilen bir isim ama parlamento grubu içinde pek desteği yok. Liderlik için resmen aday olması durumunda Muhafazakar Parti milletvekillerini ikna etmesi gerekecek.

Liderlik için adı geçen bir diğer isim de Andrea Leadsom.

Leadsom, hükümette Avam Kamarası Gündemini Belirlemekten Sorumlu Devlet Bakanlığı'ndan Başbakan Theresa May'in Brexit politikalarına inancını kaybettiğini söyleyerek istifa etmişti. Ama hala partisinin sağ kanadının desteğine sahip ve liderlik yarışına yeniden girebilir.

Şu anda hükümette bakanlık görevini sürdüren çok sayıda ismin de liderlik için adı öne çıkıyor.

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Çevre Bakanı Michael Gove, İçişleri Bakanı Sajid Javid, Hazine Bakanı Liz Truss ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Rory Stewart o isimler arasında. Eski Adalet Bakanı Dominic Raab da listede.

Partinin yeni lideri aynı zamanda Başbakan olacak ve Brexit düğümünü de çözmesi gerekecek. (CNNTürk)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.