Çin yönetimi, Türk vatandaşı Doç. Dr. Erkin Emet hakkında yakalama emri çıkardı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

QHA-Kırım Haber Ajansının verdiği habere göre, Doğu Türkistan Türkleri üzerinde baskılarını sürdüren Çin yönetimi, uzun yıllardan beri Türkiye’de Türk vatandaşı olarak yaşayan Uygur Türkü akademisyen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkin Emet hakkında yakalama emri çıkardı.

Çin yönetiminin kararına göre Doç. Dr. Emet’in de içinde bulunduğu listede 24 kişi açık kimlikleri ve adresleriyle birlikte yer alarak “terörist” olarak tanımlanıyor. 24 kişilik listede yer alan çoğunluğu Kaşgar doğumlu olan şahısların sözde terör eylemleri düzenlemek için yurt dışına kaçtığı iddia ediliyor.

TÜRKİYE’YE GİDİP GELMEK BASKI SEBEBİ!

Konuyla ilgili QHA‘ya (Kırım Haber Ajansı) açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Emet, söz konusu kararın 2017 yılında Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının kurulmaya başladığı sıralarda çıktığını söyledi. Kaşgar’ın Yopurga ilçesinde doğduğunu belirten Emet, 20 yıl kadar önce devlet bursuyla Türkiye’de eğitim görme hakkı kazanarak Türkiye’ye geldiğini hatırlattı.

Söz konusu devlet bursuyla Türkiye’ye gelişinin Çin yönetimince onaylandığını söyleyen Emet, 2017 yılında söz konusu afişlerin Yopurga sokaklarına asıldığını öğrendiğini ancak herhangi bir görüntünün elinde olmadığını söyledi. Bu kararın Çin Komünist Partisinin il yönetiminin bir raporunun yayımlanmasından sonra çıktığını belirtti.

Afişlerin Çin Komünist Partisi il yönetiminin raporundan sonra Yopurga ilçesine asıldığını söyleyen Emet, bunlardan birinin görüntüsünün yakın zamanda çekildiğini, listedekilerin suçlanma nedeninin Dünya Uygur Kongresi’nin önemli elemanları olarak öne sürülmeleri olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi Çin yönetimi, Dünya Uygur Kongresini sözde terör organizasyonu olarak görüyor. Listede yer alan isimlerin bir kısmının Türkiye’ye eğitim amacıyla gelmiş olması suçlanmaları için sebep teşkil ediyor.

AFİŞTE NELER YAZIYOR?

Afişte 24 kişinin resmi yer alıyor ve Dr. Emet’in doğum yeri olan Kaşgar’in Yopurga ilçesinin sokaklarına yapıştırılarak söz konusu kişileri bilen veya görenlerin en yakın polis merkezine ihbar etmeleri isteniyor. Bahsi geçen şahısları gördükleri halde onları gizleyen ve ihbar etmeyenlerin de en ağır şekilde cezalandırılacakları söyleniyor. Bunun dışında şahıslarla ilgili belirli bilgileri paylaşanların para ödülü alacağı belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.