Bloomberg: Türk şirketi Maduro’nun 900 milyon dolarını altın olarak ‘kaçırdı’

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bloomberg, Sardes adlı bir Türk şirketinin Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun 900 milyon doları altın olarak kaçırmasına yardım ettiğini öne sürdü.

ABD bu ay başında Türkiye ile Venezüella arasındaki altın ticareti izlediğini ve yaptırımların ihlal edildiğine karar vermesi durumunda harekete geçeceğini belirtmişti.

Bloomberg'de yer alan habere göre Sardes, ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezüella altınına yaptırım getirdiği Kasım 2018'e kadar geçen sürede Venezüella'dan 900 milyon dolar değerinde altın çıkarmış. Haberde İstanbul ticari siciline 1 milyon dolar sermayeyle kayıtlı bir şirket için 1 milyar dolara yakın bir işlem yapılmasının sıradışı bir durum olduğu da vurgulandı.

Diken'in aktardığı haber özetle şöyle:

"Maduro'nun, mevkidaşı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaretinden sadece iki ay sonra Sardes adında gizemli bir şirket çıktı meydana. Ocak 2018'de Venezüella'dan 41 milyon dolar değerinde altın ithal ederek faliyetlerine başlayan Sardes'in bu ilk ticareti, iki ülke arasında 50 yıllık kayıtlarda benzerine rastlanmamış bir işlem. Sonrasındaki ayda hacim ikiye katlanmış ve Sardes Türkiye'ye 100 milyon dolar değerinde altın ithal etmiş.

Trump, Türkiye'yi bu ticaretten vazgeçirmek için bir heyet gönderdikten sonra kasım ayında Venezüella altınına yaptırım uygulamaya başladığında şirket 900 milyon dolar değerinde altını zaten ülkeden çıkarmıştı. İstanbul ticari siciline kayıtlı 1 milyon dolar sermayeli bir şirket için hiç de fena bir hacim değil.

İki ülke arasındaki ekonomik bağlar çok kuvvetli değil. Venezüella Türkiye'nin en büyük 20 ticaret ortağı arasında yok. Ama bu, Erdoğan'ın 850 milyar dolarlık Türkiye ekonomisini ihtiyacı olan dostları için kullanamayacağı anlamına gelmiyor. Sardes'in altın koridoru belli ki kasımda kapanmış fakat başka yöntemler de var".

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.