Başbakan Yardımcısı Kaynak Macaristan’da
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan’da Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi’nin temel atma törenine katıldı.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nca (TİKA) yürütülen Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi’nin temel atma törenine katıldı. Törene ayrıca Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, TİKA Başkanı Serdar Çam, DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Orta Avrupa Temsilcisi Suat Karakuş, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, Türkler ve Macarlar’ın tarihte bazı dönemlerde rekabet ettiklerini ama zamanla bu dönemi geride bıraktığını ifade etti. Kaynak, “Gül Baba’nın 1541’de yaşamını yitirmesinin ardından ve bugünün Türkleri’nin ortaya çıkmasından sonra dahi burası tekke olarak var olmaya devam etmiştir. Tekkedeki dervişlerin ziyaretçilerine yaptığı iyi muamele birçok gezginin, birçok seyyahın yazılarına konu olmuştur. Gül Baba’nın tekkesinin bulunduğu bu bölgeyi Macar dostlarımız da Gül Tepesi olarak adlandırmışlardır. Aslında Gül Baba tarihimizdeki altın silsilenin halkalarından biridir” ifadelerini kullandı.
Dünyanın içinde bulunduğu kaos ortamında bu şahsiyetlerin önemli örnekler teşkil ettiğini ifade eden Kaynak, “Önce Abdülhamid zamanında bir restorasyon gerçekleştirilmiş, sonra1912’de Budapeşte Başkonsolosluğu türbeyi tekrar bakımdan geçirmiş. Ve şimdi biz yeniden böyle mutlu bir günde üçüncü kez bir arada bulunuyoruz” dedi.
Sürdürülen işbirliğinin Macaristan’la yapılan birçok ortak girişime örnek olmasını temenni eden Kaynak, Macaristan’ın topraklarının güzelliğine güzellik katan ortak mirasların sonraki nesillere orijinal olarak aktarılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Kaynak, Macaristan ile ortak tarih ve kültürün kendini her alanda gösterdiğini dile getirdi.
Türkiye’deki darbe girişiminin dört temel değere yönelik olduğunu da belirten Kaynak, “İlk Macaristan bu hususta Türkiye’nin yanında desteklerini ifade etmiştir. Türk demokrasisine yanında desteklerini ifade etmiştir. Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Meclisimizi ziyaret etmiş ve demokrasinin yanındaki ilk açıklama Macaristan’dan gelmiştir. 23 Ağustos’ta Macaristan Dışişleri Bakanı ülkemizi ziyaret etmiştir. Biz bu sebeplerle Macaristan Cumhurbaşkanına, Başbakanına, bakanlarına müteşekkiriz” diye konuştu.
Macaristan Başbakan Yardımcısı Semjen ise, Gül Baba Türbesi’nin Türk ve Macar devletleri tarafından tadilatının yapılmasının önemine değindi. Semjen, “Macarlar ve Türkler her ne kadar tarihte çeşitli rekabetler yaşamış olsa da iki halk da Türk asıllı. Bunun dışında da binlerce olay bizi birbirimize bağlıyor. Macaristan’da birçok Osmanlı Türk dönemine ait tarihi eser var. Aynı şekilde Türkiye’de birçok Macar tarihi eser mevcut” diye konuştu.
Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Gül Baba Türbesi için TİKA, Macar yetkililer ve uzman mimarlarla ortak proje hazırladıklarını, Türkiye ve Macaristan hükümetleri arasında Gül Baba Türbesi’nin restorasyonu ve yakın çevresinin düzenlenmesi işine yönelik protokolün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun II. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı çerçevesinde 24 Şubat 2015 yılında Budapeşte’ye gerçekleştirdiği ziyarette Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen tarafından imzalandığını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.