Balkan Ortodoks Türklerinin Lideri Gagauzya Cumhurbaşkanı Stefan Topal vefat etti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Gagauz Türklerinin Lideri, Gagauziya Özerk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Cumhurbaşkanı, Stepan TOPAL vefat etti.

Gagauzlar 1987 yılında Gagauz Halkı Örgütü adlı bir teşkilat kurmuş, bu hareket 12 Kasım 1990 yılında Gagauz Millet Meclisi oluşturulmuş ve Stefan Topal Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Gagauz Halkının ve Türk Dünyasının başı sağolsun.

Stefan Topal kimdir?

Moldova’da özerk Gagauz Yeri’nde yaşayan yaklaşık yüz altmış bin Hıristiyan Türk’ten biri. 18 Ocak 1938’de Romanya sınırları içinde kalan Gagauz yerleşiminde doğdu. Mühendislik eğitimi almıştı. Özerklik ilan edilmeden önce Stefan Topal; Moldova Komünist Partisi’nde görevliydi. 1980’li yıllarda Sovyetler Birliği içinde canlanan milli hareketlilik ortamından yararlanan Gagauzlar 1987 yılında Gagauz Halkı Örgütü adlı bir teşkilat kurmuş, bu hareket 12 Kasım 1990’da Gagauz Millet Meclisi oluşturmuş ve Stefan Topal Cumhurbaşkanı seçilmişti. İşte o günlerde Stefan Topal’ın arkadaşlarından Stefan Bulgar şöyle diyordu; “Üçüncü Türk devletini kurduk. Birincisi Türkiye Cumhuriyeti, ikincisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, şimdi de Gagauzistan”  

Stefan Topal’ın birlikte yola çıktıkları Gagauz Türk liderleri konjuktürel adımlar atmakta sakınca görmediler. Mesela; 1991’de Gorbaçov’a karşı girişilen darbeye açıkça destek vermiş, ilk destek telgrafını Moskova’ya bunlar göndermişlerdi. Fakat bu grup darbe sonuçsuz kalınca prestijini bir hayli yitirdi. Bunun üzerine Moldova hükümeti, Gagauz ileri gelenlerinden cumhurbaşkanı Stefan Topal ve Mihail Kendigelian’ı tutuklamışsa da kısa bir müddet sonra bunlar serbest bırakıldı. 1994’te Moldova Cumhuriyeti Gagauzya’nın idari yetkisini Gagauz halkına devretme kararı almış, bu çerçevede hazırlanan Gagauz Yeri’nin özel statüsü üzerine kanun tasarısı 23 aralık 1994 tarihinde kabul edilmiştir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.