Bakir İzetbegoviç, mahkeme tarafından reddedilen soykırım davasına tepkili

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, Uluslararası Adalet Divanı’nın Bosna Hersek’in Sırbistan aleyhindeki soykırım davası konusundaki kararının siyasi olduğunu söyledi.

Bosna Hersek geçtiğimiz haftalarda, Sırbistan aleyhinde Uluslararası Adalet Divan’ına soykırım dava açmıştı. Ancak bu dava, Uluslararası Adalet Divanı tarafından ret kararıyla sonuçlandı. Bosna Hersek’te soykırım kurbanlarının yakınları tarafından, tepkiyle karşılanan kararın açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen İzetbegoviç, Lahey’deki mahkemenin verdiği kararla siyasi bir oyun oynadığını söyledi. İzetbegoviç, "Siyasi karar almak yerine kendilerine sunulan vesikalara göz atsalardı, Lahey’deki temsilcimiz Sakib Softiç’in yetkilerinden şüphe duymazlardı" diye konuştu.

Konuya ilişkin olarak Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Mladen İvaniç’in şahsi görüşü olabileceğini lakin Lahey’deki mahkemenin böyle bir tutum sergilemesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen İzetbegoviç, "Dava başvurumuzu reddeden mahkeme, adalete kapılarını kapamıştır. Bu davada daha önce verilen hüküm, Miloşeviç rejiminin Bosna savaşındaki rolünü aksettirmekten çok uzak. Gerçeklerin ortaya çıkması ve adaletin kazanması için elimizden gelen her şeyi yaptık" dedi.

Sırbistan aleyhindeki soykırım davasının yeniden açılmasına ilişkin adımın halihazırdaki Sırbistan yönetimine değil Slobodan Miloşeviç dönemindeki Sırbistan’a karşı olduğunu vurgulayan İzetbegoviç, "Bu karar belki siyasi krizi yatıştıracaktır ama ne şekilde Boşnaklar için adaletin karşılığı olacaktır orasını bilemiyorum. Ülkenin yarısı etnik temizlikle Boşnaklardan arındırıldıktan sonra şimdi bizlerin birilerinden özür dilememizi istiyor, bu yönde adım attığımızda kendimize ve partimizin başına neler gelebileceğinin hesabını yapmamızı talep ediyorlar" dedi.

Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) de konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınlayarak Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın kararının utanç verici olduğunu bildirdi.

Mahkemenin 1992-95 yılları arasında Bosna Hersek’te yaşanan olayların gerçek suçlularını ortaya koyma ve yaşanan hadiseleri layık oldukları terimlerle tarif etme basiretine sahip olmadığını bir kez daha gösterdiği ifade edilen basın açıklamasında, "Bosna Hersek’te yaşanan soykırımın arkasında Miloşeviç rejiminin olduğunu tüm dünya biliyor. Neredeyse hiçbir açıklama veya analiz yapılmaksızın verilen böylesi bir karar, Bosna Hersek namına değil uluslararası mahkeme ve beynelmilel hukuk namına işlenmiş bir ayıptır" denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.