Avrasya Ekonomik Birliği, Kazakistan ve Kırgızistan için hayal kırıklığı haline geldi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya’nın öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Kazakistan ve Kırgızistan için hayal kırıklığı olduğu ortaya çıktı. Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin liderleri, video konferansında iki ülkenin memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

AEB liderleri, “2025 yılına doğru Avrasya ekonomik kalkınması için stratejik gelişme adımları” başlıklı video konferansta bir araya geldi. Gelen raporlara göre liderler bu toplantıda kayda değer bir ilerleme sağlayamadılar.

KAZAKİSTAN EGEMENLİK İHLALİNDEN RAHATSIZ

Kazakistan ve Kırgızistan liderlerinin ise toplantıda AEB’e dair ciddi eleştiriler yönelttikleri öğrenildi. Alınan bilgilere göre Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, AEB’nin üye ülkelerin egemenliklerini hiçe saydığını ifade etti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ise AEB’in tahkim mahkemesi, transit geçiş ihtilafları gibi sorunları bulunduğunu ve bunun sonucunda ülkesinde yaşanan ticaret hacminin düştüğünü ve birlik içerisinde gıda fiyatlarında en yüksek enflasyona sahip olduklarını açıkladı.

AEB, Rusya’nın eski Sovyet ülkelerini yeniden hegemonya altına almak için ortaya sunduğu bir girişim ancak sadece bunlardan Belarus, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan tam üyeliğe sahip. Özellikle Özbekistan tüm baskılara rağmen tam üye olmayı reddetti ve gözlemci statüsüne girmeye razı oldu. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.