ABD ve İsrail UNESCO ile yollarını ayırıyor


BURSA ARENA / Haber Merkezi

ABD'nin ardından İsrail de UNESCO'dan sene sonunda ayrılacağını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri mali desteği kestiği Birleşmiş Milletler’in kültür ajansı UNESCO’dan ayrılma kararı aldı. Yıl sonunda uygulamaya sokulacak karara gerekçe olarak Washington ajanstaki İsrail karşıtlığını gösterdi.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova karardan dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade etti:

“Özgürlük Anıtı‘nın Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer aldığını Amerikan halkına hatırlatmak isterim. Bu sadece Amerikalılara değil, çok güçlü bir mesajla dünyaya bir şeyler söylüyor.”

Bu kararın açıklanmasından sadece birkaç saat sonra İsrail de UNESCO’dan ayrılmak için düğmeye bastı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri’nin çekilme kararının ‘ahlaki ve cesaret dolu’ olduğunu, kendilerinin de sene sonundan itibaren kültür ajansını terk edeceklerini açıkladı.

Geçtiğimiz Kasım’da Beyaz Saray, UNESCO’ya Filistin’in üyelik başvurusunun kabul edilmesinin ardından yapmayı planladığı 60 milyon Dolarlık ödemenin iptal edildiğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı bu kararın alınmasının nedeninde UNESCO’nun İsrail ile bir barış anlaşması imzalanmadan Filistin’i bir devlet olarak tanımasının yattığını belirtmişti.

Merkezi Paris’te bulunan UNESCO’da Filistin’in üyelik başvurusu 195 üyeli kurumda 107’ye karşı 14 oyla kabul edilmişti.

‘Hayır’ oyu kullanan ABD ve İsrail ise bu üyeliğe tepki göstermiş ve kararı ‘zamansız’ olarak nitelemişti. Amerikan Yönetimi, oylamadan kısa süre sonra UNESCO bütçesine katkı payı ödemeyi durduracağını açıklamıştı.

ABD, UNESCO bütçesinin yüzde 22’sini karşılıyordu.

Son olarak, Filistin’de Batı Şeria’ya bağlı El-Halil kentindeki kadim mekanları ve eşsiz mimarisiyle ünlü Harem-i İbrahim ve Eski Şehir bölgesinin UNESCO Komitesi tarafından Dünya Miras Listesi’ne eklenme kararı, ABD ve İsrail’de memnuniyetsizlikle karşılanmıştı.. / Euronews

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.