Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (1) - Tramvay Ağı - Türk Şehitliği - Türk Lokantaları..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

BURSA ARENA Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve Köşe Yazarı Ali Kaybal, bir süre Romanya / Bükreş'te yaşayacak. Burada bazı tarihi, kültürel ve turistik incelemelerde bulunacak olan Kaybal, bilgi ve izlenimlerini BURSA ARENA Okuyucularıyla da paylaşacak.

İşte Ali Kaybal'dan BURSA ARENA Okurlarına özel paylaşımlar;

ALİ KAYBAL / Bükreş

Bir süre misafiri olacağım Bükreş Şehri, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip. İnsanına değer veren, onu öncelikli tutan bir yapıya sahip olan bu şehrin logosunun kesinlikle Tramvay ve parklar olduğunu kolayca anlayabiliyorsunuz.

Hangi yola, hangi sokağa girerseniz girin büyük bir alanı kaplayan, ortasında göl olan bir park mutlaka bulunmaktadır. Parklar doğal biçimde yapılmış ve içlerinde mutlaka Romanya’nın bir evladı olan ressam, şair, yazar, asker ve politikacının heykelleri bulunmaktadır.

Tramvay ağının girip çıkmadığı bir cadde ve sokak yok. Yolun ortasından ayrılmış yol olarak tramvaylar gelip gitmede.

Ayrıca bu hat üzerinden polis araçları ve ambulanslar da göze çarpmakta ve hattın her iki yanında ise trafik cereyan etmektedir.

Bükreş şehrine yayılmış tramvay ağı aşağıdaki gibidir.

 

http://www.demiryolu.net/images/upload/bukres-tramvay-haritasi.jpg

Ayrıca şehrin içinde 4 adet Metro ağı bulunmaktadır. Bunlardan birisi şehrin ortasını dolanmakta.(M1) Biri kuzeyden güneye uzanmakta.(M2) Birisi de doğudan batıya uzanmakta.(M3) Dördüncü hatta şehri kuzey batısına doğru uzanmakta.(M4) Metroların kesiştiği noktalarda geçişler yapılmaktadır.

Hava alanından şehrin merkezine toplu taşım bulunmamaktadır. (ihale edilmiş yapılması beklenilmekte ) bunun yerine taksiler, uber ve özel araçlar kullanılmaktadır.

Aşağıdaki linkden toplu taşım araçlarını ( Otobüs, metro ve tramvay) kullanarak bulunduğunuz yerden varmak istediğiniz yere götürecek araçların isimlerini ve hat numaralarını görebilirsiniz.

Ülkenin, ekonomik olarak Türkiye’nin altında bir seviyede yer aldığını hemen anlıyorsunuz.  

Ancak kültür olarak Türkiye’nin çok önünde olduğunu da söyleyebiliriz.

Karşıdana karşıya geçiçşerde mutlaka çizgisi çizilmiş yaya geçitleri kullanılmakta.

Ya da metro alt geçişlerini kullanmaktadır. İnsanla yaya geçitlerinin haricinde başka bir yerden geçmemektedir. Yaya geçitlerinin olduğu yerlerde polis ve benzeri güvenlik güçleri de yer almamakta. Buna rağmen yaya adımını yola attığı andan itibaren trafikte hareket eden araç yaya geçene kadar bekliyor.

Sabah ve akşam trafiğinde trafik sıkışmaktadır. Bu trafik sıkışıklığında yaya geçidi olan yere gelen araç çizgiyi boş bırakarak yayanın geçişine müsade etmekte. Yayalar trafik durmuş iken karşıya geçebilmektedirler.

Bankomat kuyruğunda insanlar nerede duracağını, nerede kuyruk oluşturacağını gayet iyi biliyor. Bankomatike yaklaşan insanla bir sonraki insan arasında en az 2 metrelik bir mesafe bulunmakta. Bizde olduğu gibi ensesinin dibine kadar gelerek gireceği şifreye kadar burnunu sokmamakta.

Zaman zaman köşe başlarında genellikle fakir yapılı insanların içki içtiğini, ancak kimsenin oralı olmadığını, hatta altına çişini bile yaptığına şahit oluyorsunuz ama kimsenin bağırıp çağırarak çevreyi rahatsız etmediğine de şahit oluyorsunuz.

Alışveriş merkezlerinde ne bir güvenlik bulunmakta. Ne de x cihazları bulunup geleni geçeni kontrol etmektedirler.

En çok hayret ettiğim konulardan birisi de Eğitim. 5 yaşında bulunan torunumu ana okuluna yazdırdığımızda hayret edilecek bu konuyu yakından görmüş oldum. Öğrenci için 14-15 tane kitap aldırdılar. Bu çocuk bu okulda hem İngilizce öğreniyor, hem rumence öğreniyor, hem okuma yazmayı öğreniyor, hem de matematikte dört işlem yapmayı öğreniyor. Kendi kendime soruyorum. Buraya ateşe olarak gönderilen insanlar bu konuları neden inceleyip de ülkesine aktarmazlar.

Son olarak da Türk insanların burada heykellerine rastlamak beni ziyadesiyle memnun etti.

Bunlardan birisi Stefan Cell Mare caddesi üzerinde yer alan Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, Bükreş büyükelçisi olarak atanan Hamdullah Süphi Tanrıöver’in heykeli.

Bu heykelin bulunduğu parkın karşısında bulunan Calea Dorabanti caddesinde büyük elçiliğimiz yer almaktadır.

Șoseaua Ștefan cel Mare caddesinde Haritadaki yerleri

İkincisi de Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Atatürk’ün Zafer Yolu olarak adlandırılan Calea Victoriei Caddesi’nde yer alan büstü. Cadde üzerinde faaliyet gösteren Ramada Majestic Oteli’nin hemen yanında tesisin Türk işletmeci tarafından yaptırılmış.

Üçüncüsü de 1. Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde şehit olan 935 vatan evladının yattığı Bulevardul Ghencea 33 București 061344 caddesinde Türk şehitliğinin ( Cimitirul Eroilor Turci ) bulunması.

Şehitliğin haritadaki yeri

https://geo1.ggpht.com/cbk?panoid=ClkWHuKNSquKTPrUhr9nrg&output=thumbnail&cb_client=search.gws-prod.gps&thumb=2&w=408&h=240&yaw=153.50652&pitch=0&thumbfov=100

 

İbadetlerimizi yapabileceğimiz zona Eroii Revoluţiei” adresinde yer alan Merkez cami,  Eroii Revolutiei metrosundan çıkınca, hemen iki çıkışın ortasında bulunan Bulevardul Pieptanari caddesinden Strada Costantin Manaescu sokağına girince hemen sağ tarafta ahşap bir yapı olarak gözükmektedir. Bu yapının arkasında da taş duvar olarak ikinci bir yapı daha bulunmakta. Minare bu yapının önünde yükselmektedir.

Türk yemeği yapan Türk lokantaları da bulunmaktadır.

Dristör metro durağında Dristor Kebap adı ile yer alan bir Türk lokantası bulunmakta ve bu mekanlarda tamamen Türk ürünü yemekler yapılmaktadır.

Helal gıdalar satan AYT Lider Grup Șoseaua Mihai Bravu, București adresinde yer almaktadır.

Telefon: 0770 929 398

Bir de Str. Ritmului nr. 7, sector 2, Bucuresti adresinde Türk iş adamları derneği bulunmaktadır.

kısa zamanda 2. turumuzla devam etmek üzere..

Anahtar Kelimeler:
Ali KaybalBükreşRomanya
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.