Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (8) - Atatürk Anıtı, Cişmigiu Parkı ve Lipscani

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ALİ KAYBAL / Bükreş

Yazı dizimizin 8. bölümünde bu defa, Üniversite Meydanı güzergahındaki tarihi eserlere devam edeceğiz. Bunların içerisinde Atatürk Anıtı, Cişmigiu Parkı ve Lipscani diye adlandırılan Eski Şehir de bulunuyor. Haydi Gezmeye ve incelemeye devam;    

Belediye Müzesi ve Romanian Commercial Bank binalarının önünde yer alan Universite Meydanı, 1857 yılında Bükreş Üniversitesi'nin (mimar Alexandru Orăscu) kuruluşunun bir parçası olarak kurulan bu meydan karakteri dört heykelle tanımlanıyor, altı yıldan fazla sürüyor :

Prens Michael : Cesur Prens (1876, (Heykeltıraş Albert-Ernest Carrier-Belleuse tarafından)

Ion Heliade-Rădulescu (1882, Ettore Ferrari ),

Gheorghe Lazăr (1886, Ion Georgescu) )

Spiru Haret (1935, Ion Jalea ).


Mihai Viteazu (Üniversite Meydanı) 'nın heykeli (1593-1601), Mihai Viteazul, Osmanlı birliklerine karşı savaşarak Calugareni'nin kazandığı zaferle sonuçlandı. Kendisini " Romen Ülkesi, Transilvanya ve tüm Moldova Ülkesi'nin yöneticisi " olarak kuran üç Romen ülkesinin ilk siyasi birliğini sağladı . Câmpia Turzii (1601) kampında öldürüldü.
Bronzdan yapılmış heykel, 1874'te Carrier Belleuse tarafından yapılmıştır. Gelişmiş bir ata binen ve yükseltilmiş bir ele tutuşan bir dövüş kılıcı tutan parlak vivodu gösterir. Taş taban dört tarafın her birinde bronz bir arma taşı taşır: ön ve arkada, Romanya Ülkesinin kartalı, bir tarafta Moldova'nın hasırsı, diğer tarafta ise Transilvanya'nın arması.

İyon Heliade Rădulescu heykeli (Üniversite Meydanı)
Yazar, dilbilimci, politikacı, İyon Heliade Rădulescu (1802-1872), 1848 devriminden önce Romen kültürünün animatörlerinden biriydi. ve "Filarmoni Derneği" nin (1833). IH Rădulescu, "Curierul Românesc" (1829) gazetesini düzenledi, şarkı sözleri, nesir, edebiyat teorisi çalışmaları ve felsefe eserleri yazdı. Heykel 1879'da İtalyan heykeltıraş Ettore Ferrari tarafından, beyaz mermerle Carrara tarafından yapılmıştır.


Spiru Haret heykeli . Romanya Akademisi'nin tam üyesiydi .Spiru Haret (1851-1912), gök mekaniğiyle ilgili teziyle Paris'te (1878) matematik bilimlerinde doktor unvanını aldı. Ayrıca 1910'da Paris'te yayınlanan ve “Sosyal Mekanik” adlı eseri, sosyoloji matematiği dünyasında ilk girişimlerden biridir. Spiru Haret, Romanya Akademisi üyesi Bükreş Üniversitesi'nde matematik ve mekanik profesörüdür. Ayrıca, Eğitim Bakanı olarak görev yaptı (1897-1899, 1901-1904), bu süre zarfında tüm sınıflarda eğitimini yeniden düzenledi.
Heykel Carrara mermeri Ion Jalea tarafından yapılmış ve 1935 yılında anıt tanıtılmıştır.

Romen oryantal ilham giyiminde ayakta duran, , yaşadığı zamana özgü, omuzlarında bir hacı ile ve elinde bir kitap tutan Gheorghe Lazăr'ın heykeli İlluminist bilgin Gheorghe Lazăr (1779-1823) Sibiu, Cluj ve Viyana'da okudu. Habsburg makamları tarafından zulmedildikleri için Transivanya'daki diğer milletlerin haklarının eşitliği için savaştıkları için Gheorghe Lazăr, ulusal dilde eğitimin kurucusu olacağı Rumen Ülkesine gitti. Sava'dan ünlü okulu yönetti ve ilk Romen aritmetik ve trigonometri ders kitaplarını hazırladı. Ayrıca Tudor Vldimirescu liderliğindeki devrimin destekçileri arasındaydı.
Gheorghe Lazar heykeli İyon Gherghescu tarafından mermerden yapılmıştır. Elinde bir kitapla büyük alimi temsil ediyor. 1885 yılında inşa edilmiştir.

I- ATATÜRK BÜSTÜ

Blvd. Regina Elisabeta yolundan Askeri Kulüp’ün (Cercul Militar Ulusal)önüne kadar geliyorsunuz. Görkemli bir şekilde durmaksızın, Romen mimar Dimitrie Maimaroiu tarafından tasarlanan bu neoklasik şaheser, 1912'de Romanya ordusunun sosyal, kültürel ve eğitimsel ihtiyaçlarına cevap vermek için inşa edildi. Balo salonlarında ziyafetler ve resmi etkinlikler düzenlenirken, üst kattaki alan ordunun kütüphanesinin yanı sıra subay eğitimi için ofis ve sınıflara ayrılmıştır. Binanın ana kısmı sivillere kapalıdır, ancak görkemli restoran ve yaz terası halka açıktır. Üniversite Meydanı (Piata Universitatii)

Bu kulüpün önünden Calea Victoriei Caddesi’ne girerek yürümeye devam ediniz.

Kentin ana caddesi olarak kullanılan Calea Victoriei (Zafer Yolu) Bağımsızlık Caddesi’ni, Zafer Meydanı’na bağlıyor. Kentin gezilecek yerlerinin büyük kısmının üzerinde olduğu caddede konaklama tesisleri, mağazalar, ve eğlence mekânları hizmet veriyor.

Günümüzde kentin en önemli cazibe merkezi sayılan yol üzerinde ayrıca sizi hoş bir sürpriz bekliyor. Cadde üzerinde faaliyet gösteren Ramada Majestic Oteli’nin hemen yanında tesisin Türk işletmeci tarafından yaptırılan Atatürk Büstü bulunuyor.

Büstün kaidesinde yerel dilde ve Türkçe olarak “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu” ve “Yurtta Barış, Cihanda Barış” yazıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanın her yerinde saygı gören bir lider olduğunun kanıtı şüphesiz farklı ülkelerde onun büstünün yer alması olarak gösterilebilir. Bükreş sokaklarında bundan haberdar olmadan karşılaşacak Türk gezginlere en büyük sürpriz Zafer Yolu’ndaki bu Atatürk büstü olmaktadır. Atatürk büstüne ayrılan yoldan 100 metre kadar ilerisi Cişmigiu parkı.

II- CİŞMİGİU PARKI

Çeşmeci Parkı veya Çeşmeci Bahçesi (Rumence: Parcul Cişmigiu), Bükreş'teki en eski halka açık park veya bahçelerden biridir. Şehrin merkezinde, Regina Elisabeta Bulvarı (Kraliçe Elisabeta) ve Schitu Magureanu Bulvarı gibi iki ana arter (yol) arasında bulunup, 16 hektarlık bir yüzey alanına sahiptir. Parkın güney-doğusunda Gheorghe Lazar Milli Koleji bulunur. İngiliz Park'ı tipinde düzenlenmiş olup, biri regina Elisaeta Bulvarı'ndan, ikisi Schitu Magureanu Bulvarı'ndan, biri de Ştirbei Voda Caddesi'nden (Prens Ştirbei) olmak üzere birçok girişi vardır. Bunlardan ikisi aşağıdaki gibidir.

Cișmigiu Gölü, Cișmigiu Bahçeleri'ndeki Bükreş'in merkezinde, 1. Sektörde bulunan bir göldür. Göl 29.500 m² yüzeye, 1.3 km uzunluğa, 50 metre genişliğe ve 1-2 metre derinliğe sahiptir.

Kış aylarında göl yapay olarak kurutulur ve göl yatağında bir paten parkı düzenlenir. Bükreş’te şehir hayatından doğal bir ortama geçiş yapmak isteyeceklerin ikinci durağı olan Çeşmeci Parkı adını kentin çeşmelerini yöneten Siulgi Dumitru-Basa’nın lakabından alıyor.

Ortasında yer alan gölette yüzen kuğularla yemyeşil doğası ile huzuru bu parkta bulmanız mümkün.

Cișmigiu Parkı - Viyana'dan 30.000 Romen ağacı ve süs bitkisi 19. yüzyılın başında, doğal kaynakların oluşturduğu bir göl ile bir çukur vardı. "Balta lui Dura tüccarı" olarak anıldı. 10 Ekim 1779'da Romanya Ülkesinin hükümdarı Alexandru Ipsilanti, burada Bükreş halkının içme suyu alabilmesi için iki liman inşa edilmesini emretti. Alan, geçerli adın daha sonra türetildiği bir ad olan "zirvelerde" olarak adlandırıldı. 1830'da General Pavel Kiseleff, Baron Borroczyn'e göletin kurumasını ve toprağı halka açık bir bahçeye çevirmesini emretti, ancak iş ertelendi. Sadece 1847'de peyzaj mimarı Karl Fr Berlin'den çağırıldı . Wilhelm Meyer ve Çalışma Şefi olarak atandı. Dâmboviţa ve Gorj ilçelerine ait yaklaşık 30.000 ağaç ve çalı ile Brasov ve Viyana'dan gelen süs bitkileri getirildi. Meyer'e bahçıvan Franz Harer de yardımcı oldu, ancak Meyer'in 1852'de 38'de zamansız ölümü nedeniyle çalışmaya Alman peyzaj mimarı Friedrich Rebhuhn tarafından devam edildi ve 1854'te tamamlandı. Sonra resmen açıldı.

Bükreş'te ilk gazete kioskunun ana girişte kurulduğu zaman! 1882'de, Cişmigiul elektrikle aydınlatıldı ve 1883 kışında, bahçedeki göl dondu, bir kez ilk kez buz yarışmalarının yapıldığı bir yerdi. Cişmigiului'nin özel bir cazibe merkezi, mimar Ion Mincu tarafından yaptırılan ve savaş sırasında bombalanan ancak hala var olan “Monte Carlo” adlı restorandı.

Cișmigiu'da, 1756'da Văcărescu logofat tarafından yaptırılan bir manastırın kalıntılarının bulunduğu "La Cetate", özel bir yer var.

Park, 16 hektarlık bir alana yayılmış ve Bükreş'teki en eskisi. ATRAKSİYONLARI Yazarların büstleri eserleri (Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, İyon Luca Caragiale, George Coșbuc, İtefan Octavian Iosif, İyon Yaratıcısı, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Bălscu "Sissi Stefanidi " baharı (sürahiyle su dökülen kızının ölümüyle katlanan bir anneyi temsil eder) "La Cetate" (1756'da Văcărescu logicianı tarafından yaptırılan bir manastırın kalıntıları) Buz pateni pisti (19. yüzyılın sonundan beri her kış meydana gelen doğal buz pateni pistinin modern versiyonu) Göğüs ”Smara Ana " (mermer bir anıt) Gheorghe Panu Anıtı (aynı zamanda bronzdan yapılmış olan "fikirlerin ekici" olarak da bilinir) Satranç oyuncularının köşesi (özellikle hafta sonlarında taraftarların gelip satranç oynadığı bir alan) Gül bahçesi (sayısız tırmanma gülü sergiler).

Ortasında kuğuların yüzdüğü, sandalların gezdiği bir göletin yer aldığı parkı huzurlu ortamda yürüyüş yapmak veya şehir gezinizde soluklanmak için kullanabilirsiniz.

1779 yılında, Romanya Prensi Alexander Ypsilanti, Bükreş'de iki çeşme yapılmasını emretti. İlk çeşme, günümüzde Stirbey Voda Caddesi'nin girişinin olduğu yerde yapıldı. Gölet, şehrin ortasında bir mikrop yuvası haline gelmişti. Bu çeşmenin hemen yanında, şehrin çeşmelerini yöneten "Büyük Çeşmeci" olarak anılan, Siulgi Dumitru-Basa'nın ikametgâhı bulunmaktaydı. Çeşmelerin çalışıp çalışmadığının kontrolü, başlıca görevlerinden biriydi. Yavaş yavaş, "Dura Negutatorul Gölü" ismi halk arasındaki konuşmalarda, yerini "Cismigiu"ya (Çeşmeci) bırakır.

1830'da General Pavel Kiseleff, bataklığı boşaltarak, araziyi halka açık bir bahçe haline getirdi. 1847 yılında George Bibescu yönetimi sırasında, Viyana İmparatorluk Bahçeleri Eski Müdürü Peyzaj Mimarı William Mayer, araziyi güzel bir bahçeye dönüştürdü. Mayer, peyzajcı Franz Harrer tarafından yardım gördü.

Bibescu'nun 1830'da yönetimden çekilmesinden sonra, yeni hükümdar Barbu Ştirbei, bir gölet ve göleti, Dambovita Nehri'ne bağlayan bir kanal kazmaya karar verir. Bahçe'nin dönüşümü ile ilgili en önemli yıl 1852'dir. Çevresi oluklu çitlerle sarılmış ve meşeden yapılan onlarca bank yerleştirilmiştir.

Resmi açılışı 1854 yılında yapılan yeşil alanın içerisinde 12 büyük Romen yazarın heykelleri ile 1. Dünya Savaşı’na katılan askerlere anılmış anıt bulunuyor.

CİŞMİGİU PARKINDA BULUNAN ANITLAR

1)Traian Demetrascu (Cișmigiu Bahçesi) büstü Traian Demetrascu , 1800'lerin son dönemine ait bir şair ve broşür yazarıydı, monarşi ve partiler için şakalar yaptı. Heykeltraş Filip Marin tarafından yapılan büstü mermer bir kaide üzerinde oturuyor. Onun yanında sol eliyle çiçeklerle dolu bir elbiseyi tutan genç bir kadın ve sağ eliyle şaire bir buket veriyor. Pervazın dibinde, yazarın en önemli eserlerinin adını taşıyan bir fularla çevrelenmiş bir lir yerleştirilen bir demet defne vardır.

2. Amerikan Kahramanları Anıtı (Cișmigiu Bahçesi)
Büyük bir granit kitabı şu satırlarla başlıyor: " Romanya'nın II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’nın özgürlüğü ve ABD’nin görkemiyle görev yaptığı 378 Amerikan askerinin onuruna " . Bence bu yeterince anlamlı, çok fazla kelimeye ihtiyacın yok.

3. Fransız askerinin (Cișmigiu Bahçesi) Anıtı
" Fransa askerleri onuruna, 1916-1919 savaşları sırasında Romanya topraklarının onuruna düştü " yazıyor. Bu eseri İyon Jalea ve o kardeş sadaka destekleyen bir yaralı Fransız asker temsil eder. Beyaz mermerde Carrara tarafından çalışılmış ve 1920'de tanıtılmıştır.

4. Gheorghe Panu (Cișmigiu Bahçesi)
Politikacı ve yayıncı Gheorghe Panu (1848-1910) büstü, CA Rosetti'nin yakın arkadaşlarından biriydi. İlerici makaleler yayınladığı " Fight " gazetesini kurdu . "Hamallar ve parlamenter türler" (1893) çalışmasında, zamanın bazı politikacıları tarafından hazırlanan bir dizi skandallı uygulama ortaya koyuyor. Göğüs " Adevărul " gazetesi tarafından büyütüldü ve Gheorghe Horvath tarafından tunçtan yapıldı .

Elena Pherekyde anıtı , Romen heykeltraş Oscar Späthe'in (1875-1944) eseridir . 1914 yılında inşa edilmiş ve 1921 yılında açılmıştır .

Anıt, bir dikilitaş şeklindeki taştan yapılmıştır ve Elena Pherekyde'yi temsil eder. Anıtın başında, Elena Pherekyde'nin üzerinde bulunan, önündeki oyulmuş kaide üzerine oturan ve önünde bir anneye ve çocuğa yardım eden Elena imajını taşıyan mermer büstü vardı.

Bükreş'teki Yargıtay Başkanı Marghiloman'da doğan Elena Pherekyde (1851 - 1919), Bükreş'teki Yargıtay Başkanı Pherekyde (1841-1914), Kraliçe Carmen Sylva ve "Hayırseverlik Derneği" Obolus "başkanı " Şeref Hanımı "idi. . Fakirlere yardım etme eylemleriyle tanınıyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın Alman işgali sırasında, çok sayıda ihtiyacı olanlara yemek önerdiği bir kantin açtı.

Schitu Magureanu taraından park içinde bir meydan yapılarak, büyük Rumen Yazarları'nın büstleri konuldu. (Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Ştefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Nicolae Bălcescu ve Vasile Alecsandri.)

Diğer heykel serilerinin görünüşlerinden manzaralar ;

Cişmigiu Park'ta, Yazarlar Kavşağı topluluğu içinde, 1943'te buraya yerleştirilen Ion Jalea (1887-1983) tarafından yapılmış mermer bir büstü ve Ion Creaga

Ion Creangă (d. 1 Mart veya 10 Haziran 1837 , Humuleşti ; d. 31 Aralık 1889 , Iasi ) bir Rumen yazarıydı . Masallar, hikayeler ve hikayelerdeki ustalığıyla tanınan Ion Creangă, özellikle çocukluktan elde edilen otobiyografik eserleri nedeniyle, Romanya edebiyatının klasiklerinden biri olarak kabul edilir .

Bezmetik yeşile boyanmış ağaçlar ve çalılar, güneşte göz kamaştırıcı çiçekler, pembe ve mor renkte, geniş yapraklı uzun dalların özlemine asılmış çiçekler, yuvarlak sokaklara bağlanmış banklar, yemyeşil otlu çimler, karanlık su yansıtma kronları,Ceviz köprüsü gölün üzerinde kemerli, güzel bir yer ve insanlar tarafından doğru yerde sayılıyor. Perisi , iyi ve gizemli lakustrin hareketinde sıkışmış.

Adını kentin çeşmelerini yöneten Siulgi Dumitru-Basa’nın lakabından alan Çeşmeci Parkı (Cismigiu Park), Regina Elisabeta ve Schitu Magureanu bulvarları arasında yer alıyor.

Parkta güzel bir yürüyüşe çıkın ve uzun bir yürüyüşe çıkın çünkü gezinmek zorunda kalırken gezinmeye hazırsınız.

Güneş, bahar, çiçekler ... Düşünceler çok derin olsun! "

Birçok insan, bebek. Herkese anlatmaya gelmedim, çünkü çok fazla şey vardı ve hepsini bilmiyordum, ama bana sözle inanabilirsiniz.

Gerçek şu ki bir tatil günü idi. biraz tarih-so kahramanca-sosyal evet ile kutlama bir gün dönüştürdü aujourd'hui 'mızmızlanıyor fırsat ve burdihanu doldurdu.

Park, mezar! Konuşmasızdı, ama bunun dışında ben de biliyordum. Park kenarlarında eski binalar, dallar arasında açık pencereler, dar meydanda devriyeler kara kuğular ve mandalina ördekler, beyaz tavus kuşları, huzursuz ve hayalet, yumuşak ağaçlara tırmandı.

Evet bayanlar baylar, hepsi kendi yerindeydi. Bu yüzden, önceki çağrımın bir sonucu olarak, hala güneşin, baharın ve çiçeklerin tadını çıkarmak zorunda kaldım.

Onları sırayla al diyorum.

Ceşmigiu parkından çıkıp bulevardul regina elisabeta caddesinden devam ettiğinizde yol sizi Monument Mihail Kogalniceanu heykeline getirecektir.


Siyasetçi, tarihçi ve yazar Kogălniceanu (1817-1891), ismini geçen yüzyıldan itibaren Romen halkının yaşamında gerçekleşen bir dizi önemli olaya bağladı: 1848, Moldova Devrim Komitesi'nin atanmasından, "Ulusal partinin Moldova'dan gelen dilekleri", Pricipate Birliği'nin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynadı; Birleşmiş Milletler Başbakanlığı (1963-1865) başbakanı olarak, tarım reformu (1864) dahil olmak üzere demokratik reformlar için kampanya yürüttü. Aynı zamanda Dışişleri Bakanı (1876-1878) idi ve ulusal bağımsızlığı kazanmada ve tanımada önemli bir rol oynadı.
Özellikle tarih, Romanya Akademisi üyesi ve başkanı olan Kogălniceanu'nun dikkatini çeken bir bilgin birkaç dergi yayınladı; bazıları siyasi (Tuna Yıldızı), diğerleri kültürel (Dacia Edebiyatı, Romen Arşivi, Yayılım), Moldova Chroniküllerini yayınladı ve 20 yaşındayken, "Wallachia, Moldova ve Tuna üzerindeki Wallachianların Tarihi" yazdı.

Artık Strada Lipscani’ye gitmek için yönünüzü Bonavati nehrine çevirebilirsiniz. Bir taş atımlık mesafede.

III-  LİPCANİ BÖLGESİ – ESKİŞEHİR

Buradan da Strada Lipscani’ye gitmek için Dambovita nehrine geçebilirsiniz. Sizi burada Teatrul Bulandra - Sala Liviu Ciulei binası karşılayacaktır.

Bükreş'teki Bulandra Tiyatrosu 1947'de kurulmuş ve ilk yönetmen Lucia Sturdza Bulandra'dır . 1963 - 1972 yılları arasında kurumun yöneticisi Liviu Ciulei idi ve 2002’den itibaren Bulandra tiyatrosu yönetmeni Alexandru Darie tarafından yönetiliyor .

1991'den beri Bulandra Tiyatrosu, Mart 1990'da kurulan bir dernek olan Avrupa Tiyatrolar Birliği'ne üyedir . Halen, tiyatro aktivitesi iki odada gerçekleştirilmektedir, " Liviu Ciulei " salonu (2002'de yenilenmiştir), Dâmboviței rıhtımı yakınında ve "Icoanei" parkının yakınında bulunan " Toma Caragiu " salonu (2003'te yenilenmiştir).

İlk önce tiyatroya Belediye Tiyatrosu , ardından Lucia Sturdza Bulandra Tiyatrosu , şimdi ise Bulandra Tiyatrosu adı verildi . Izvor binası, tiyatronun yönetiminin bulunduğu tiyatronun merkeziydi. Icoanei caddesindeki salon savaştan önce Kız Merkez Okulu'nun salonuydu. Ulusallaştırmanın ardından Filimon Sârbu Salonu adı altında devletin vekilliğine devredildi . Daha sonra, bu odaya büyük Romen aktörün anısına " Toma Caragiu " adı verildi .

Bu binanın önünde de bir köprünün altında Dambovita nehri gem vurulmuş bir at gibi şahlanıp gitmededir.

Nehrin karşı tarafında İZVOR metrosu, parkı ve onun da arka tarafında Parlamento sarayı görünmektedir.

Artık nehrin kıyısından yürüyerek Lipscani’ye gidebilirsiniz. Sol tarafta bir benzinlik olduğunu göreceksiniz. Ondan sonra sırası ile göreceğiz yer ve manzaralar şöyledir.

Lipscani. 15.yüzyılda Prens Vlad (nam-ı diğer Kont Drakula) tarafından kurulmuş Lipscani, Dambovita Nehri kıyısına kurulmuş Barok, Neo-Klasik, Art Nouveau yapılarıyla oldukça canlı bir atmosfere sahip.

Tarihi atmosferi ve sosyal özellikleri nedeniyle tatilcilerin Bükreş gezilecek yerler listelerinde ilk sıralara yazdıkları Lipscani (Tarihi Şehir, Old Town) Prens Vlad, namı-ı diğer Kont Drakula, öncülüğünde 15. yüzyılda kurulmuş.

Dambovita Nehri kıyısında yer alan şehrin tarihi kısmı Barok, Neo-Klasik, Art Nouveau tarzındaki yapılarıyla üne kavuşmuş. 19. yüzyılın başlarına kadar Bükreş’in ticari merkezi olarak kullanılan bölgede çok sayıda eğlence yeri, restoran, alışveriş merkezi ve sanat galerisi bulunuyor.

1 – HOLOCAUST MEMORİAL (Soykırım Anıtı )

      8 Ekim 2009'da açılan bir anıttır.

Holokost Anıtı'nın temel taşı 9 Ekim 2006'da Romanya'daki Holokost Günü tarafından Cumhurbaşkanı Traian Basescu ve Kültür Bakanı Adrian Iorgulescu'nun huzurunda atıldı .

9 Ekim'de kurulan Holokost Romanya Günü, 1941'de Transnistria'ya sınır dışı edilmeleri sonucu ölen 250.000'den fazla Yahudiyi anıyor . Bu günün damgası , Ulusal Holokost Araştırma Enstitüsü kurulunca 2004'te yasa ile belirlendi. ve anti-Semitizme ceza veren yasaların onaylanmasıyla

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/6/62/Memorialul_Holocaustului_IMG_6957.JPG/220px-Memorialul_Holocaustului_IMG_6957.JPG

.

2 – THE GENERAL İNSPECTORATE OF ROMANİAN POLİCE (polis merkezi )

Romanya Polis Genel Müfettişliği, Romanya polis birimlerinin faaliyetlerini yöneten, yönlendiren, destekleyen ve kontrol eden, organize suç, ekonomik, mali veya bankacılık suçlamasıyla ilgili çok ciddi suçları araştıran ve analiz eden Romanya'daki merkezi polis birimidir. Soykırım anıtı da polis merkezinin bahçesi içinde yer almaktadır.

.

3 – BİSERİCA ZLATARİ ( kilise )

Calea Victoriei'yeüzerinde bulunan bir Ortodoks kilisesidir

.

4 – MUZEUL BANCİİ NATİONALE (Romanya Ulusal Bankası Müzesi )

Muzeil national Deistorie Ramanieı

Romanya Ulusal Bankası Müzesi, Bükreş Ulusal Bankası'na bağlı bir müzedir, Str bulunan. Lipscani no. 25, sektör 3. Tarihi anıt, Romanya Ulusal Bankası Sarayı, mimar Grigore Cerchez ve E. Băicoianu tarafından denetlenen eserler olan Mimar Cassien Bernard ve Albert Galeron projesinin ardından 1884 ve 1890 yılları arasında inşa edildi.

Bu tarihi eserin önünden geçerek aşağıya Dambovita nehrinin kenarına inilir. Burada binaların girişinde güzel heykellerin kaplandığı binalar göze çarpar. Nehrin karşı yakasında da Bükreş Temyiz mahkemesi bütün ihtişamıyla yükselmektedir.

Bükreş Temyiz Mahkeme binası , Romanya'daki 16 temyiz mahkemesinden biri. Merkezinin Bükreş'te , Splaiul Independenței'de bulunmaktadır. 5. Mahkemenin faaliyeti 9 bölüme ayrılmıştır. Oda, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve 7 üyeden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir.

,

5 – PALATUL CEC (CEC sarayı )

Mevduat, Konsinye ve Ekonomi Evi Sarayı (aynı zamanda kurumun adının ardından CEC Sarayı olarak da bilinir ), aynı dönemde inşa edilen Postane Sarayı'nın karşısındaki Calea Victoriei'de bulunan Bükreş'teki bir binadır .

.

6- MACCA – VİLACROSSE PASSAGEİ

Yabancılara çok çekici gelen, Türk kahvesi ikram edilen ve Mısır’daki bir kahvehane tarzında dekore edilen nargile kafeleri, değerli taş ve takıların satıldığı butikler, hazır giyim mağazaları bulunam bir pasaj. Sarı ve yeşil camdan tavanla kaplı olan bu pasajın yapımı 1891 de tamamlanmıştır. Pasajın bir kapısı Zafer Bulvarına çıkarken diğer kapısı tarihi Lipscani’ye açılmaktadır.

.

7 – MONUMENTUL LUİ EUGENİU CARADA DİN

Romanya Ulusal Bankası'nın ilk direktörü Eugeniu Carada'nın büstü, daha sonraları köşeleri yuvarlatılmış daha geniş bir tabana sabitlenmiş piramit şeklindeki bir gövde tabanına oturtulmuştu. Toplulukta ayrıca bronz eserler, alegorik figürler ve hayatının önemli anlarını temsil eden üç kısma da yer aldı. Heykel grubunun bronz unsurları Fransız heykeltıraş Ernest Henri Dubois ve taş üsse Romen heykeltıraş Dumitru Mățăoanu tarafından yapıldı .

.

8 – PALATUL PİNACOTECİİ

Bu gün Astronomik Gözlemevi "Amiral Vasile Urseanu" olarak görev yapmaktadır.

.

9 – STAVROPOLEOS KİLİSESİ

Stavropoleos Kilisesi , Bükreş'in merkezinde, Brancovan tarzında inşa edilmiş bir Ortodoks kilisesidir. Patron kilisenin olduğu Aziz Başmelekler Michael ve Gabriel . Stavropoleos adı , "Haç Şehri" anlamına gelen Yunanca Stauropolis kelimesinin Rumence formudur.

Strada Lipscani’den görüntüler.

Bazen Türklere de rastgeliyorsunuz. Arkamdan gelen iki vatandaş gibi


Lipscani’nin sonunda Statuia Lupoaicei heykeliyle karşılaşıyoruz.

1906 yılında , I. Kral I. Martin’in taç giyme töreninin 40. yıldönümü vesilesiyle, Romanya’nın hükümdarı olarak Dacia’nın fethinden 1800 yıl sonra, Roma belediyesi Bükreş’e ünlü Roma Anıtı "Lupa Capitolina" Roma'nın kurucusu Romulus ve Remus'u emen efsanevi kurdu temsil ediyordu . Bronz kopya anonim bir Yunan heykeltıraş tarafından yapıldı.

Ve Lipscadi sokağının sonundaIon C. Bratiaun bulvarına çıkıyoruz.

Yol sol tarafa Üniversite metrosuna sağ tarafa ise Piata Unirii metrosuna doğru uzanır.

Tarih kokan bir yolculuk daha sona eriyor.

Tabii ki devam edeceğiz..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.