Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (11) - "Bükreş'te Türk Festivali, Mehteran Takımı ve Maraş Dondurmacısı"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ALİ KAYBAL / Bükreş

Bugün Bükreş gezi proğramımızın bu 11. bölümünde, Alexandru Loan Cuza Park ve Titan Metro İstasyonu güzergahındayız.  

Özellikle her yıl yapılan Türk Festivali, Türk Mehter Takımı ve Maraş Dondurmacısına şaşıracaksınız. Haydi, sırasıyla gezelim ve görelim;

Titan Park veya IOR Park 

IOR Park şu anda Alexandru Ioan Cuza Park, Bükreş'in orta doğu kesiminde, 3. sektörde, Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertăţii, C-tin Brâncuși, Baba Novac ve Nicolae Grigorescu sokaklarının sınırlarında yer almaktadır. Titan , Dristor mahallelerinin sakinleri için rekreasyon alanıdır .

Alexandru Ioan Cuza Parkı 1965 yılında eski bir tuğla fabrikasının yerine inşa edildi. Alanı yaklaşık 85 hektar civarında.

Aşağıda ki haritada görüldüğü gibi Bir kelebeğin kanatları gibi. Ortasından geçen yolun iki tarafında aynı güzelliklerle yer alan bir park.

Titan metrosundan çıktığınız zaman önünüzde Strada Baba Novac caddesi uzanır.

IOR ALEXANDRU IOAN CUZA parkında keyifli bir gezinti yaparak, dolaşa dolaşa Türk lokantası olan Dristör kebaba gidip kendimize bir ziyafet çekelim. Gideceğimiz bu mesafe yaklaşık olarak 5.8 km uzunluğundadır.

Bu caddenin her iki yanında uzanan muhteşem bir manzaralara sahip bir göl.

Titan Gölü iki bölüme ayrılır,

Titan Gölü 1’de göl Natural Bridge Liviu Rebreanu, "Ada Emekliler", "Sanat Adası" olarak adlandırılan beş adalar, " Köpekler Adası” vardır.

Titan Gölü 2’de " Balıkçı Adası "ve" Ördek Adası " vardır.

Birinci tarafta yer alan gölün görünüşü

Titan daha çok konut tesislerinden oluşur. Alexandru Ioan Cuza Parkı (Titan olarak da bilinir) semtin merkezindedir. Toplam 85 hektarın üzerinde bir alana sahip olan Bükreş'teki en büyük parklardan biridir. Park, bir yolu köprü ile ikiye bölen ve beş küçük adadan oluşan Titan gölünün etrafına inşa edilmiştir.

Ikinci tarafta yer alan kısmın görünüşü,

Titan ( Rumence telaffuzu: [tiˈtan] ), 3. Sektörün bir parçası Doğu Bükreş mahallesidir . Bu çevreler Alexandru Cuza Park eskiden "Titan" olarak bilinen, "IOR" (Intreprinderea OPTICA Română) ve "Balta Alba" (Beyaz Göleti).

"Titan" adı, 20. yüzyılda burada bulunan bir çimento fabrikasından geliyor. 1950'lerden başlayarak, geliştirme aşaması başladı. Akut bir konut krizi bağlamında, Titan, üzerinde az sayıda yapı olması nedeniyle daha fazla şehir gelişimi için seçildi. Yakınlarda büyük sanayi birimleri inşa edildi. İnşaat 1970'li yıllara kadar sürdü, Alexandru Ioan Cuza Parkı da Titan gölünün çevresine inşa edildi.

BABA NOVAC ; Starina Novak, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı birçok savaşta kendisini ayıran bir Timok hajduk idi. Hem Sırplar hem de Romenler tarafından ulusal bir kahraman olarak görülüyor

Alexandru Ioan Cuza Parkı'nın girişinde, Ioan Bolborea'nın eseri olan cetvelin bronz heykeli. Adını bu parka veren Cuza kimdir ?

Alexandru Ioan Cuza (20 Mart 1820 - 15 Mayıs 1873), Birleşik Beylikler ve Romanya'nın ulusal devletinin ilk hükümdarıydı. Postacı Ioan Cuza ve Sultana Cozadini'nin oğlu Elena Rosetti ile evlendi. 1842 ve 1859 arasında Corvului Bölge Mahkemesi'nin başkanı, İçişleri Bakanlığı direktörü, Galati'nin valisi ve ordusunda Eylül 1858'de Albay'a terfi etti ve Moldova Ordusu'nun komutanı oldu. Moldova'nın önde gelen barış güçlerinden biriydi ve Devrim'in baskısından sonra Blaj'daki Ulusal Meclis'e katıldığı Transilvanya'ya sığındı. 5/17 Ocak 1859'da, seçmeli meclis, oy birliği ile Moldova'nın hükümdarı seçildi, böylece 24 Ocak / 5 Şubat'ta Romanya Ülkesinin yöneticisi seçildi.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Biserica_din_Parcul_Titan.jpg/200px-Biserica_din_Parcul_Titan.jpg

Parkın içinde 1994-1996 yılları arasında Maramures tarzında ahşaptan yapılmış "Pogorârea Sfântul Du Duh" Kilisesi bulunmaktadır.

Ulaşım oldukça gelişmiştir; bölge, metro, tramvay hatları, tramvaylar, otobüsler ve taksilerle Bükreş'in diğer bölgelerine bağlanmaktadır. Titan'da bulunan metro istasyonları Nicolae Grigorescu , Titan , Costin Georgian , 1 Decembrie 1918 , Nicolae Teclu ve Anghel Saligny'dir .

Yaklaşık 85 hektarlık alanıyla Bükreş'in en büyük parklarından biridir. Parkın gelişimi 1965 yılında başladı ve beş yıl sonra tamamlandı.

En önemli bulvarlara Nicolae Grigorescu , Camil Ressu ve Theodor Pallady denir . Sonuncusu, Bükreş - Köstence kentinin içindeki bir otoyolun devamı .

En büyükleri Auchan ve Cora hipermarketleri olan birkaç büyük alışveriş merkezi vardır. Gloria sineması, Baba Novac ve Nicolae Grigorescu bulvarlarının kesiştiği bir yere oturmaktadır .

Bükreş'in en yeni alışveriş merkezi olan ParkLake Alışveriş Merkezi, 1 Eylül 2016'da ziyaretçiler için kapılarını açtı. 70.000 metrekarelik alışveriş merkezi, Baneasa Alışveriş Şehri, AFI Sarayı Cotroceni, Sun Plaza ve Mega Alışveriş Merkezi ile birlikte Bükreş'in ilk 5 alışveriş noktasından biri olacak . ParkLake, Alexandru Ioan Cuza parkının yanında yer almaktadır. Alışveriş merkezinde 200'den fazla mağazaya, restorana ve hizmet sağlayıcıya, Cinema City tarafından işletilen çok katlı bir sinemaya ve World Class fitness merkezine sahiptir.

Park Lake alış veriş merkezinden giriş çıkışta ne X cihazları ne de bir tane güvenlik görevlisi var çantanızı ve üstünüzü yoklayan.

Insanlar elektrikle jarz olan ve bir kart ile çalıştırılan bu araçlarla ulaşım sağlıyor. Işi bittiğinde orada bırakıp gidiyor. Bir başkası gelip kullanabiliyor.

Cola’yı çok seven ve çok tüketen bir toplum. Bir markete girdiğinizde, cola almadan çıkanı görmedim. Bir parkta otururken yanında kola olmadan oturanı görmedim. Yolda giderken bile su yerine tükettikleri içecek. Hatta öyle ki, önümdeki bir çöp kutusun karıştıran bir kişi oradan bulduğu bir cola şişesini alıp kapağını açıp içinde bir kaç yudum colayı kafasına diktiğine şahit oldum. Işte bu gencin bir elinde sigara ve oturduğu bankın altında da cola şişesi hazır. Iki bayan yan yana parkta oturmuş, bankın altında cola içecekler, vatandaş yolun kenarında durmuş bir elinde sigara bir elinde büyükçe bir kola. Sık sık gördüğümüz manzaralardı..

Yakındaki mahalleler arasında Dristor , Vitan , Dudeşti , Pantelimon bulunur . Mahallenin kuzeybatı ucunda Basarabiei Bulvarı bulunur.

Dristor metro istasyonu yanında ki meydanda bulunan Türk lokantası Dristör

Romanya'daki en büyük binicilik heykeli bu parkın içinde yer alır. Titan Park'ta sergilenen Titans At'ı , Liviu Rebreanu Bulvarı ile Câmpia Libertăţii str., Bükreş'ten kesiştiği giriş.

Agerpres'ten heykelin 7,50 metre yüksekliğinde, kaidesiz, metalden yapılan ve Bogdan Zaharia ile birlikte yapılan genç sanatçı Mihaela Diaconu'nun bir eseri.

Bu park ayna zamanda festivallere açık bir park. Bunlardan biri de 24 Mayıs 2016 da 5.’si yapılan Türk Festivalidir.

IOR parkının sokaklarında, 60'tan fazla standda geleneksel kostümlerden ve kumaşlardan belirli Osmanlı el sanatlarına veya Türk yemeklerine ve tatlılarına kadar orada bulunmaktaydı. Tabii ki, en çok ziyaret edilen stantlar arasında Türk mutfak spesiyalleri olanlar da vardı. Buradan ziyaretçiler, ekmek, köfte - sığır eti ve kuzu köfteleri ile servis edilen balik ekmek - ızgara balıkları, gözleme - yüksek ateşte yapılmış ve peynir, sığır sarsıntılı, balkabağı, patlıcan dolgulu ince bir hamur satın alabildiler. ve biber dolması ve musaka.
Sütunda süt veya sütlaç, asure - yedi malzemeden oluşan bir tatlı, helva, revani - grey böreği, şurupla karıştırılmış tatlı, kundaf - tatlıdan yapılan basit veya fıstık, çikolata veya kiraz baklavası eksikliği yoktu. içinde peynir, kadayıf ve farklı lezzetleri ile bilinen çok ince erişte.

Festivallerin olmazsa olmazı Türk Mehter takımı..

.....

Şimdi bu parkın etrafında bulunan yapılara bakalım;

Romulus & Nicolas Water Park (Yüzme Havuzu )

Ortodoks Kilisesi

Romulus Park

Süs havuzları, fıskiyeler ve renkli çocuk oyuncakları bulunan yemyeşil, peyzajlı şehir parkı.

Biserica Sfântul Mare Mucenic Mercurie kilisesi

Cimitirul Izvorul Nou mezarlığı

Gelecek Gezilerimizde sırasıyla CAROL PARK VE GENÇLİK PARKI'nda buluşmak üzere..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.