Uzayda yürüyen kadınlar

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İsrail doğumlu İsveçli NASA astronotu Jessica Meir ve Michigan doğumlu Christina Koch, tarihte ilk kez tüm ekibin kadın olduğu bir uzay yürüyüşü gerçekleştirdi.

Kadınlardan kurulu ekibin Uzay İstasyonu Quest’in uzaya açılan hava geçirmez kapısından dışarı çıkmalarının sebebi bozuk bir enerji panelini yenisi ile değiştirmekti.

The Guardian gazetesine konuşan ve  Expedition 24 projesinde şimdiye kadar üç uzay yürüyüşünü başarı ile tamamlamış olan kadın astronot Tracy Caldwell Dyson, kadınların başarısını çok önemli bir gelişme olarak niteledi.  Dyson şu ifadeleri kullandı: “Bu başarının kutlanması gerek. Aynı zamanda aramızda birçok kadın, bir gün, bu başarıyı ‘kadınların başarısı’ değil de normal bir başarı olarak görülmesini büyük umutla bekliyor.” 

Şu ana kadar 14 kadın ve 213 erkek uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Tarihte uzayda yürüyen ilk kadın, 1984 yılında Rus kozmonot Svetlana Savitskaya idi. 

Kadınların uzay yürüyüşü, yalnızca tek orta boy uzay giysisi olduğu için, NASA tarafından 7 hafta geciktirildi. NASA yaptığı son basın toplantılarından birinde herkese uyacak yeni bir uzay giysisinin prototipini tanıttı.  Yeni giysinin Ay’a ayak basacak ilk kadın tarafından giyilmesi planlanıyor. (Şalom)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.