Türki Cumhuriyetlerde Nevruz Bayramı ilk defa resmi törenle kutlanamıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türki Cumhuriyetler, her sene büyük coşkuyla kutladıkları Nevruz Bayramı’nı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl evlerinde geçiriyor.

Kazakistan'dan sonra Özbekistan’da, bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılından bu yana ilk defa koronavirüs tedbirleri kapsamında Nevruz Bayramı iptal edilerek, resmi törenle kutlanmıyor.

Özbekistan’da her sene resmi tatil olarak kutlanan Nevruz Bayramı etkinlikleri, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında hükûmet kararıyla iptal edildi. Ülkede, bayram, bağımsızlığın kazanıldığı 1991’den bu yana ilk defa resmi törenle kutlanmıyor.

Başkent Taşkent’teki park ve meydanlarda etkinlikler yapılmadı.

SADECE “SÜMELEK” TATLISI HAZIRLAYABİLDİLER

Özbekler, evlerinde kurdukları sofra etrafında bir araya gelerek, yakın komşu ve akrabalarıyla Nezruz Bayramı’nı kutluyor. Evin bahçesine kurdukları büyük kazanlarda bayram pilavı ve nevruz tatlısı “sümelek” hazırlayan vatandaşlar, sofralarına yakınlarını davet ediyor.

Özbek vatandaşlar alınan tedbirlere uyarak, aile fertleri, yakın komşu ve akrabalarıyla bayramı evlerinde kutladıklarını kutlamakla ve 24 saat boyunca durmadan karıştırılarak hazırlanan son derece zahmetli “sümelek” tatlısını yapmakla yetindi.

Tatlıyı hazırlama sürecinde yer alan kadınların gece boyunca şarkı ve türküler söylediği insanların “sümelek”i kevgirle karıştırdıkları sırada tuttukları dileğin gerçekleşeceğine inanılıyor. Yapımında çok sayıda kişinin yer aldığı tatlı, gelenek gereği önce mahallenin yaşlı ve hastaları ile komşulara dağıtılmakta. (Kaynak:QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.