Tuğçe’nin gözünden “ördek”  
…::: anlatıYORUM :::… Tuğçe’nin gözünden “ördek”  

Tuğçe YILDIRIM
BURSA ARENA / Haber Merkezi    


ÖRDEK..   

Bir önceki yazımız su seven yalıçapkınından sonra ördekler üzerine olan yeni yazımda karşınızdayım…  
Ördek, (Anatinae) alt familyasından hemen hemen bütün dünyanın sulak bölgelerinde yaşayan, perde ayaklı su kuşlarına verilen ad.   Göl ve bataklık kenarlarını pek severler. Hızlı akan nehir ve denizlerde yaşayanlar da vardır. Beslenmesi kolay olduğundan, evcil birçok soyları üretilmiştir.  

Ördek denilince benim aklıma çocukların şişme ördekleri gelir sevimli basınca ses çıkaran çocuklara suyu sevdiren oyuncaklar. Paytak paytak yürümeleri uzun ağızları ile çocuklar için hep bir eğlence kaynağı olmuştur ördekler. Doğum günü partilerinde palyaço gibi ördek kılığına girip çocuklar eğlendirilir. Bizlerin algımızda hep sevimli zararsız hayatımızda eğlenceli hale getirdiğimiz bir hayvandır ördekler. Bir ördek ailesini izlediniz mi hiç anne ördek bir yere gidince yavruları da pıtır pıtır peşinden giderler.

Swarovski bünyesinde tasarlanan ördekler ilki kristal doğa içerisinde yer alıyor.Berrak kristalden yapılmış tatlı minik ördek ailesi  sizi ve çocuklarınızı ifade edebilir ya da çocuklarınız yoksa, eşinizle peşinizden koştuğunuz hayallerinizi simgleyebilir. Ördek mutlu ve uzun evliliğin simgesi olarak görülen bir hayvandır. Mandarin ördeği, orta boyda, erkek ve dişileri arasında belirgin renk farklılığı olan, ördekgiller familyasından bir ırktır. Özellikle Japonya, Çin ve Doğu Sibirya bölgelerinde yaşam sürerler.

Yaşam alanları daha çok göl ve nehir kıyılarıdır. Erkeğin göz alıcı tüy renkleri çok dikkat çekicidir. Dişilerde ise, daha sıradan tüy rengi olur.  
Mandarin ördeği oldukça iyi uçar. Suyun yakınına ağaç kovuklarına yuva yapar. Yumurtadan çıkan yavruları dişi yere doğru uçarak kandırıp, oyuktan çıkarır. Bu ördeklerin beslenmesi karada ya da suyun içinde olur. Diğer zamanlarda yerde oturarak, ağaçlarda tüneyerek zaman geçirirler. Bu ırktaki ördekler yaklaşık 41-49 cm uzunluğunda olup, kanat açıklığı da 65-75 cm kadardır. Mandarin ördekleri günümüzde Doğu Asya'da yayılım gösterir. Ancak doğal ortamlarının korunamaması nedeniyle sayıları oldukça azalmıştır.

Mandarin ördekleri koruma altında olmasına rağmen, doğal ortamda fazla bulunamadığından, korunmaları mümkün olmamaktadır. Doğu sanatlarında mandarin ördeği sadakat ve sevginin simgesi olarak kabul edilmektedir. Çin'de düğünlerde de bağlılık ve saadet simgesi olarak görülen semboller arasındadır. Çin atasözünde sevgili olan çiftler için söylenen bir sözde bulunmaktadır; "İki tane mandarin ördeği suda oynar"   

Swarovski heykelleri için de ilham kaynağı olan Asya Sembolleri içinde yer alan Mandarin Duck doğada bulunabilecek renklerinde tasvir edilmiş. Birbirlerine bakan dişi ve erkek bir tabla üzerine yerleştirilmiştir. Mandarin duck lar sadakat ve sevgi simgesi olarak görülürken aynı zamanda birbirleri ile bakışarak anlaşırlar. Bakar şekilde durmaları hiçbir sıkıntı olmadığı anlamına gelmektedir. Swarovski bu iki kuşu öyle tasarlamıştır ki farklı koyduğunuzda birbirine küsen iki aşık görebilirsiniz ve bu da aralarında bir sıkıntı olduğu anlamına gelmektedir.

Sizde eşinizle evinizde bir şeyleri sözle ifade etmek istemeyebilirsiniz. Simgelerle sıkıntıyı,mutluluğu anlatmak isterseniz mandarin ducklar bunun için yardımcı olacaktır.. Ortamda bir sıkıntı yokken bakışan iki aşık ördek, bir sıkıntı olduğunda bunu çözelim diyen birbirine küsmüş duran iki ördek…  

Bir sonraki yazımız kelebek üzerine olacak  iyi okumalar…

Hoşca Kalın…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.