Mudanya Kitap Fuarı ilk yılında 45 Bin okuru ağırladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Mudanya Belediyesi ve YAYKOOP işbirliğiyle “Uluslararası Göç ve Mültecilik: “Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla düzenlenen 1.Mudanya Kitap Fuarı, sona erdi. 65 gazeteci, yazar ve politikacının yanı sıra 65 yayınevinin katıldığı fuar kapsamında 37 kültürel etkinlik düzenlenirken, fuarın ilk yıl ziyaretçi sayısı 45 bin oldu. Başkan Türkyılmaz fuarın önümüzdeki yıl uluslararası boyuta taşınacağını belirterek, Bursalılara gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti.  

Mudanya Belediyesi ve YAYKOOP tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Mudanya Kitap Fuarı, sona erdi. “Uluslararası Göç ve Mültecilik: “Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla Mütareke Meydanı ve Girit Mahallesi’nde düzenlenen fuara 65 gazeteci, yazar ve politikacının yanı sıra 65 yayınevi katıldı. Fuar kapsamında 37 kültürel etkinlik düzenlenirken, fuarda gazeteci ve yazarlar söyleşilerde okurlarıyla bir araya geldi. Söyleşilere 10 bin Bursalı katılırken, fuarın ilk yıl ziyaretçi sayısı ise 45 bin oldu. Fuar, 23 Ağustos’ta Prof. Emre Kongar, CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve SHP eski Genel Başkanı, önceki dönem Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve önceki dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın'ın “Türkiye’nin Dış Politikası ve Mültecilik” oturumuyla başladı. Söyleşilerin ana konusunu, göç ve mültecilik üzerine oturumlar oluşturdu. 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Gazeteci Yazar İbrahim Varlı ve Yazar Hamide Yiğit, mülteci krizini AKP’nin Suriye politikaları ekseninde değerlendirdi. Fuarın “Suriyelilere nasıl bir gelecek?” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak Gazeteci Yazar İsmail Saymaz ve Akif Beki ile Prof. Ahmet Kasım Han katıldı. Konuşmacılar, Suriyelilerin onurlu geri dönüş ve entegrasyon sürecinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık ve Gazeteci Yazar Levent Gültekin, "Bölgede Siyasal İslamın Yükselişi: Savaş, Suriye ve Göç" isimli söyleşiyle, Mütareke Meydanı’ndaydı. 24. Dönem CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Akademisyen Doç. Dr. Ayfer Karakaya ve Yazar Serhat Halis, “Yerinden Yurdundan Kopuş, Sürgün, Mübadele ve Göç” oturumunda konuştu. Gazeteci - Yazar Mine Söğüt ve Ayşen Şahin Aksakal, edebiyatta barışın dilini masaya yatırdı.  Yazarlar Nilüfer Benal, Yaprak Damla Yıldırım, Emel İrtem ve Belma Fırat da göç ve mülteciliğin edebiyattaki yerini anlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve CHP İstanbul Milletvekili, Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu ise uluslararası göç ve mültecilik konusunu hak, hukuk ve adalet ekseninde değerlendirdi.

TÜRKİYE GERÇEKLERİ KONUŞULDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Yunus Emre ile Akademisyen Kerem Kılıçdaroğlu gelişmekte olan ülkelerde siyasi partiler ve stratejilerini konuştu. Gazeteci –Yazar Cüneyt Akman ve Murat Ağırel Mudanya Kitap Fuarı kapsamında AKP ve 17 yılın bilançosunu anlattı. Gazeteci Yazar ve Televizyon Programcısı Merdan Yanardağ, Gazeteci Yazar ve Siyasetçi Mustafa Balbay, Türkiye gerçeklerini, Yazarlar Mustafa Sönmez ve Aslı Aydın ile CHP Parti Meclis Üyesi İlhan Cihaner, ekonomik krizin siyaset ve adaletle ilişkisini masaya yatırdı. Mudanya Kitap Fuarı katılımcıları söyleşi etkinliklerinde Yazar Can Gürses’ten insanı ve yaşamı her şeyin üzerinde gören, tüm doğallığıyla sınırlar ve zamanlar üstü bir dille anlatan Nazım Hikmet ve Stefan Zweıg’i dinledi. Gazeteci Yazar Özlem Gürses, Murat Yetkin ve Doğan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes; Türkiye'de basın özgürlüğü ve linç kültürü oturumunda konuştu. Gazeteci- Yazar Mehmeh Ali Güller, Yazarlar Özlem Özdemir ve Barış Doster “97. Yılında Zafer Bayramı: Milli Mücadelenin Karakteri” söyleşisinde, Bursalı okurlarıyla buluştu.

Yazar Ali Lidar, Burak Albayrak moderatörlüğünde Mütareke Meydanı’nda okurlarının sorularını yanıtladı.  EKODER Başkanı Arca Atay, DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, Mudanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Şehir Plancısı Hakan Karademir Bursa’da ekoloji mücadelesini masaya yatırdı. Gazeteci- Yazar ve Televizyoncu Enver Aysever, "Ayrıntılar ve Edebiyat" isimli programla Mütareke Meydanı’ndaydı. Gazeteci - Yazar Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Timur Soykan, yeni nesil cemaatleri ve ilişkilerini anlattı. Yazar Esra Alkan da, seyahat deneyimlerini paylaştı.

FUAR KÖYLERE TAŞINDI

Mudanya’nın kalbi Mütareke Meydanı’nda yazarlarla Bursalı okurları buluşturan 1. Mudanya Kitap Fuarı, Türkiye'de bir ilk olarak, köylere de taşındı. Drama Eğitmeni Gül Aslan, Ülküköy’de düzenlenen “Drama Atölyesi”nde çocuklarla bir araya geldi.  Şarkıcı Zeynep Casalini,  Siği- Kumyaka Kadın Dayanışma Derneği’nde kadınlarla bir araya geldi. Casalini, sağlıklı beslenme üzerine tecrübelerini paylaşırken, birlikte yapılan sağlıklı yemekler, birlikte yenildi. Aile Hekimi ve Eğitmen Dr. Zerrin Timur, Mürselli kadınlara doğal malzemelerle temizlik üzerine atölye gerçekleştirdi.  Yazarlar Onur Bütün, Esra Kahraman ve Betül Dülger Göynüklü’de kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele konusunda eğitim verdi.

Oyuncu Haldun Açıksözlü, Mirzaoba mahallesinde masal anlatıcılığı sanatını çocuklara aktarabilme, kitabı ve kitap okumayı sevdirme üzerine eğitim gerçekleştirdi.

Müziğin taş plaklarla kaydedilmiş tarihini yazan Cemal Ünlü, Tirilye mahallesinde “Taş Plaklarla Mübadele Şarkıları: Cevabı Var Mı Sende?” müzik atölyesinde çocuklarla buluştu.

Karikatürist Hicabi Demirci Güzelyalı'daki çocukları çizgilerle tanıştırdı.  Erdem Seçmen ise çevre ve ekoloji üzerine öykü atölyesi ile Mütareke Meydanı’nda çocuklarla buluştu.

SONUÇLAR RAPOR HALİNE GETİRİLECEK

Yazarı, okuru ve yayıncısı mutlu bir fuarı geride bıraktıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya’da ilk kez gerçekleşen açık hava kitap fuarının Bursa’nın sosyal ve kültürel yaşamına ciddi katkılar sağladığını belirtti. Uluslararası göç ve mülteciliğin ana temasını oluşturduğu fuardan çıkan sonuçları rapor haline getireceklerini, sığınmacı, mülteci krizinin çözüm önerilerini CHP Genel Merkezi’ne sunacaklarını kaydeden Başkan Türkyılmaz, “Yayıncılar Kooperatifi işbirliğiyle düzenlediğimiz fuarla, Bursa’da yaşayan tüm hemşehrilerimizle kitap dünyası arasında bir köprü kurduk. Bu kapsamda Yayıncılar Kooperatifi’ne, fuara katılarak Mudanya’nın kültür sanat hayatına önemli bir ivme kazandıran her biri birbirinden değerli yazarlarımıza ve sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

YAYKOOP Başkanı İlbay Kahraman ise önümüzdeki yıl 2. Mudanya Kitap Fuarı ile nitelikli kitapları okura zengin etkinliklerle buluşturmayı hedeflediklerini belirtirken, Başkan Türkyılmaz’a Mudanya ve Bursalılara teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.