Leylek havada mı ?  karada mı ?  yoksa gölde mi ?
…::: geziYORUM :::… …::: leylek havada mı ?  karada mı ?  yoksa gölde mi ? :::…


BURSA ARENA / İsmet Yıldırım

 Kıymetli “Bursa ARENA” okurları;

Bilindiği üzere “leylek”ler göçer..biz insanların da zaman zaman göçtükleri gibi..en son göç merkezinin “ebediyet” olduğunun bilinci ile,  benim Ankara’dan Gölyazı’na geldiğim gibi, leyleğin de muhtemeldir ki Afrika ülkelerinden gelen ziyareti söz konusu..
 “leylek leylek havada, yumurtası tavada”
tekerlemeyi bilmeyenler var mı ?
muhtemeldir ki yoktur..
çünkü hemen herkesin ayrı bir dille anlattığı, ancak ortak paydası olan ana unsurun da “çocuk oyunu” olduğunu söyleyebiliriz..  babaların değil de özellikle dedelerin torunlarına  uygulamaya   çalıştıkları, çocukları eğlendirmek isterken kendilerinin daha fazla eğlendiği  bir oyun şekli..
Çocuğun isteyerek ya da istemeyerek dahil olduğu oyunda;  başrol oyuncusu dededir genelde ..kendisi sırt üstü yere yatar..bacaklarını da neredeyse bir  dairenin dörtte biri kadar açar..çocuğun karnı ile bacaklarının başlangıç noktasını hedef  alıp, yerden yükseğe doğru kaldırır..bu sırada iki elini de adeta bir uçağın kanatları gibi kavramış şekilde iki yana açmıştır..sizin de hissedeceğiniz gibi havada uçuyor haldedir..
Benim çok da önermediğim bu oyun şekli zaman zaman tehlikeli durumlar da yaratabilmekte..çocuğun bir anda elden kayıpta çeşitli kazalara neden olduğu vak’alara da rastlanılmaktadır..
*********
Şimdi gelelim Bursa / Gölyazı gölündeki leyleğe..fotoğrafta görüldüğü gibi..uçuyor halde, havada değil..karada da değil..peki nerede ? tam da gölün orta yerini mesken tutmuş ailesine yuva yapmak üzere..”yuvasız kuşlar”dan olmama adına..  
kuşların  yuvalarını nasıl yapıyorlar bilen var mı ?
hemen ilk sözünüz “yuvayı dişi kuş yapar” olacaktır..
doğrudur; yuvayı dişi kuş yapar..ancak yuvanın yapılacağı malzemeyi..ki bu malzeme genelde ağaç dallarında oluşur..aile reisi tarafından teker teker ağaçlardan gagalar ile kırılma, ya da koparılma şekli ile elde edilir..koparılan  dallar da yuvayı yapacak olan dişi kuşa getirir..dişi kuş da mimarisini kendi isteğine göre tasarlar ve yuva  yapımı başlar..
*********                                                                                                                              
Peki; şimdi görmüş olduğunuz  leyleği bilinen hikayeye uygun olarak; yemeğe davet etsem..leylek de davetimi kabul etse ne olur ?
gayet güzel bir ortam olur değil mi ?
fakat,  leyleğe ikram edeceğim yemeği yayvan bir kaba koysam .. ya da leylek beni yemeğe davet etse ve ikram edeceği yemeği de oldukça uzun bir şişeye koysa..ben  ya da leylek   o ikram edilen yemeklerden ne kadar yiyebilir ki..?
*********
Şimdi gerçek bir öz eleştiri yapalım ve yaşam biçimimizi de şöyle bir irdeleyelim..
bazı kişilerin   asla, ama asla  hatalarını anlayamadıklarını görüyorum..!
tüm yemeklerin sadece kendileri tarafından yenilebileceğini, dahası;  kendileri tarafından yenilmesinin en doğrusu olduğunu da açıkça belirtip; başka da kimselere her hangi bir hak tanımaksızın   yiyebilmek için de çeşitli yolları aradıklarını  görüyorum..
*********
Bursa/ Gölyazı tek kelime ile muhteşem..sözü fazla uzatmayayım..bir başka   geziYORUM    makalemde..İstanbul’daki o güzelim yedi   ada ile mukayese   yapalım mı ? ne  dersiniz ?
*********
Sevgiyle kalın .

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.