Konya Karapınar'daki 'Dünyanın Nazar Boncuğu' Kurudu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Konya'nın Karapınar ilçesinde, 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen krater bir yapıya sahip Meke Gölü'nde bir damla bile su kalmadı. Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yeraltı su seviyesinin hızla azalması sonucu kuruyan göl, eski günlerini arıyor.

Masmavi suyu kurudu....

Kanal B'de yer alan habere göre dünyanın nazar boncuğu 'Meke Gölü'nde bir damla su kalmadı...

15 Senedir bu göl kurumaya yüz tuttu. Ondan önce masmavi suyu ve kuş türleriyle cıvıl cıvıl olan çok güzel bir turizm alanımızdı.

Meke Gölü'nün doğuşu 5 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Volkanik patlamayla meydana gelen kraterin suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu.

Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor....

Daha önce 12 metre derinliğinde suya sahip Meke Gölü, 2000'li yılların başından itibaren, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu kurudu.

Biz o eski güzelliği olan meke gölü'nü istiyoruz. Böyle kurumuş halini değil. Kuşların geldiği, insanlar gelip gezdiği bir yer olsun istiyoruz''

Bölgede 26 yıldır TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a çağrı yaptı.

Tekrar eski canlılığına kavuşsun. Turizme kazandırılsın. Burası dünyada eşi benzeri olmayan bir göl.

Anahtar Kelimeler:
Konya KarapınarMeke Gölü
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.